Kudarcokról és korrupcióról szólt Vona szerint az év

A Jobbik elnöke sikertelen évnek tartja 2016-ot Magyarország számára. De legalább jövőre sem lesz jobb.

György Zsombor
2016. 12. 21. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfontosabb társadalmi ügyek és a migráció szerepelt Vona Gábor évértékelő sajtótájékoztatójának fókuszában. A Jobbik elnöke nem törekedett tematizációra, főként a közbeszédet jelenleg is uraló kérdéseket feszegette, illetve megismételte pártja álláspontját az EU szintjén tervezett bérunióról. Emlékeztetett, polgári kezdeményezést indítanak azért, hogy az uniós alapelvek közé kerüljön az egyenlő munkáért egyenlő bért elve. 

Bérunió

A Jobbik szerint a bérszínvonal alig javul a térségben, míg az árak évről évre emelkednek. De vajon elérik-e valaha a magyar fizetések az uniós átlagot? A Hír TV vendége volt a Jobbik frakcióvezetője, Volner János.

Vona üdvözölte a minimálbér emelését, de pártja álláspontját ismételve hangsúlyozta, hogy a lépés elodázhatatlan volt, így attól – mint fogalmazott – „ne dobjunk hátast”. Az adócsomagról szólva azt mondta, szerinte a nagyvállalatoknak jelent könnyítést, a kisebbeknek nem.

2016 sikertelen év volt – szögezte le a szűk félórás beszéd elején a pártelnök, aki szerint sem az oktatás rendszerét nem sikerült jobb állapotba hozni, sem a korrupciót, az elvándorlást megfékezni, a versenyképességünk pedig romlott. 

A „Valódi nemzeti konzultáció” felirattal ellátott pulpitus mögött álló Vona Gábor beszélt arról is, közel 200 ezer családot, háztartást értek el, ami alapján szerinte közvélemény-kutatásuk sikerrel járt. A beküldött íveket januárban értékelik, ezután beszél majd a részletekről. Egyelőre annyit mondott: a válaszokból is kiderül, hogy az oktatásban és az egészségügyben is az alulfinanszírozottság a legfőbb gond, nem pedig a szervezeti, strukturális kérdések. Mindez összefügg a korrupcióval is, azzal, hogy nagyon fontos források vesznek el a rendszerből. 

A Jobbik elnöke kifejezte megdöbbenését a terrortámadások miatt, majd a migráció kérdéséről beszélt. Úgy vélte, a kormányzat mindent annak rendelt alá, pedig csak ezzel az üggyel nem lehet irányítani egy országot. Vona valódi védelmet sürgetett, megismételve, hogy meg kell szabadulni a letelepedési kötvényes üzlettől. (Ez ügyben nem maradt el a Fidesz reakciója sem, amely így szólt: Gyurcsány. Lásd alább.)

Kitért a pártvezető az államfőválasztás kérdésére is, elárulta, kétszer is kért találkozót Áder Jánostól, aki azonban nem fogadta őt. Az esélyes utódként hírbe hozott Balog Zoltán esetleges államfővé választásáról azt mondta, azzal tovább gurulna az ország lefelé a lejtőn. 

Szóba került az LMP is, amelyről Vona Gábor azt mondta, konstruktív a viszonyuk, értelmes vita folyik a két párt között a XXI. század fontos kérdéseiről. Előző nap a Hír TV Magyarország élőben című műsorában nem zárta ki kategorikusan Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, hogy valamilyen formában akár a Jobbikkal is együttműködhetne pártja a 2018-as választásokon. Csak annyit mondott, hogy „koalíciós tárgyalásokat nem folytatnak”. (Hadházy Ákos szerint minden ellenzéki politikai erővel hajlandók az Orbán-kormány leváltásáról tárgyalni, sőt ilyen egyeztetésekre szükség is lenne, de ez csakis úgy történhet, hogy közben pártjuk megőrzi teljes önállóságát.)

A Jobbik elnöke kérdésre válaszolva elárulta azt is, az ásotthalmi rendelet ügyében nem ért egyet Toroczkai Lászlóval, a déli település polgármesterével, aki egyben a párt alelnöke is. De ez belefér – fogalmazott Vona Gábor. A cél, hogy ki se alakulhasson olyan helyzet Magyarország egyetlen településén, hogy bárkinek hasonló ötlet jusson az eszébe.

Aki csak kalapáccsal dolgozik, az mással nem is tud – utalt a rendezvény végén a kormányzat működésére. Vagyis a pártelnök szerint 2017 éppolyan kemény év lesz politikai szempontból, mint a lassan mögöttünk hagyott 2016 volt. 

 

Fidesz: Vona Gábor egy platformon Gyurcsányékkal 

Vona Gábornak inkább önértékelést kellene tartania és a saját szavazóinak a szemébe nézni azután, hogy mára kiderült, a pénzért és a hatalomért mindenre képes, és sorozatosan hátat fordít nemcsak a Jobbik korábbi politikájának, hanem a nemzeti ügyeknek is. Ha évet értékelünk, akkor az összegzés az, hogy Vona Gábor egy platformra került Gyurcsányékkal, amikor elutasította az alkotmánymódosítást, és a bevándorlók betelepítése mellé állt. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.