Nem mehetne be bárhova a gyógyszerkommandó

Ott is házkutatást tarthatott volna a patikafelügyelet, ahol rendőr is csak bírói engedéllyel intézkedhet.

Lándori Tamás
2016. 12. 09. 13:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztő jogköröket adott volna az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) ellenőreinek az az egészségügyi jogszabályokat módosító salátatörvény, amelyet Áder János múlt pénteken küldött vissza megfontolásra az Országgyűlésnek. Az elnöki kifogások alapján most a törvényhozás szakbizottsága nyúlt hozzá a joganyaghoz. Az államfő szerint nem megfelelő szintűek az egészségügyi államigazgatási szerv ellenőrzési jogosítványaihoz kapcsolódó jogi garanciák. Arról azonban kevés helyen jelent meg információ, mit is jelent ez pontosan.

Ahhoz, hogy ezt megértsük, vissza kell tekinteni egy korábbi jogszabály-módosításra, amely szerint január elsejétől a patikákat üzemeltető vállalkozások többségi tulajdonosának gyógyszerésznek kell lennie. Első hallásra szimpatikus lehet ez a szabály, ami látszólag a szakmai színvonalat és a szaktudás folyamatos jelenlétét hivatott biztosítani. Valójában azonban nem erről van szó. Egy cég tulajdonosi köre ugyanis a gazdasági társasági jog szerint alapvetően elkülönül az ügyvezetéstől. Mi több, a résztulajdonosok a törvény szerint közvetlenül nem is utasíthatják a cégvezetőt. Tehát a szakmai biztonságot főleg az szolgálja, ha a gyógyszertárvezetőnek, a dolgozóknak és az ügyvezetőnek kell szakképzettnek lennie – erre pedig már korábban is voltak szabályok.

A tulajdoni viszonyok szabályozásának oka inkább az lehet, hogy a nagyobb cégek által kézben tartott gyógyszertárláncokat visszaszorítsák, miközben a kisebb, szakmabéliek által gründolt vállalkozásoknak kedvezzenek. Hogy ezt a piackorlátozást hogyan ítéljük meg, más lapra tartozik. Azt azonban laikusként is sejteni lehet, hogy az érintett üzleti körök aligha viselik könnyedén, hogy jövedelmező, évek alatt felépített üzleteiket kiveszik a kezükből. A polgári jog egyébként számos lehetőséget kínál arra, hogy egy papíron gyógyszerész tulajdonában álló cég a gyakorlatban egészen másvalaki vagyonát gyarapítsa, például szindikátusi szerződéseken, opciós jogokon keresztül. Ugyanakkor a kormányzatot sem olyan fából faragták, hogy hagyja, az elképzelése szerint született törvény címzettjei fittyet hányjanak az új rendre, és megkerüljék. Ebben a szellemben lényegülhetett át a jogszabály szövegében az OGYÉI szimpla hivatalból nyomozati jogkörökkel bíró patikakommandóvá, amely például házkutatást is végezhet. Ráadásul nemcsak a patikák helyiségeibe léphetnének be, hanem bármilyen ingatlanba, ahol valószínűsítik, hogy a tulajdoni viszonyok megsértésének adatai lehetnek – mondja ki az elkaszált törvény. Például a patikai alkalmazottak lakását és autóját is átnézhetik.

A megszavazott, de az államfő lépése miatt ki nem hirdetett jogszabály szerint akár a patikafenntartó cég jogi képviseletét ellátó ügyvédi irodát is átkutathatnák a tiszti főgyógyszerészek, hogy tisztázzák, betartják-e a tulajdonosi körre vonatkozó előírásokat. Mi több, azt az ügyvédi irodát is, amely korábban végezte a jogi munkát, az ügyvédet pedig magyarázat adására kötelezhetnék.

Csakhogy egy ügyvédi irodában fő szabály szerint házkutatást még büntetőeljárásban is csak bíró rendelhet el, és az kizárólag ügyész jelenlétében végezhető. Nem véletlenül, e helyiségekben ugyanis számos olyan egyéb irat található, amelyeknek hatóságok általi kifürkészése az igazságszolgáltatás tisztaságát veszélyeztetné. Az OGYÉI viszont a korábbi salátatörvény alapján ilyen garanciák – bírói engedély és ügyész részvétele nélkül – nyálazhatná át ügyvédi irodák aktáit. Lapunknak Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke elmondta, az államfői észrevételekkel egyetértve úgy véli, ez számottevően túllép a jogállami kereteken.

Áder János visszaküldő levele is jelezte, az, hogy egy jogalkotói cél helyes, még nem ad felhatalmazást az alapjogok feltétlen korlátozására. Az államfő nem ért egyet a felügyeleti jogosítványok ilyen mértékű kiterjesztésével, és emlékeztet a szükségesség és arányosság alaptörvényi követelményére.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megvizsgálta a köztársasági elnök érveit, a törvény pedig ezután újra az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága elé került, amely tegnapi ülésén változtatásokat épített be. Ezek szerint a gyógyszertárak házkutatás jellegű vizsgálatára csak ügyészi jóváhagyás mellett kerülhet sor, továbbá rögzítették az ügyfél és az ügyvéd közti kommunikáció sérthetetlenségét is. A változtatás kimondja, az ellenőrzést végző szerv kizárólag annak ellenőrzésére jogosult, hogy a gyógyszertár megfelel-e a létesítési és működési engedélyéhez szükséges feltételeknek. Bárándy Gergely (MSZP), a testület alelnöke és Lukács László (Jobbik) bírói jóváhagyást tartanának szükségesnek a házkutatáshoz. Réti László ugyanakkor elégedett, megnyugtatónak nevezte a változtatásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.