Nem agyhártyagyulladása van az iskolatársnak

Egy fiatalt az intenzíven kezelnek agyhártyagyulladással, de nem a szerdán elhunyt diák iskolatársát.

MN
2016. 12. 10. 17:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról lapunk beszámolt, a fővárosi Veres Pálné Gimnáziumba járt az a 18 éves fiatal, aki szerda este lázasodott be, és néhány órával később agyhártyagyulladásban meghalt. Noha később olyan hírek láttak napvilágot, hogy az elhunyt tanuló egyik iskolatársa szintén hasonló tünetekkel került a Szent László Kórházba, Prinz Géza, az intézmény főorvosa az Origónak azt mondta, a fiút csütörtökön vették fel a kórházba, de a vizsgálatokból kiderült, hogy a betegségét nem az agyhártyagyulladás kórokozója okozza és hétfőn haza is mehet.

A főorvos hozzátette, a szerdán meghalt fiú ismeretségi köréből senki mást nem ápolnak a kórházban. Kedden viszont egy húszéves, Pest megyei fiú került a Szent Lászlóba akinél a laborvizsgálatok fertőző agyhártyagyulladást állapítottak meg. Állapota súlyos, ezért az intenzív osztályon kezelik. Prinz Géza kijelentette, ennek az esetnek nincs köze a gimnáziumi fertőzéshez.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Epidemiológiai Központ a sajtóban megjelent hírekre reagálva közleményt adott ki arról, hogyan lehet a meningococcus által okozott járványos agyhártyagyulladás megelőzni. Mint írták, Magyarországon évente 50-70 megbetegedést jelentenek. A betegség a csecsemők és a kisgyermekek valamint a 15-24 éves fiatalok között a leggyakoribb. A meningococcus baktérium a nyál közvetítésével terjed, azonban átadásához szoros kontaktus (pl. csókolózás, vagy gyakori ismételt kontaktus, zsúfolt együtt lakás, együtt alvás) szükséges.

A betegség lappangási ideje 2-10 nap. A meningococcus betegség klinikailag két formában jelentkezhet, agyhártyagyulladás illetve vérmérgezés (szepszis) képében. A vérmérgezés órák alatt kialakulhat és igen gyorsan halálhoz vezethet. 

Nyomatékosították, hogy a meningococcus öt csoportja (ABCWY) ellen létezik hatékony védőoltás. A védőoltás különösen ajánlott a csecsemőknek, zárt közösségekben élő gyermekeknek és fiatal felnőtteknek (pl. bentlakásos iskolák, nevelőotthonok, kollégiumok). Ajánlott továbbá a vakcina olyan gyermekeknek és felnőtteknek, akik alapbetegségük vagy egészségi állapotuk miatt a betegség fokozott kockázatának vannak kitéve (pl. léphiányosok). A meningococcus elleni védőoltáshoz szükséges oltóanyagot a háziorvos, házi gyermekorvos írja fel receptre. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.