Programkavalkád a nemzeti ünnepen

Országszerte számos esemény várja az érdeklődőket augusztus 20-án.

Velkei Tamás
2016. 08. 19. 9:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államalapító Szent István király ünnepéhez kapcsolódó események sora 20-án, szombaton reggel fél kilenckor kezdődik, amikor a Kossuth téren, Magyarország lobogójának felvonása után a Nemzeti Közszolgálati Egyetem frissen végzett 104 honvédtisztje teszi le esküjét. Az eseményen Áder János köztársasági elnök és Simicskó István honvédelmi miniszter mond köszöntőt.

Délelőtt 11 órakor a Sándor-palotában a nemzeti ünnep alkalmából Áder János államfő a közjogi méltóságok jelenlétében a Magyar Szent István-rend kitüntetést adja át. A legmagasabb állami kitüntetést – amelyet eredetileg még Mária Terézia királynő alapított 1764-ben – az ország érdekében tett legkiemelkedőbb, különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére adják át. (Tegnap Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára már adott át állami kitüntetéseket. A kitüntetettekről a hétvégén az MNO.hu-n, illetve hétfői számunkban adunk részletes tájékoztatást.)

Az állami ünnepségek mellett számos színes program várja a Budapesten ünneplőket. Szombat reggel 9 órától éjfélig látogatható a Magyar ízek utcája a Lánchíd utcában, ahol megkóstolható lesz a Szent István-napi kenyér, valamint az ország tortája, amelyet alkotója, Szó Gellért salgótarjáni cukrász az „Őrség zöld aranyára” keresztelt. Délelőtt 10 órától este kilencig várja az érdeklődőket a budai Várnegyedben a Mesterségek ünnepe. A harmincadik alkalommal megrendezett esemény kiemelt vendége Üzbegisztán, de érkeznek mesterek többek között Kínából, Indiából, Jakutföldről, Kirgizisztánból is. Ugyancsak tíz órától lehet felkeresni a nyílt napot tartó Országházat, ahol a Szent Korona mellett a díszlépcsőházat és a kupolacsarnokot is ingyen tekinthetik meg az érdeklődők.

Délután fél háromkor hagyományos aratómenet indul a budai Várban található Szent György térről a Szentháromság térig, a Szent István-szoborhoz. Délután 5 órakor a Szent István-bazilika előtti ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros és Josip Bozanic zágrábi püspök celebrálja, utána indul a hagyományos körmenet a Szent Jobbal.

A tűzijáték a hagyományoknak megfelelően este kilenckor kezdődik, amely során 21 ezer effektet láthatnak a nézők, több mint ötezer rakétát, bombát, mozsárt, római gyertyát lőnek fel. A tűzijáték miatt lezárják a Lánchidat, az Erzsébet és a Szabadság hidat, a rakpartok több szakaszán tilos parkolni vasárnap éjfélig. A BKK úgy járul hozzá az ünnephez, hogy a tűzijáték jobb megközelítése érdekében egész este sűrűbben járnak a metrók, a szentendrei és a csepeli HÉV, valamint a nagykörúti villamosok és több, a belváros felé tartó villamos- és buszjárat.

Vidéken is rengeteg program várja az érdeklődőket, így Székesfehérváron a Királyi napok, Debrecenben az ötvenéves virágkarnevál kínál látnivalót. A cívisvárosban 16 virágkompozíciót láthat a közönség, újdonságokat is, például egy drónokkal és robotkamerával felszerelt alkotást, illetve a Debreceni Egyetem elektromos meghajtású virágkocsiját. Egész napos ünnepi programokkal várja a látogatókat a Miskolci Állatkert és Kultúrpark is. Ópusztaszeren Szent István-napi kulturális és folklórprogramok, Hortobágyon Hídivásár, Mohácson nemzetközi néptáncfesztivál, Tapolcán, Siófokon és Balatonalmádiban borfesztivál lesz, számos városban este tűzijáték várja az ünneplőket.

Idén augusztus 20-ra napközben kellemes, napos, estére pedig nyugodt időjárást ígérnek a meteorológusok, de nem feledhetjük: Budapesten éppen tíz esztendeje követelt öt halálos áldozatot az esti viharban is megtartott tűzijáték. A 2006-os tűzijátékon csaknem egymillióan vettek részt, a fővárost az első rakéták fellövésekor érte el egy orkán erejű vihar. A több tucat ember sérülését is okozó tragédiáért, további 68 ember sérüléséért az akkori szocialista Gyurcsány-kormány tagjai nem vállalták a felelősséget: sem Szilvásy György volt kancelláriaminiszter, sem Gál J. Zoltán korábbi miniszterelnökségi államtitkár. Mindent a katasztrófavédelem egy munkatársára, egy meteorológusra és arra a kancelláriai főosztályvezetőre hárítottak, aki a tűzijátékot lebonyolító céggel és annak alvállalkozójával aláírta a szerződést. Ezzel szemben az állampolgári jogok akkori országgyűlési biztosának, Lenkovics Barnabásnak és helyettesének, Takács Albertnek a vizsgálata a Miniszterelnöki Hivatal elsődleges felelősségét állapította meg. Az ombudsmanok szerint a kancellária nem gondoskodott megfelelően az ünnepségen részt vevők biztonságáról, és nem készült fel a vészhelyzetre. A jelentés megállapította: hibázott a rendőrség is, mivel még a vihar előtt konkrét felhatalmazás nélkül is leállíthatta volna a rendezvényt. Csak 2010 után, a kétharmados fideszes többségű Országgyűlés követte meg 2006 áldozatait, mind a tűzijáték sérültjeit, mind az ősszel bántalmazottakat. A képviselők egy határozatban hatalmazták fel a kormányt, hogy peren kívüli megegyezéseket kössön azokkal, akiknek a bíróság jogerősen még nem ítélt meg kártérítést. Így végül a tűzijáték 68 károsultjának 251 millió, a rendőrterror 149 áldozatának pedig 270,5 millió forintot juttatott az állam. Szent István egy évtizeddel ezelőtti ünnepének estéjét Gyurcsány Ferenc, aki ma a Demokratikus Koalíció elnöke, a hírhedtté vált balatonőszödi kormányüdülőben töltötte, és csak másnap fejezte ki részvétét. A volt kormányfő a riasztás ellenére is megtartott tűzijáték idején bekövetkezett katasztrófáért a „természetet” okolta. A jelenlegi állami szervezők szerint ma már komplex biztonsági tervvel rendelkeznek, amelyben a szélsőséges időjárási körülményektől a terrortámadásig mindenre felkészültek. (Sz. Zs.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.