2016 első felében mérséklődött az elvándorlás

Az elvándorlás és a szakemberhiány az egész közép-európai régiót sújtja.

MTI
2016. 10. 03. 6:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a lapnak elmondta: az elvándorlás, valamint az ebből eredő szakemberhiány nemcsak Magyarországot, de az egész közép-európai régiót sújtja. A hiány azonban hosszabb távon veszélybe sodorja a működőtőke beáramlását.

Hangsúlyozta, hogy első lépésben a képzés átalakítását kell megoldani, a szakképzés mellett az egész oktatásét. Az elvándorlás megfékezéséhez hozzájárulnak olyan szempontok is, mint az általános közérzet, a lakhatás megoldása. Emellett a felnőttképzés erősítésére is nagyobb súlyt kell helyezni, mivel ez a közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerőpiaci elhelyezéséhez is hozzájárul, ahol még több mint százezres munkaerő-tartalék van. A kamara elnöke kiemelte: az itthon dolgozó munkaerő képzett és versenyképes, az elvándorlás pedig jelentősen lassult az első fél évben, mivel a statisztikák szerint bár 31 ezren vándoroltak ki, 30 ezren visszaköltöztek Magyarországra.

A szakember szerint az uniós pénzek feltételeként elsődlegesen nem a létszámbővítést, hanem a hatékonyság, valamint a termelékenység növelését kellene ösztönözni. A harmadik lépcső a munkaerőhiány kezelésében a béremelés. Tavaly 6,5 százalékkal emelkedtek a reálbérek, az idei első fél évben pedig már 7,5 százalékkal.

A járulékcsökkentéssel kapcsolatban Parragh László óvatosságra intett. Úgy vélte, a közterhek mérséklése csak a gazdasági egyensúly megtartásával történhet, nagy mozgástere pedig sem a nyugdíj, sem az egészségügyi kasszánál nincs a kormánynak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.