Az ELTE szívesen befogadja a BME üzleti karát

A szenátus 36 igen szavazattal, 6 tartózkodás mellett döntött így.

MNO
2016. 12. 13. 12:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem legfőbb döntéshozó szerve, a szenátus keddi ülésén 36 igen szavazattal, 6 tartózkodás mellett úgy határozott, támogatja, hogy augusztustól az ELTE-be integrálódjon a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara (BME GTK). 

A döntés értelmében az ELTE gazdaságtudományi és gazdálkodástudományi kara a közalkalmazotti és hallgatói jogviszonyokat illetően a BME jogutódja lesz.

Mint írták, az ELTE november 29-én kapott hivatalos tájékoztatást arról, a BME GTK nem lát már reményt arra, hogy tevékenységét a BME keretein belül folytassa. Ezért a kar kezdeményezte a fenntartónál áthelyezését az ELTE-hez.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkársága december 5-én kezdeményezte, hogy a kar jövő augusztus 1-jétől az ELTE részeként működjön tovább.

A BME diákjai korábban demonstráltak, amiért az egyetem rektora elbocsátotta dékánjukat, Andor Györgyöt – írta meg lapunk az Eduline alapján.

A lap felidézte: a kar élére 2015-ben megválasztott Andor másfél éve folyamatosan jelezte, hogy elégedetlen azzal, amit a BME szenátusa, illetve az egyetem vezetése a karnak nyújt támogatásként. Kifogásolták azt is, hogy a legnagyobb létszámú karként véleményük szerint az egyetem nettó befizetői voltak, ami hatalmas bevételt jelent. Arányaiban azonban ebből keveset láttak viszont. Emellett az egyetem vezetésében is alulreprezentáltnak érezték a GTK-s oktatók szerepét, miután szerintük előléptetésekre és kitüntetésekre is jóval kisebb arányban javasolják őket, mint a többi kar munkatársait.

Mint az Eduline összefoglalta, bár a hallgatók alapvetően azt szeretnék, hogy a Műegyetem része maradjon a GTK, az elszakadást sem vetik el, ha nem javul a kar helyzete.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.