A Jobbik helyi népszavazást akar a betelepítés ellen

A fóti polgármester ígéretet kapott „fentről”, hogy elküldik a menekülteket a gyermekotthonból.

Lőrincz Tamás
2016. 12. 17. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyi népszavazást kezdeményezett Merkwart Krisztián, Fót jobbikos önkormányzati képviselője, hogy megakadályozza a menekültek betelepítését a városba. Álláspontja szerint a fóti gyermekotthonokban elhelyezett kísérő nélküli menekültek félelemben tartják a várost, a helyi nők pedig már nem mernek egyedül közlekedni.

A népszavazás kérdéseit – az egyik az ideiglenes, a másik a végleges betelepítés lehetőségére kérdez rá – jóváhagyta a helyi választási bizottság, így megkezdődhetett az aláírásgyűjtés, tegnap délután pedig le is adták a referendum elrendeléséhez szükséges – valamivel több mint 1500 aláírást tartalmazó – íveket. A választási irodának 45 napja van, hogy ellenőrizze az aláírások érvényességét, ha mindent rendben találnak, akkor nagyjából még április előtt meg kell tartani a voksolást.

– Nagyon remélem, hogy egy eredményes népszavazás a már jelenleg is itt lakó menekültekre is vonatkozna, tehát a gyermekotthonban elhelyezett menekülteknek is menniük kellene – fogalmazott a politikus. Lapunk arra vonatkozó felvetésére, miszerint mi értelme van a népszavazásnak, ha a déli határok lezárása óta alig vannak menekültek az országban, azt mondta: a gyermekotthonban továbbra is tartózkodnak menekültek, akik problémát okoznak a helyieknek. Mindezt egy tavalyi adattal támasztotta alá, 2015-ben ugyanis több mint kétezer fiatalkorú menekült szökött meg az otthonból, ami állítása szerint „rendkívül nagy mértékben leterhelte a rendészeti szerveket”.

A Magyar Nemzet azonban úgy informálódott, hogy jelenleg nem jelentenek közbiztonsági problémát az otthonban lakó gyerekek, akik most mindössze harmincnyolcan vannak egy csaknem húszezres városban.

Bartos Sándor fideszes polgármester ennek ellenére támogatja a kezdeményezést, bár lapunknak jelezte, hogy az aláírásgyűjtésben nem segítettek a Jobbiknak.

– Ígéretet kaptam fentről, hogy 2018-ban kiürítik a gyermekotthon menekülteket elszállásoló részét – mondta a polgármester, aki szerint emiatt okafogyott a jobbikos képviselő kezdeményezése. Azt nem fejtette ki bővebben, hogy mit jelent az, hogy „ígéretet kapott fentről”, ezért rákérdeztünk az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, hogy milyen terveik vannak a menekült gyerekek ellátásával kapcsolatban, megkeresésünkre azonban nem érkezett válasz.

A polgármester úgy vélte, a helyiek nem örülnek a menekült gyerekeknek, akik állítása szerint valójában nem is fiatalkorúak, csak annak adják ki magukat.

Szekeres Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság jogi munkatársa ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy hiába lenne érvényes és eredményes a népszavazás, semmilyen jogi következménnyel sem járna. A fóti gyermekotthonok fenntartója ugyanis nem az önkormányzat, így a településnek nincs beleszólása abba, hogy kiket szállásolnak el az intézményekben. „Minden héten ellátogatok Fótra, a gyerekek semmilyen problémát sem okoznak” – számolt be tapasztalatairól Szekeres Zsolt, aki szerint érthetetlenek azok az álláspontok is, miszerint nem is gyerekek laknak az otthonban. A magyar szabályok ugyanis orvosi vizsgálatot írnak elő, ha nem lehet eldönteni valakiről, hogy hány éves. Nem ez az első eset egyébként, hogy egy magyarországi településről kitelepítik a menekült gyerekeket, Hódmezővásárhelyen például 18 menekültet költöztettek ki februárban, ráadásul éppen Fótra.

– Tavaly, amikor a nagy menekülthullám elérte Magyarországot, akkor valóban sokan voltak Fóton, idén viszont alig vannak – mondta Takács István helyi szocialista önkormányzati képviselő. A kérdések alapján ráadásul a határon túli magyar gyerekeket sem lehetne elszállásolni a gyermekotthonban – fogalmazott a politikus, aki szerint teljesen felesleges elkölteni négy-öt millió forintot egy olyan népszavazásra, amelynek nem lesznek jogi következményei.

A népszavazás elrendelésével kapcsolatban jogi viták is várhatók, a kezdeményezés benyújtása után pár nappal ugyanis a képviselő-testület elfogadott egy rendeletet, amely a lakosságszámhoz viszonyítva 10-ről 25 százalékra emelte a szükséges aláírások számát. A Jobbik álláspontja az, hogy ez már nem vonatkozik rájuk, több képviselő viszont úgy véli, már ennél a kezdeményezésnél is az új szabályokat kell alkalmazni.

Rákérdeztünk Merkwart Krisztiánnál, milyen alternatív javaslatuk van a menekült gyerekek elszállásolásra. A politikus azt felelte, ők csak Fót vonatkozásában tudják befolyásolni az eseményeket, de „Fóton ne legyenek”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.