Új terápiák is elérhetők a tüdőrák kezelésében

Magyarországon halnak meg a legtöbben tüdődaganat miatt.

Kuslits Szonja
2016. 11. 30. 7:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon évente legalább tízezer új tüdőrákos beteget diagnosztizálnak, férfiak esetében hazánk világelső a betegség miatti halálozási listán. Világviszonylatban ez az egyik leggyakrabban előforduló megbetegedés, a gyógyulási esélyek tekintetében pedig, bár újabb és újabb terápiás eljárások kerülnek elő, a hosszú távú túléléseket nem sikerült javítani – mondta el a Magyar Nemzetnek Ostoros Gyula, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet (OKTPI) főorvosa egy tegnapi, tüdőrákkal kapcsolatos rendezvényen.

A Magyar Rákellenes Liga és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság által működtetett Harcosok klubja tüdőrákkal foglalkozó rendezvényén a szakember arról beszélt lapunknak: hazánkban egyre komplexebb a kezelés, a hagyományos terápiák – kemoterápia, műtét és sugárkezelés – mellett a célzott, gyógyszeres terápia is előtérbe került, és mára az immunterápia is elérhető. Azoknak a betegeknek legalábbis, akiket erre orvosilag alkalmasnak találnak, vagyis épp olyan a daganat típusa, amelynél ezek a gyógymódok alkalmazhatók. Ezeket egyébként már az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is támogatja. Arra a kérdésre, hogy ezek a terápiák más daganattípusok esetén is elérhetők-e, a szakember igennel válaszolt, példának az emlőrákot hozta fel, amelynél még a tüdőrákénál is szélesebb körű terápiás lehetőségek érhetők el, és a hosszú távú túlélési mutatók is jobbak.

A daganatos megbetegedések közül az országban a tüdőrák miatt halnak meg a legtöbben, az ötéves túlélési mutatók csupán 15 százalék körül mozognak. Ostoros Gyula szerint az volna a cél, hogy az előrehaladott, áttétes tüdőrák esetében javuljanak a túlélési esélyek, és akár öt évvel a kezelés után is élhessenek az érintettek. Ostoros Gyula előadásából megtudtuk: gyakran nem jut elég ideje az orvosnak arra, hogy részletesen elmagyarázza a betegséget, annak kezelését, és a mellékhatásokat. Az emberek azonban információéhesek, és gyakran az interneten keresnek válaszokat, ami nem mindig vezet jóra. Mint mondta, egy beteg például azzal kereste meg, hogy már három hónapja kurkumacseppet szed és mézes teát iszik, mert az interneten azt olvasta, hogy ez hatásos lehet a betegsége ellen.

A szakember szerint semmiféle alternatív gyógymód nem helyettesítheti a daganatos betegségben alkalmazott orvosi kezelést, ezeket kizárólag kiegészítő kezelésként lehet alkalmazni. Annak azonban nem árt alaposan utánanézni, hogy pontosan milyen immunerősítőnek hirdetett étrend-kiegészítőt alkalmaznak, hiszen ez mára óriási üzlet lett, sokan akarnak ebből meggazdagodni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.