Felmérés a szexuális szokásokról

A 16–25 évesek negyede még soha nem védekezett, holott sokuk legalább hetente egyszer él nemi életet.

Kuslits Szonja
2016. 09. 27. 6:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Riasztó adatokról számoltak be a szakértők egy tegnapi, a fogamzásgátlás világnapja alkalmából tartott kerekasztal-beszélgetésen. Mint az a 16–25 éves korosztály szexuális szokásait bemutató felmérés ismertetésén elhangzott, az első együttlétnél a válaszadók fele azért nem védekezett, mert nem gondolta, hogy szükség lenne rá, minden tizedik fiatal pedig nem tudta, hogy milyen eszközök állnak a rendelkezésére. Az 500 fős mintán idén májusban végzett felmérés rámutatott arra is: a megkérdezett magyar fiatalok átlagosan 16,5 évesen veszítik el a szüzességüket – a magas iskolai végzettségűek kicsit később, az alapfokú végzettségűek korábban –, a védekezésre viszont ijesztően kevés figyelmet fordítanak. A 16–25 éves korosztály negyede még soha nem védekezett, annak ellenére, hogy jelentős részük legalább hetente egyszer él nemi életet, a könnyelműség miatt pedig gyakran kerülnek szorult helyzetbe. Az elmúlt évben tízből egy válaszadónak szüksége volt sürgősségi fogamzásgátlásra.

A magyar iskolások negyede továbbra is súlyfelesleggel küzd, és túl sokat ülnek – állapítja meg a Magyar Diáksport Szövetség legújabb felmérése. A testnevelő tanárok a 2015/2016-os tanévben is elvégezték a diákok fittségi állapotát vizsgáló méréseket; az előzetes adatok szerint a felső tagozatos és középiskolás gyerekek negyede túlsúlyos vagy elhízott. A kilenc területet vizsgáló fittségi teszt közül a gyerekek a törzsemelés és az ingafutás tesztben voltak a leggyengébbek, míg a kézi szorítóerő- és a hasizomtesztben mutatták a legjobb eredményeket. (K. Sz.)

Séllei Györgyi, az Ars Erotica Alapítvány munkatársa arról beszélt: a fiatalok felelőtlen viselkedésében komoly szerepet játszik, hogy tízből mindössze egy szülő támogatja anyagilag a gyermekét, ha fogamzásgátlásról van szó, egy megbízható védekezési eszközt pedig nem minden tinédzser tud megengedni magának.

Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke a sürgősségi fogamzásgátlással kapcsolatban kiemelte: sokan nem tudják, de a sürgősségi fogamzásgátló tabletta nem biztos módszer, nem jó a hatékonysága, és akkor is előfordulhat terhesség, ha alkalmazzák. Hangsúlyozta, hogy bár sokan nem szeretik az óvszert, az a nemi úton terjedő betegségek ellen is véd.

A mutatók szerint minden tizedik fiatal nőt a párja győz meg arról, hogy nem kell védekezni. A statisztikák alapján az iskolázottság és a védekezéssel kapcsolatos tájékozottság között is szoros a kapcsolat: míg az alapfokú végzettségűek 65 százaléka nem védekezik első alkalommal, addig a felsőfokú végzettségűek 82 százaléka igen.

 

Elhangzott: négy éve nincs pénz a szexuális felvilágosító, mentálhigiénés kampányokra, így abbamaradtak a korábbi eredményes törekvések, és bár az iskolák is örömmel fogadták a szakértőket, most nincs pénz az országjárásra. Szőnyi György lapunk kérdésére elmondta, 2006-ban a Norvég Alapnak köszönhetően közel 1,5 millió eurót kaptak arra, hogy 2008 és 2012 között kiadványokat készítsenek, járják az ország közép- és általános iskoláit, ahol felvilágosító órákat tartottak, internetes honlapot működtettek, amelyen az orvosok válaszoltak a kérdésekre is. Ez idő alatt oktatóanyagok is készültek, és a pedagógusokat is képezték, ám mára a program teljesen kifulladt. – Tíz év alatt közel egymillió gyermekhez jutottunk el, de önkéntes alapon, forrás nélkül ezt nem lehet folytatni – mondta Szőnyi György. Ahhoz, hogy az országos program folytatódjon, 50 millió forintra lenne szükség.

A szakember a kerekasztal-beszélgetésen kifejtette: a szexuális felvilágosítás esetében az iskolák gyakran „félnek” a szülőtől; előfordult ugyanis, hogy az általuk küldött, tájékoztatókat tartalmazó mintacsomagot örömmel fogadták, ám az óvszert kivették belőle. Mindezt azért, mert „nem akarják szexre buzdítani” a gyerekeket.

A Központi Statisztikai Hivatal mutatói alapján az elmúlt egy évben minden tizedik fiatalnak szüksége volt sürgősségi fogamzásgátlásra, és a 19 éven aluliak körében csaknem minden második terhesség abortusszal végződik – idézték fel a szakértők a beszélgetésen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.