Egyik párt sem okozott meglepetést az idén

Mindössze abban egységesek a közvélemény-kutatók: senki sem közelítette meg 2016-ban a Fideszt.

Katona Mariann
2016. 12. 28. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen eltérően mérték a különféle a közvélemény-kutató intézetek egész évben a pártok támogatottságát, de két dolog kijelenthető: egyetlen formáció sem tudott az év eleji számokhoz képest kiugró eredményt elérni év végére, és hiába a sok bizonytalan, a biztos szavazók körében és a teljes népességen belül a Fidesz továbbra is toronymagasan vezet.

A kormánypártokat a kutatók – cégtől függően – a biztos szavazók körében 40 és 53 százalék között mérték egész évben, és kifejezetten nagy szórás van abban, hogy a januári eredményeikhez képest novemberre vagy decemberre hogyan változott a támogatottságuk. Fontos megjegyezni, hogy több kutatónál is egy-két százalékosak az eltérések, ezek pedig még bőven az úgynevezett hibahatáron belül vannak.

A legrosszabb számokat mindenesetre az Ipsos mérte a Fidesznek, náluk az év eleji 48 százalékról év végére 44-re zuhant vissza a kormánypárt. Az összes többi intézet lényegesen kisebb eltéréseket mutatott ki: a Nézőpontnál például a most véget érő esztendőben 44-ről 43-ra apadt a szimpatizánsi táboruk, a Republikonnál pedig a tavaszi 53-ról 50-re. A többi intézet stagnálást vagy némi erősödést mért, a Publicusnál például az év eleji 48-ról 49 százalékra tudott nőni a Fidesz, míg a Mediánnál 53 százalékon állt mindkét vizsgált időszakban.

Abban már nem ennyire egységesek az intézetek, hogy melyik ellenzéki párt birtokolta év közben a második erő pozícióját, vagyis a Jobbik vagy az MSZP erősebb-e. A mérleg nyelve egyértelműen Vona Gábor pártja felé billen, hiszen az Ipsos, a Medián és a Nézőpont is egyértelmű Jobbik-fölényt mutat, míg a Republikonnál és a Publicusnál állnak igen közel egymáshoz, utóbbinál azonos a támogatottsága a két ellenzéki pártnak.

Mindenesetre ahhoz képest, hogy a Jobbik lényegében a 2014-es választások óta azt hangoztatja, ők lesznek a váltópárt 2018-ban, eredményeik alapján egyelőre ennek nem látni jelét. A pártnak a legjobb számokat a Nézőpont mérte, kutatásaik szerint 23-ról 25 százalékra növelték év végére támogatottságukat. Az Ipsos szerint 17-ről 21 százalékra tudtak nőni. A Publicusnál és a Republikonnál az ellenzéki párt 17 és 19 százalék között mozgott hónapról hónapra. A Mediánnál az év eleji 19 százalékról mostanra 16-ra estek vissza.

A közvélemény-kutatók szerint az MSZP, amely valamilyen tervezett baloldali összefogásban szintén kormányváltásra készül, stabilan beszorult 20 százalék alá. Egyedül a Publicus mérései szerint érte el év közben, egy-egy hónapban pedig meg is haladta ezt a támogatottsági szintet, év végére azonban ennél az intézetnél is 18 százalékon zárt. Érdekesség, hogy a Republikonnál is ugyanezen a szinten állt decemberben a szocialista párt, ennél a cégnél azonban ez erősödésnek számít, hiszen utoljára nyáron tudtak ilyen eredményt elérni. A szocialistáknak az Ipsosnál is hasonló számokat mértek, a Nézőpont ugyanakkor már lényegesen rosszabb eredményeket közölt. Náluk ugyanis nemhogy a 20, de még a 15 százalékot sem érték el, sőt volt olyan őszi hónap, amikor mérések szerint 10 százalék alá zuhant a népszerűségük. Végül szerintük a januári 11 után év végére 10 százalékos támogatottsággal bírtak.

Habár mindig felmerül, hogy az MSZP nagy riválisának tartott, jelenleg épp szövetségesi pozícióban tetszelgő Demokratikus Koalíció (DK) miként áll a szocialistákhoz képest, az minden intézet méréséből egyértelműen látszik, hogy meg sem tudják őket közelíteni. Érdekesség, hogy éppen az a két intézet – a Republikon és a Publicus – mérte a legrosszabb eredményeket Gyurcsány Ferencéknek, amelyek szerint az MSZP annyira erős, hogy felveszi a harcot a Jobbikkal. Mindkét cég szerint a parlamenti bejutási küszöb körül mozgott a párt év közben, és most is 5 százalékon áll.

Az LMP még a DK-nál is rosszabb eredményeket könyvelhetett el az idei évben, szinte minden intézet a parlamenti bejutási küszöb körül mérte őket. Habár a Nézőpont év közben 7 százalékos támogatottságot is közölt, az ökopárt év végére náluk 3 százalékra esett vissza, csakúgy, mint a Republikonnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.