A fegyházra ítélt szír férfi miatt tüntettek a fővárosban

A szervezők azt kérték, a résztvevők vigyenek magukkal transzparenst vagy hangszert.

MNO
2016. 12. 03. 16:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A demonstrációt, melynek keretében az összegyűltek a Blaha Luja térről a Madách térre vonultak, részben a MigSzol (Migráns Szolidaritás Csoport), részben a Free the Röszke 11 kampány mögött álló aktivisták szervezték. Az Index úgy tudja, nagyjából 150-200 tiltakozó gyűlt össze, sok volt köztük a külföldi aktivista, az angol nyelvű transzparens is, a beszédeket pedig angolul is elmondták. A tüntetésről szóló Facebook-esemény oldalán a szervezők azt kérték, a résztvevők vigyenek magukkal transzparenst vagy hangszert, és csapjanak zajt.

„Tiltakozzunk együtt a terrorcselekmény büntetőjogi kategóriájának politikai célú felhasználása ellen, amely csak a félelem- és gyűlöletkeltést szolgálja! Tüntessünk együtt Ahmed H. szabadon engedéséért!” – írták.

A MigSzol aktivistája beszédében, a Blaha Lujza téren azt hangsúlyozta: a szír férfit a „rendkívül ellenmondásos tanúvallomások és a bizonyítékok hiánya” ellenére ítélte 10 év fegyházra és kiutasításra a bíróság. Elítélték, mert megafonba beszélt a rendőrökhöz, és „eldobott három tégladarabot”, illetve azért, „mert muszlim és migráns” – mondta. Szerinte a röszkei perek „koncepciós perek”, amelyek a kerítéssel, a rendőri erőszakkal és a szigorításokkal együtt arra hivatottak, hogy példát statuáljanak és félelmet keltsenek – írja az MTI.

Schilling Árpád, a Krétakör vezetője pedig azt mondta: azért lehet valakit terrorizmusért elítélni ártatlanul, mert vannak, akik asszisztálnak ehhez.

A MigSzol egy szír aktivistája beszédében egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy éppen a terrorizmus volt az, amely elől Ahmed H. és családja elmenekült.

A demonstrálók közül vonulás közben többen azt skandálták: „Szabadságot Ahmednek!”, „Ma Ahmedet, holnap téged!”, és olyan táblákat és molinókat tartottak, mint „Freedom for Ahmed H.”, „Röszkei per=kirakatper”, „Nem kell kerítés!” és „Egy ember sem illegális”.

A Madách tér másik bejáratánál, a Károly körút felől várta a demonstrálókat az egyebek mellett terrorcselekmény miatt idén augusztusban első fokon tizenhárom évre ítélet Budaházy György 20-30 szimpatizánsa, akik azt skandálták: „Szabadságot Budaházynak!”, „Szabadságot a politikai foglyoknak!”. A két csoportot mintegy 30 méter választotta el egymástól, a téren 40 rendőr ügyelt a biztonságra.

Mint ismeretes, tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék szerdán, első fokon a röszkei közúti átkelőnél tavaly ősszel történt tömegzavargás miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolt, Cipruson élő szír férfit.

A bíróság a vádlottat a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek.

A szabadságvesztés mellett a törvényszék a férfit végleges hatállyal kiutasította Magyarország területéről, és döntött arról, hogy a vádlott legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetését követően, tavaly szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke–Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta azt kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr is megsérült.

Az ítélet szerint a férfi volt az, aki számos alkalommal a határ megnyitását követelte a felsorakozó rendőröktől, kétórás ultimátumot adva az átengedésükre, a kordon bedöntésével, az egyenruhások megtámadásával fenyegetőzve.

A Fidesz a demonstrációval kapcsolatban közölte: a „migránspárti erők” ismét nyomást akarnak gyakorolni Magyarországra, mert ők legalizálni akarják a bevándorlást, és migránsokkal akarják betelepíteni Európát. Kiemelték: ezek a szervezetek rendszeresen támadják hazánkat, támadták a kormány határvédelmi és terrorellenes intézkedéseit, a bevándorlási szabályok szigorítását, és támadták a kényszerbetelepítés elleni népszavazást. Megdöbbentőnek nevezték, hogy azért is képesek utcára vonulni, hogy védelmükbe vegyenek egy bűnözőt, aki a magyar rendőrök elleni erőszakos támadást irányította a röszkei zavargáson. Az emberek az októberi népszavazáson egyértelművé tették, hogy nem kérnek a tömeges bevándorlásból és a vele kéz a kézben járó terrorizmusból – fűzték hozzá. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.