Szabálytalanul vásárolna gépeket a HM?

A rendes beszerzési eljárás szabályai alól felmentették a honvédelmi tárcát, pedig azt sem tudni, kitől milyen repülőket vennének.

Katona Mariann
2016. 12. 16. 5:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könnyen lehet, hogy szabálytalanul engedélyezte az Országgyűlés honvédelmi bizottságának kormánypárti többsége bő két hete a Honvédelmi Minisztériumnak (HM), hogy közbeszerzés nélkül folytathasson le egy beszerzést – értesült a Magyar Nemzet. Ráadásul szállító repülőgépek vásárlásáról van szó. Az MSZP-s Harangozó Tamás egyik írásbeli kérdéséből ugyanis arra lehet következtetni, hogy a HM még azt sem jelölte meg a mentesítési kérelemben, mekkora értékben vásárolna gépeket, és kitől. Így lényegében biankó csekket kapott a tárca a bizottságtól. Ahogy az ilyen kérdéseknél megszokott, ez a téma is a nyilvánosság kizárásával, zárt ülésen került a bizottság elé még november 29-én. Csak annyit lehetett tudni, hogy a HM mentesítést kér az úgynevezett védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló törvény hatálya alól. Az erről szóló nyilvános bizottsági határozat sem említ semmi konkrétumot, mindössze azt lehet abban olvasni, hogy a bizottság az érintett törvényt kizáró előzetes döntést hozott.

Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke az ülés után mégis elárult néhány részletet, és arról számolt be, a testület elfogadta, hogy a magyar honvédség repülőgép-szállítási kapacitást tudjon vásárolni, ugyanis a feladataikat régi Antonov gépekkel látják el, amelyek szolgálati ideje lejárt.

A képet viszont árnyalja, hogy a napokban Harangozó Tamás, a bizottság MSZP-s alelnöke írásbeli kérdéssel fordult a honvédelmi miniszterhez éppen ezzel a bizonyos bizottsági üléssel kapcsolatban. A szocialista képviselő – nyilván a zárt ülésre hivatkozva konkrétumok említése nélkül – azt közölte, hogy a HM előterjesztése az „észszerűen elvárható legalapvetőbb feltételeknek” sem felelt meg. Arra hivatkozott, hogy az ilyen eseteket szabályozó kormányrendelet egyértelműen kimondja, hogy a mentesítési kérelemben a szerződés tárgyán túl meg kell jelölni a beszerzés becsült értékét, valamint a beszerzés megvalósításának tervezett módját. Harangozó szerint azonban ezeknek a követelményeknek a HM előterjesztése „nyilvánvalóan nem tett eleget”. A politikus mindezek kapcsán arra kíváncsi, hogy kijavítja-e a tárca a „nyilvánvalóan jogszerűtlen” előterjesztését.

Ezzel némileg egybecseng, hogy a HM a Magyar Nemzet kérdésére tegnap megerősítette, hogy az ominózus beszerzés szállító repülőgépek vásárlásáról szólna, azt azonban még nem tudták megmondani, hogy kitől és milyen gépet vásárolnának. A sajtóosztály csak annyit írt, hogy „katonai oldalról a követelmények megfogalmazása megtörtént, a típusról még nem született döntés”. Így az árról is csak ezután tudnak tájékoztatást adni.

Kérdésében Harangozó Tamás kitért arra is, hogy Kósa Lajos bizottsági elnök az ő korábbi álláspontját elfogadva érvelt amellett december 8-án, hogy a bizottság ne vegye napirendre a „Honvédelmi Minisztérium hasonló tartalmi hiányosságokban szenvedő újabb előterjesztését”. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ez miről szólt volna.

Megírtuk: repülőgépipari források is megerősítették, hogy három, az AN–26-osok felváltását célzó harcászati gép mellett három nagyobb, alapvetően személyek szállítására alkalmas sugárhajtású gépet, valamint két kisebb, kifejezetten kormányzati vezetők szállítására szolgáló gépet (úgynevezett business jetet) is be kívánnak szerezni. Mivel a rendelkezésre álló anyagi eszközök korlátozottak, használt gépekről lehet csak szó, és forrásaink azt sem tartották kizártnak, hogy az ügyleteket nem hivatalosan már nyélbe is ütötték, most már csak az elfogadható kommunikációs közeg megteremtésén fáradoznak. A kormány már döntött arról, hogy a honvédség kap pénzt a beszerzésre, de azt nem árulták el, hogy mennyit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.