Az FBI és Algéria is körözi Ghaith Pharaont

Csalás, zsarolás és felbujtás miatt is keresik a szaúdi milliárdost. Egy hajóbiznisz miatt is van félnivalója.

MNO
2016. 11. 04. 9:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csalás, zsarolás és felbujtás miatt is keresi az FBI Ghaith Pharaont – ismerte el a Magyar Időknek Eric Watnik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének diplomatája.

A diplomata a lapnak elmondta, hogy Pharaon ügyében 1991. november 15-én nyújtották be a vádiratot, és Alan Kay amerikai bíró még aznap kiadta ellene az elfogatási parancsot, ami jelenleg is érvényes. Mivel Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok között kiadatási egyezmény van érvényben, ha bárkinek információja van Pharaon tartózkodási helyéről, azt közölnie kellene a hatóságokkal – közölte Eric Watnik. Szerinte Pharaont az Interpol is keresi. A nyilvános listán ugyanakkor sem az FBI-nál, sem az Interpolnál nem szerepel Pharaon neve. Ennek Watnik szerint az az oka, hogy túl régi az elfogatóparancs.

A 444.hu eközben pedig arról ír, hogy szeptemberben álltak bíróság elé Algériában Pharaon üzlettársai, és ezzel az üggyel kapcsolatban is körözik Ghaith Pharaon Rashedet. Az Ali Boumbar Koudil nevű cégvezetőre 8-10 év börtönt és súlyos pénzbüntetést kértek az algériai hatóságok, akit a közbeszerzési szabályok megsértésével, sikkasztással, hatalommal való visszaéléssel és más bűncselekményekkel vádolnak. Vagyis a vád szerint Boumbar a CNAN nevű hajózási vállalat vezetőjeként törvénytelen módon, áron alul adott el hajókat a szaúdi Pharaon cégének.

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy az Orbán Viktor budai házának szomszédságában telket vevő szaúdi milliárdos két éve kért vízumot a bejrúti magyar nagykövetségen. A dokumentum kiadása előtt hazánk megkérdezett több országot arról, hogy sérti-e az érdeküket, ha a férfi belép a schengeni területre. Németország azt jelezte, hogy az ő érdeküket nem sérti, az Egyesült Államoktól és Szaúd-Arábiától pedig azóta sem érkezett válasz. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is közölte, Pharaon 2015-ben járt Magyarországon, ezért fél évvel ezelőtt felvették a kapcsolatot az Interpollal, ahol megerősítették, körözik a férfit, így ha még egyszer belép az országba, akkor letartóztatnák.

Ugyanakkor Kontrát Károly belügyi államtitkár korábban azt mondta, hogy nem a magyar miniszterelnök köreivel kapcsolatban álló szaúdi üzletembert körözi az FBI.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.