Ötezernél is több már a beteg gyermek

Szezonja van a hasmenéssel, hányással járó járványnak, mely gyermekek esetében halálos is lehet.

Kuslits Szonja
2016. 12. 06. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén november végéig már ötezer beteget döntött ágynak a rotavírus az Országos Epidemiológia Központ adatai szerint, és évente körülbelül 7400 fertőzöttet regisztrálnak az országban. Ráadásul a kórházi kezelést igénylő betegek kétharmada csecsemő és kisgyermek. A hasmenéssel, hányással járó járvány általában december–március között tetőzik, és komoly veszélyt jelent a kicsikre – tudtuk meg a Házi Gyermekorvosok Egyesületének lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Az egyesület elnöke, Póta György ebben arra hívta fel a figyelmet: a betegséggel szembeni, szájon át adható, térítéses vakcinát 6-8 hónapos korig lehet adni a kicsiknek, hogy védetté váljanak. A súlyos kiszáradással fenyegető fertőzés általában az egész családot ledönti a lábáról.

– Nem szabad félvállról venni ezt a betegséget, hiszen hazánkban is évente mintegy 2000 fertőzött szorul sürgősségi vagy kórházi ápolásra, több mint 60 százalékuk 2 éven aluli kisgyermek – hangsúlyozta Póta György.

Az óvodáskor végére a kisgyermekek szinte kivétel nélkül átesnek a hasmenéssel, hányással és többnyire lázzal is járó fertőzésen, függetlenül attól, hogy hol és milyen higiéniai körülmények között élnek. A betegség tünetei – különösen kisgyermekek és csecsemők esetében – olyan erősek lehetnek, hogy akár infúziós kezelésre is szükség lehet.

A vírus ellen nem létezik gyógyszer. A legsúlyosabb szövődménye a kiszáradás – ez pedig különösen a 2 év alatti korosztályra veszélyes, hiszen ők néhány óra leforgása alatt súlyos állapotba kerülhetnek. Ha csökkent mennyiségű vizeletet, szájszárazságot, szédülést, tapasztalunk, a gyermek szokatlanul álmos, nyűgös, mindenképpen érdemes orvoshoz vagy azonnal kórházba vinni – hívta fel a figyelmet a gyermekorvos.

Figyelmeztetett arra is: minél magasabb a láz, illetve gyakoribb a hasmenés és a hányás, annál fokozottabb a szervezet folyadék- és ásványianyag-vesztesége. Ha ezek pótlása nem indul el időben, akkor akár a keringés is összeomolhat, sokkos állapot, szívritmuszavar alakulhat ki, és a beteg akár meg is halhat.

Az EU tagállamaiban a rotavírus 3,6 millió megbetegedést okoz évente az 5 év alatti gyerekek korcsoportjában, ebből 700 ezren fordulnak orvoshoz a tünetek miatt. A kockázatok pedig jelentősek: a betegek közül mintegy 87 ezren kerülnek kórházba.

Bár Magyarországon is időről időre felmerül, hogy a több tízezer forintos rotavírus elleni vakcinát a nemzeti oltási rendbe emelik, a betegség elleni térítésmentes védekezés egyelőre csak önkormányzati finanszírozású prevenciós programok segítségével érhető el.

2016-ban például Jászberény Önkormányzata is átfogó védőoltási program elindításáról döntött: ingyenesen biztosítják a rotavírus elleni kétadagos vakcinát a településen élő, oltási korba kerülő csecsemőknek. Korábbi, idén is folytatódó önkormányzati programoknak köszönhetően ugyancsak ingyenes a vakcina Móron, Százhalombattán, Gyöngyösön és Felcsúton is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.