Elfogytak a baloldali emberek

A jobboldaliak megtalálták a Fideszben és a Jobbikban, amit kerestek, a baloldali szavazók nehéz helyzetben vannak.

Katona Mariann
2016. 11. 14. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magukat polgári, illetve konzervatív baloldali gondolkodásúnak vallók adják a többségét azoknak, akik a jelenlegi politikai palettán nem találnak maguknak pártot – legalábbis ez derül ki egy friss kutatásból. A Naszádos Péter közgazdász és stratégiai tanácsadó megbízásából 1200 fő megkérdezésével – nem reprezentatív módon – készített felmérés szerint ugyanis a kutatásokban csak bizonytalanként emlegetett tábor – amely nem tud vagy nem akar pártot választani – összesen 37 százaléka polgárinak, míg 36 százaléka konzervatív baloldalinak nevezte magát. Mindkét csoport jelenlegi helyzetét indokolhatja, hogy csalódott: előbbi a Fideszben, utóbbi pedig az MSZP-ben. A kutatás összegzése szerint ugyanakkor ha valaki képes lenne megszólítani őket, nagy aktivitást mutatnának.

Az úgynevezett bizonytalanok, vagyis a jelenleg párt nélküliek közül 13 százalék még konzervatívnak nevezte saját magát, míg néhány százalékukat a baloldaliak és a szociáldemokraták teszik ki.

A felmérés szerint egyébként a magyar választók 96 százaléka egyértelműen meg tudja határozni saját értékrendjét, és három nagy ideológiai tömbbe sorolja önmagát: a társadalom 25 százaléka jobboldalinak, 22 százaléka konzervatív baloldalinak, 21 százaléka pedig polgárinak vallja magát. Vannak még konzervatívok és szociáldemokraták, de érdekesség, hogy kifejezetten baloldalinak vagy balliberálisnak csak 3-3 százalék tartja magát, liberálisnak pedig mindössze 1 százalék.

A kutatás arra is rámutat, hogy a tisztán jobboldali értékrendűek megtalálták a helyüket, kétharmaduk a Fidesz, egyharmaduk pedig a Jobbik mögött áll. Az összes többi nagyobb ideológia képviselőjénél ugyanakkor már jóval nagyobb a szórás. A polgáriak többsége – szám szerint 66 százaléka – ugye nem talál magának pártot, kevesebb mint 20 százalék a Fideszt, 10 százalék az LMP-t, és érdekesség, hogy 5 százalékuk az első magyar viccpártot, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot támogatja. Ehhez hasonló arányok figyelhetők meg a konzervatív baloldaliaknál, ahol 59 százalék a párt nélküli, míg a fennmaradók szinte az összes baloldali párton osztoznak. Érdekesség, hogy a magukat tisztán baloldalinak nevezők – ez a kutatás szerint csak a társadalom 3 százaléka – kétharmada ugyan az MSZP-t erősíti, de egyharmaduk szintén a pártot nem találók között van.

A felmérés vizsgálta azt is, hogy az egyes pártok szavazóinak ideológiai megosztottsága hogyan alakult, és itt is találni meglepő dolgokat. Ilyen például, hogy a Fidesz szimpatizánsainak mindössze 15 százaléka nevezte magát polgárinak, többségük jobboldaliként, egy részük konzervatívként tekint magára. A Jobbiknál ugyanakkor egyáltalán nincs – a felmérés szerint – polgári gondolkodású, táborának háromnegyede jobboldali, negyede pedig konzervatív értékrendet vall. Az LMP-s tábor produkált érdekességet, a kutatás alapján ugyanis szavazóik többsége polgárinak, egyharmada pedig konzervatívnak vallja magát, más ideológia képviselője jelentős számban nem jelenik meg.

A kutatás összegzése szerint Orbán Viktornak másfél-két éve élete talán egyik legnehezebb stratégiai döntését kellett meghoznia: beáldozza-e a polgári szavazóit, hogy megállítsa a Jobbikot, és visszaszerezze Vona Gábortól a jobboldali szavazók támogatását? Végül e mellett a stratégia mellett döntött, így a polgári szavazók elhagyták a Fideszt, és a pártot választani nem tudók közé vonultak. A Fidesz talán legnagyobb szerencséje, hogy ezt a tábort a jelenlegi pártok közül egyik sem képes megszólítani.

A baloldalt tekintve az MSZP igen összetett szavazói bázissal bír: szociáldemokraták, konzervatív baloldaliak, baloldaliak és balliberálisok egyaránt megtalálhatók nála. A Demokratikus Koalíció ennél sokkal homogénebb: támogatóinak fele konzervatív baloldaliként, másik fele pedig balliberálisként határozza meg önmagát.

Ezt a felmérés úgy értelmezte, hogy az MSZP és a demokratikus ellenzék lassan tíz éve képtelen visszaszerezni legnagyobb bázisát, a konzervatív baloldaliakat.

Talán meglepő, hogy a Kétfarkú – amely egyébként a kutatás szerint a teljes népesség körében már négy százalékon áll – az értékrendeket tekintve vegyes támogatói bázissal bír. Ugyanúgy van köztük polgári, mint szociáldemokrata vagy éppen konzervatív baloldali.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.