Harmadáron kerülhetett fideszes kezekbe egy egri irodaház

A Magyar Narancs szerint Nyitrai Zsolt közvetített az épület eladásakor. 140 helyett 50 millió forintért kelt el.

MNO
2016. 12. 15. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egri Bethlen Gábor utcában található az az 1400 négyzetméteres, 4 szintes irodaház, amelyet a Magyar Narancs szerint az adóhatósággal közölthöz képest jóval olcsóbban szereztek meg fideszes vagy Fidesz-közeli körök. A lap szerint az új tulajdonosoknak Nyitrai Zsolt fideszes képviselő, korábbi államtitkár ajánlotta az ingatlant, de a birtokló Smart Unikornis Szövetkezet mögött is a kormánypárthoz közeli személyek tűnnek fel.

Az épületet 2012-ben szerezte meg a Moneta Faktor Zrt., miután a Raiffeisen Bank érvényesítette jelzálogjogát a svájcifrank-hiteles eredeti tulajdonosokon. Az ügyfelek összeadva 140 millió forinttal tartoztak, de a követelés adásvételekor az összeg 52 millió forintra csökkent, ezt vette meg a Smart Unikornis. A bedőlt hitelesek viszont nem tudták, hogy csökkent a követelésük, sőt, azt hitték, hogy a cég befektetőként jelent meg és közösen fejlesztik tovább az ingatlant szállodává vagy egészségházzá.

A Magyar Narancs birtokába került dokumentumok és levelezés alapján aztán a Smart Unikornis képviseletében eljáró Farkas Zoltán eltűnt. Ekkor az eredeti tulajdonosok Nyitrain keresztül próbálták elérni, aki szűkszavúan válaszolt is ezekre az e-mailekre.

A Smart Unikornis egyik alapítója a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMVTA), amelynek kuratóriumi elnöke a már említett Farkas Zoltán. Farkas alapítótagja volt a helyi Fidelitas-csoportnak, választmányi elnök volt a megyében, valamint a területfejlesztési és regionális kabinetet is vezette.

Az alapítvány által támogatott több cég tette át a székhelyét az Unikornis Irodaházba. A lap szerint ezért valószínű, hogy a fejlesztési szervezet által osztott közpénz került így az üzemeltető kezébe.

Az épület eredeti tulajdonosai kiszorultak az épületből, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal büntetését nyögik. Ugyanis a hatóság szerint az ingatlan jóval többet ért, mint 140 millió forint, valószínűsítik, hogy ez csak egy bevallott összeg, az ezen túli pénzeket pedig zsebre vágták.

A lap megkereste Farkast is, de nem kapott válaszokat a kérdésekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.