Új esély a tanodáknak

Botrány kísérte a humántárca előző pályázati kiírását.

Hutter Marianna
2016. 11. 04. 5:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December 14-én tervezi kiírni az újabb pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azoknak az évek óta működő tanodáknak, amelyek szakmai múltjuk ellenére elvesztették a finanszírozásukra szánt előző uniós pályázatot. Az új pályázatra egy hónapon át lehet majd jelentkezni. A tárca azt ígéri, nagyon gyorsan fogják elbírálni a jelentkezéseket, így március végére már lehet eredmény – nyilatkozta lapunk megkeresésére Szűcs Norbert, a 86 tanodát tömörítő TanodaPlatform vezetője.

Mint ismeretes, a minisztérium a napokban újabb, kétmilliárd forint értékű pályázati kiírást bocsátott társadalmi egyeztetésre. Azután döntött így az Emmi, hogy a hátrányos helyzetű gyermekeknek iskola utáni felzárkóztató foglalkozásokat tartó tanodák ügye nagy közfelháborodást váltott ki. A tárca ugyanis nemcsak hogy féléves késéssel hirdette ki a működésüket biztosító pályázat eredményét, de sokak szerint az elbírálás annyira szakmaiatlan volt, hogy az már felvetette a csalás gyanúját. Utóbbi eloszlatását nem segítette, hogy bár a tanodáknak elektronikusan kellett pályázniuk, mégis csak személyesen, Budapesten lehetett megtekinteni a bírálatokat, és másolatot vagy fényképet sem készíthettek róluk.

Többszörös volt a túljelentkezés: a felhívásra 1077 támogatási kérelem érkezett, végül 171 tanoda részesült a nagyságrendileg 5 milliárdos támogatásban. A múlt év elején hozzávetőleg 200 tanoda működött az országban, amelyek 6-8 ezer gyermek felzárkózását segítették.

A TanodaPlatformnak a pályázat anomáliáiról beszámoló jelentése szerint a nyertesek mindössze negyedének volt korábban tapasztalata tanoda működtetése terén.

Szűcs Norbert elmondta, az új pályázati felhíváson látszik, hogy „az Emmi megpróbálja helyrehozni a hibát, amibe manőverezte magát”, sok, a tanodáktól kapott észrevételt beépítettek a kiírásba. Igaz, az új felhívás így is hagy kívánnivalót maga után. Például a tervek szerint legfeljebb 19,5 millió forintos összeget nyerhetnek el a hoppon maradt tanodák, holott az előző uniós pályázatban a maximum 30 millió forint volt. Bár a projektek futamideje is rövidebb lesz, így is kérdés, hogy ha az új körben nyernek is a tanodák, vajon valóban elég lesz-e az összeg a működésükre. További probléma, hogy csak olyan tanodák indulhatnak a mostani pályázaton, amelyek korábban már nyertek úgynevezett támopos uniós pályázaton. Ez ugyanis kizár bizonyos, a szakma által tisztelt, évek óta működő tanodákat, mint például az L. Ritók Nóra neve által fémjelzett, a Hajdú-Bihar megyei Toldon működő intézmény. Szűcs Norbert arról is beszélt, továbbra is hiába kérték az Emmit, hogy tegye elérhetővé a korábbi pályázat bírála­tait, a tárca visszautasította, mondván, a pályázati elektronikus rendszeren nincsen erre megfelelő felület. Holott a szakember szerint ez fontos lenne a tanodásoknak. Egyrészt fény derülhetne arra, hogy tényleg történtek-e tömegesen visszaélések az előző pályázat elbírálásánál, másrészt ha nem volt ilyen, és valós szakmai indokok miatt utasítottak vissza a jelentkezőket, akkor a mostani kiíráson induló tanodák tanulhatnának korábbi hibáikból. – Akárhogy is forgatjuk a szót, arra a bírálatra szükségünk van – mondta Szűcs.

Kérdésünkre, hogy a másfél éve finanszírozás nélkül működő tanodák az új pályázat lebonyolításáig számíthatnak-e áthidaló támogatásra, elmondta: egyértelmű választ erre nem kaptak a minisztériumtól. Ugyanakkor az Emmi nem zárta ki a lehetőségét, ám mint jelezték, ehhez hazai forrásokat kellene felhasználniuk. Szűcs Norbert arról is beszélt, a tárca a tanodák hosszú távú finanszírozásának kidolgozása érdekében – hogy ne az uniós pályázatoktól függjenek – munkacsoportot állít fel.

– A társadalmi egyeztetéseken jeleztük, hogy jelentős tanodai múltunk van, több pályázaton is nyertünk már, támopos tenderen viszont még nem. A válasz erre mindössze annyi volt, hogy ha kihagyják ezt a feltételt a pályázati kiírásból, akkor nagyon sokan jelentkezhetnének – mondta a Magyar Nemzetnek L. Ritók Nóra, aki szerint mindez nyilvánvalóan nem igaz. A tanodát is működtető Igazgyöngy Alapítvány vezetője szerint az is aggályos, hogy a pénzt nem az igazán hátrányos helyzetű gyerekekre költik. – A Tolddal szomszédos Biharkeresztesen jelenleg két iskola működik, a református egyház által fenntartott egyházi, valamint az állami. A szegregáció miatt a hátrányos helyzetű gyerekek kiszorultak az egyházi iskolából, azonban mégis ez az oktatási intézmény kapja majd a pályázati pénzt, miközben nincs is tanodai tapasztalatuk – fogalmazott. Hozzátette, elfogadhatatlan, hogy az elbírálási szempontok nem nyilvánosak. Azzal kapcsolatban, hogy a bírálatok közérdekű adatnak számítanak-e, nyilvánosságra kellene-e őket hozni, lapunk kereste a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot. Azt a választ kaptuk, hogy az említett ügy részletes vizsgálata nélkül nincs lehetőségünk állásfoglalást kiadni.

Ugyanakkor nem csak a pályázatukat korábban elbukó tanodák sorsa kérdéses. A Közép-Magyarország régió tanodái számára ugyanis egy másik uniós pályázatot hirdettek, amelynek eredményhirdetése már esedékes lenne. Ennek kapcsán kerestük az illetékes tárcát, a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM). A tárca ugyanakkor konkrét dátummal nem szolgált. Mint írták, az említett kiírásra beadott pályázatokat az állami projektértékelő rendszer keretében értékelik, ez jelenleg is tart.

A 2017–2018-as tanévtől új típusú ösztöndíjrendszert vezethetnek be a szakképzésben, ennek részleteit most dolgozza ki a gazdasági tárca – erről beszélt Lázár János tegnapi kormányinfóján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez jelentősebb juttatás lesz a mostaninál. Mint elmondta, pozitív ösztönzők kellenek ahhoz, hogy megállítsák a szakképzésben részt vevő diákok számának csökkenését. A miniszternek az a véleménye, hogy szükséges lenne felvételit bevezetni a gimnáziumokban.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.