Panaszkodunk, hogy drága az élelmiszer, és mi, magyarok, európai viszonylatban nem éppen magas fizetésünk miatt is, hajlamosak vagyunk inkább az árat nézni a hűtőpultnál, és kevésbé figyelünk a minőségre. Eközben azonban elképesztő mennyiségű élelmiszer landol a szemeteskukában évről évre.
– Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék jön létre az élelmiszerláncban – közölte Cseh Balázs, az Élelmiszerbank Egyesület elnöke hozzátéve, hogy majdnem e mennyiség negyede a háztartásokban keletkezik.
A döbbenetes adat egy pénteki, élelmiszer-pazarlás elleni konferencián hangzott el Budapesten. Itt értesülhettünk a globális képről is.
– Minden évben 1,3 milliárd tonna élelmiszer-hulladék keletkezik a világban, ami az összes megtermelt élelmiszer egyharmada. Ez annak fényében különösen aggasztó, hogy 755 millió ember éhezik a Földön – mondta Thúróczy Áron, a FAO (az ENSZ élelmezéssel és mezőgazdasággal foglalkozó szervezete) európai és közép-ázsiai regionális irodájának munkatársa a tanácskozáson.
Szakemberek szerint a Magyarországon kidobott élelmiszer harmada megmenthető volna, ha nem vásárolnánk feleslegesen vagy tárolnánk helytelenül az élelmiszereket. Az elkerülhető élelmiszer-hulladék évente 100 milliárdos veszteséget okoz a magyar háztartásoknak. Amennyiben a lakosság körültekintőbben vásárolna, ezt a lényegében ablakon kidobott pénzt sokkal jobb minőségű élelmiszerekre költhetné.
Az EU statisztikai adatokon nyugvó becslése alapján idehaza éves szinten 39 kilogramm élelmiszert pazarol el egy ember, ám a valóság ennél is szörnyűbb. A Szent István Egyetem Élelmiszer-tudományi Kara és Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös méréseken alapuló becslése szerint 46 kilogramm élelmiszer-hulladékot „termelt” egy állampolgár 2014-ben. Tőlünk nyugatabbra még borzasztóbb a helyzet: az Egyesült Királyságban 137, Luxemburgban 133, Hollandiában 113, Franciaországban és Svédországban 100 kilogramm az egy főre jutó éves élelmiszer-hulladék.
A magyar háztartásokban leginkább a sütőipari termékeket dobjuk ki, majd az otthon előállított, de megromlott vagy „réginek” ítélt ételmaradékok következnek, de sok tejterméket, gyümölcsöt, zöldséget, nyers húst, felvágottat is a szemétbe dobunk. A Nébih és a Szent István Egyetem felmérése a magyarok szokásait vizsgálva arra is rávilágított, hogy a vásárlók közel negyede tudatos fogyasztó, több mint tíz százaléka azonban rendkívül pazarló. Kimutatták azt is, hogy az idősebbek jobban értékelik az élelmiszert, továbbá, hogy minél gazdagabb valaki, annál többet pazarol, noha végzettségéből adódóan jobban tudatában van a pazarlásának.