Egyedi eset volt az agyhártyagyulladásos gyerekhalál

Az elhunyt kisgyermek családja megelőzés céljából ingyenes antibiotikum-kezelést kap.

Kuslits Szonja
2016. 12. 27. 13:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most már biztos, hogy agyhártyagyulladás okozta a kétéves kisfiú halálát a Borsod megyei Körömben. Lapunknak Asztalos Ágnes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője erősítette meg a tegnapi hírt.

Az illetékes szakembertől megtudtuk, azt is: az előzetes vizsgálatok a járványos agyhártyagyulladás kórokozója, a Neisseria menigitidis (Meningococcus) baktérium jelenlétét mutatták ki a laboratóriumi mintákból. A Meningococcus okozta megbetegedés cseppfertőzéssel terjed, legtöbbször gyors lefolyású agyhártyagyulladást, azonban sajnos néhány esetben pár óra alatt halálhoz vezető vérmérgezést okoz.

Arra a kérdésre, hogy járványról van-e szó, úgy válaszolt: nem, egyedi esetről van szó.

Asztalos Ágnes a Magyar Nemzetet arról is tájékoztatta, a 22 hónapos gyermek december 23-án reggel, kórházba szállítás közben a mentőben hunyt el. A klinikai tünetek alapján már akkor felmerült a járványos agyhártyagyulladás gyanúja, ezért az esetet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház telefonon sürgősséggel bejelentette a népegészségügyi feladatkörében eljáró megyei kormányhivatalnak.

A területileg illetékes Miskolci Járási Hivatal népegészségügyi szakemberei a helyszíni járványügyi vizsgálatot azonnal megkezdték, amelynek célja a fertőzés veszélyének kitett szoros kontaktok felkutatása, a szükséges intézkedések megtétele volt. A járványügyi vizsgálat azonban végül megállapította, hogy más beteg nincs az érintettek körében. Az elhunyt gyermek közvetlen környezetében (szoros családi kontaktok) élők a megelőzés miatt már a helyszíni vizsgálat során, térítésmentesen antibiotikumot kaptak – közölte lapunkkal Asztalos Ágnes. Az antibiotikum-kezelés célja a kórokozó továbbterjedésének, így újabb megbetegedések kialakulásának megakadályozása.

A szakembert arról is kérdeztük, mi lehet az oka annak, hogy úgy tűnik, az utóbbi időben megszaporodtak ezek a betegségek. Asztalos Ágnes erre mindössze annyit válaszolt: a téli időszak időjárási körülményei kedveznek a cseppfertőzéssel terjedő fertőző megbetegedések terjedésének.

Néhány héttel ezelőtt Budapesten halt meg egy 18 éves gimnazista fertőző agyhártyagyulladásban, egy másik 20 éves fiatal napokig volt életveszélyben, intenzív osztályon ápolták. 

Póta Györgytől, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökétől megtudtuk: az ilyen típusú megbetegedés legnagyobb részben a kisgyermekeket érinti, mellettük leginkább a 16–20 éves korosztály tartozik a veszélyeztetettek közé.

A gennyes agyhártyagyulladás elleni oltások a mai napig nem kötelezők, és nem is ingyenesek. A Meningococcus C védőoltás darabonként 7000 forintba kerül, ebből csecsemőknél 2100 forintot kell fizetnie a szülőknek. Féléves kor előtt két oltásra van szükség, majd egyéves kor után a harmadik vakcinát is be kell adni. Ha valakit egyévesnél idősebb korában oltanak be – vagyis a tinédzserek körében is –, elég egy oltás is.

A Meningococcus B vakcina már jóval drágább, darabonként 27 ezer forintba kerül, és ebből már négy oltásra van szükség a védettséghez. Csecsemőknek az első három oltást havonta kell megkapniuk féléves koruk után, majd egyéves kor után a negyediket. Az egyéves kor után oltottaknak két oltásra van szükségük, és a vakcina néhány nap múlva már védettséget ad. Póta György kiemelte: előfordulhat, hogy a szülők anyagi okokból várnak az oltással a kicsi egyéves koráig, de ez azért nem javasolt, mert a statisztikai adatok szerint 4–12 hónapos kor között regisztrálják a megbetegedések felét. Nem szerencsés tehát, ha védtelenek maradnak a babák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.