Závecz Research: Eredményes lehet a kvótanépszavazás

A lakosság 54 százaléka venne részt az október 2-i kvótaellenes népszavazáson.

MNO
2016. 08. 03. 11:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakosság 54 százaléka gondolja úgy, hogy részt vesz az október 2-i kvótaellenes népszavazáson – derült ki a Závecz Research kutatásából, amelyet az Index felkérésére készítettek. 23 százalék még nem döntötte el, elmegy-e a referendumra, 19 százalék pedig nem megy el voksolni (a maradék négy százalék valószínűleg nem válaszolt a kérdésre). A kormány plakátkampánya, valamint az esetleges európai terrortámadások miatt azonban még emelkedhet is a voksolni szándékozók aránya, annak ellenére, hogy a telefonos közvélemény-kutatások során mindig felülmérik a részvételt – írja a portál.

Török Gábor politológus ezzel kapcsolatban Facebook-oldalán ezt írta: „[…] azt azért néha érdemes lenne elmondani, hogy a részvétel előzetes »mérése« a legneccesebb része a közvélemény-kutatásoknak. Itt ugyanis – mármint az interpretációban – nem véleményről (mit gondolok?) van szó, hanem cselekvésről (mit fogok tenni?), ami erősen bizonytalanná teszi a mérést.”

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” – ez a kérdés, amit a kormány kezdeményezésére feltesznek. Erre a túlnyomó többség nemmel felelne – tízszer annyian vannak, mint akik igenre voksolnának (4% vs. 40%). Ez szimbolikusan egyébként jól jönne a kormánynak, de jogi következményei nem lennének – elvileg – a referendumnak.

A pártok iránti szimpátia megjelenik a szavazói kedvben: a Fidesz és a Jobbik kedvelői többségében elmennek (63 és 62 százalék), a passzívok aránya ennél a két pártnál a legalacsonyabb. Az ellenzék többé-kevésbé egységesen bojkottot hirdetett, de ez csak Gyurcsány Ferenc exminiszterelnök pártjánál érezhető: a DK-sok 69 százaléka biztosan nem járul az urnákhoz. Az MSZP-nél ez az arány 29 százalék, 37 százalék pedig még nem döntött. A kisebb ellenzéki pártokat már nem tudták úgy mérni, hogy érdemit lehessen mondani a szavazóikról.

Mérték azt is, hogy maradjunk-e az Európai Unióban – erre 68 százalék válaszolt igennel, 17 százalék viszont kilépne. A kvótakérdés nem kötődik szorosan az uniós tagságról alkotott véleményhez, a Fidesz szavazóinak 45 százaléka maradna az EU-ban, de elutasítja a kvótát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.