NATO-parancsnokság nyílt Székesfehérváron

Az alakulat 43 fős, mely főként magyar, de összesen 12 tagországból érkezett katonákból tevődik össze.

Zord Gábor László
2016. 11. 18. 18:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

NATO Erőket Integráló Elem (NFIU) – ez a hivatalos megnevezése a székesfehérvári Zámolyi úton lévő Nagy Sándor József laktanya egyik épületének felújításával kialakított létesítménybe elhelyezett 43 fős alakulatnak, mely főként magyar, de összesen 12 tagországból érkezett katonákból tevődik össze. Amióta Magyarország 1999-ben belépett a szövetségbe, ez az első állandóan ide telepített vezetési funkció, amit a pénteki megnyitón részt vevő Simicskó István védelmi miniszter a szakmai zsargont megkerülve, a lényegre rámutatva parancsnokságnak nevezett. Emlékezetes: az ukrajnai válság nyomán, a NATO Walesben, 2014-ben megtartott csúcstalálkozóján döntöttek – elsősorban Oroszországnak célzott elrettentésként, másrészt a közel-keleti káosszal összefüggő déli fenyegetettségre válaszul – a szövetség reagáló erőinek (NRF) növeléséről, egy részük felgyorsításáról (ez a 48 óra alatt bevethető VJTF, más néven „lándzsahegy”) és hogy beillesztésükre a valószínű fogadóországokban NFIU-kat (magyar beceneve „nagyfiú”) hoznak létre. Első körben hat tagország (lengyelek, baltiak, románok és bolgárok) kapott ilyeneket, aztán 2015 elején Magyarország és Szlovákia is bejelentette igényét.

Békeidőben (amikor a gyakorlatokra érkeznek az erők) az NFIU-k a NATO Szövetséges Erők Európai Főparancsnokának közvetlen alárendeltségébe tartoznak, válsághelyzetben – mint azt kérdésünkre válaszolva Salvatore Farina vezérezredes, a NATO brunssumi összhaderőnemi parancsnoka elmondta – az észak-atlanti tanács döntéseinek megfelelően látnák el feladataikat, összhangban olyan magasabb szintű parancsnokságokkal, mint amely például Lengyelországban (Szczecin) található. Szintén az olasz tábornok mutatott rá, hogy nemcsak logisztikai-szervezési feladatokról van szó, hanem a katonai helyzetkép fenntartásáról, felderítési információk terítéséről, megosztásáról.

A megnyitón felszólalók mindegyike nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy védelmi jellegű lépésről van szó, melynek a célja a megelőzés és az elrettentés, de semmiképpen sem a provokáció.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.