„A polgármesterről tilos beszélni”

Két választás Fülöpházán, Balogh József „vak komondoros” falujában.

Tompos Ádám
2016. 10. 03. 14:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ne kockáztassunk, szavazzunk nemmel! – olvasható a Fülöpháza közepén megforduló távolsági busz oldalán és hátulján, valamint a buszmegálló melletti villanypóznán is a kormány kvótareferendumra kitalált üzenete. Történik mindez az alföldi település egyetlen szavazókörének helyt adó művelődési ház előtt, amelynek udvarán egy 5 millió forint uniós forrásból felújított játszótér áll, szemben pedig egy nagy tábla hirdeti, hogy mintegy 4 milliárd forintból újult meg a térségben a szárazhulladék-feldolgozás. E kulisszák között már a kora reggeli órákban nagy számban jöttek voksolni, vagy ha úgy tetszik, „üzenni Brüsszelnek”.

– A nemek fognak győzni – mondja egy idős, selyemsálas néni lapunknak. Nem sokkal később kijavítja magát, azt akarta mondani, hogy szerinte érvényes lesz a kvótareferendum. Mikor azonban az időközi polgármester-választásról kérdezzük, sietősre fogja és csak annyit mond: azt majd este meglátjuk.

Különös pikantériát ad a voksolásnak ugyanis, hogy a népszavazás mellett az élettársát megverő, majd az eset kimagyarázásába a család vak komondorát is belekeverő Balogh József utódjáról is szavazhatnak, az egyik legesélyesebb induló pedig Nagyné Balogh Csilla, Balogh József lánya. Kampányába be is vonta a 2010-ben és 2014-ben is mindig nagy aránnyal megválasztott apját. Az egykori fideszes képviselő például hatoldalas kiadványt juttatott el a helyieknek, amelyben tájékoztatta a választókat azokról a fejlesztésekről amelyeket „polgármesteri tisztségéről történő sajnálatos lemondása” előtt mentek végbe. Ismeretes, a posztról Balogh azt követően mondott le, hogy élettársa megveréséért jogerősen tíz hónap – két év próbaidőre – felfüggesztett börtönre ítéltek.

A falu egyetlen kocsmájában, a Patkó Vendéglőben ehhez még azt teszik hozzá, hogy az is szerepet játszik az önkormányzati hivatalvezetőként dolgozó Nagyné népszerűségében, hogy sokan remélik, hogy dacára annak, hogy édesapja már nem tagja a kormánypártnak, azért „ott maradt a tűz közelében”. Az egykori országgyűlési képviselő erre rá is játszott kicsit: kiadványában például arra buzdította a választókat, hogy szavazzanak majd nemmel a népszavazáson (arra is emlékeztetett, hogy Fülöpháza tavaly „elsőként mondta ki”, hogy nem kíván migránsokat fogadni).

A falunak egyébként nem sok tapasztalata volt velük. Egy idős férfi például azt mondta, meg is oszlik a fülöpháziak véleménye. Szeretni ugyan nem szeretik őket, de a bácsi szerint sokan úgy vannak vele, hogy amíg nem ártottak nekik a migránsok, addig nem gyűlölik őket. Egy másik férfi pedig arról mesél lapunknak, hogy tavaly ugyan előfordult, hogy két-három bevándorló elsétált a falu mellett az úton, de idén már nem tapasztaltak ilyet. Mégis: hatmillióra tette az érvényes szavazatok számát, és a nemek győzelmét jósolta. Balogh József ügyét pedig úgy kommentálja, hogy jó dolgában nem tudta, mit csináljon a „magasra feljutó parasztgyerek”. A vak komondor emlegetésével nem egyszerűen nevetségessé tette magát, hanem tönkretette az életét. A kutya azonban már régi história, ezért nem is nagyon került elő a kampányban. Ezt már Balogh lányának kihívója, az ugyancsak független Lesi Árpád mondja a Magyar Nemzetnek a szavazókör előtt. Állítja, hogy megfenyegették a minap („ne ugráljon a polgármesteri székért, mert le fog esni”) és hogy ezért feljelentést is tett. Ő maga azért indult a posztért, hogy alternatívát nyújtson Baloghék „família kft.-jével szemben”. (Lesi Árpád fia egyébként Kunszentmiklós kormánypárti polgármestere – a szerk.)

Ellenfele népszerűségének a titkát ő abban látja, hogy Balogh József kedvelt volt a falu környéki tanyákon élő idősek körében, úgy fogalmaz: „ők azt hitték, puszira, szívességből kapták a szociális segélyeket, nem tudták, hogy az alanyi jogon jár nekik”.

– Kicsi falu ez, ahol mindenki ismer mindenkit, sokan ezért inkább úgy vannak vele, hogy jobb csendben maradni a polgármester-választással kapcsolatban – hangzik el a jóslat a Patkóban, amit többször tapasztaltunk is. Ahogyan azt is, hogy a kis faluban mennyivel nagyobb jelentősége van a helyhatósági voksolásnak az „országos jelentőségű” referendumnál. Egy gyermekével érkező asszony például közölte, hogy ő elsősorban a polgármester-választás miatt érkezett, de – jegyezte meg mosolyogva –, azért a másik voksát is leadta.

Egy botra támaszkodó idős asszony pedig úgy nyilatkozott nekünk, mikor arról érdeklődtünk, hogy milyen eredményre számít, hogy a nemek fognak nyerni. Erélyesen, keményen mondta. Ezért aztán furcsának hatott, mikor közölte, hogy a másik választásról, „a polgármesterről tilos beszélni. Az tényleg magánügy”. Lánya ezt azzal egészíti ki, hogy reméli az nyer, akire szavaztak. Őt már ismerjük – mondja.

Kerestük Balogh Józsefet és Nagyné Balogh Csillát is, de nem kívántak nyilatkozni lapunknak.

Nem sokkal vasárnap este tíz óra előtt aztán hivatalossá vált: a független Nagyné Balogh Csillát választották polgármesternek. Balogh lányára 371-en szavaztak a településen. A szintén független jelöltként induló Lesi Árpád 113, míg a Magyar Munkáspárt jelöltje, Kalapos Mária 8 voksot kapott. A faluban a választásra jogosult mintegy 760 lakos közül 496-an járultak az urnák elé. Ezek közül négyen szavaztak érvénytelenül, két voks pedig hiányzott az urnából.

A népszavazáson 505 szavazatot számoltak össze a településen, ebből 33 volt érvénytelen, 459 nem és 13 igen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.