Huszonöt év után is dobog az első átültetett szív

Nagyon fontos szívcentrum működik nálunk. Kampány indul, hogy minél többen juthassanak új szervhez.

Győr Ágnes
2017. 01. 03. 19:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Merkely Béla felidézte, hogy az első magyar szívátültetést huszonöt évvel ezelőtt Szabó Zoltán professzor, a klinika akkori igazgatója végezte el az akkor 29 éves Schwartz Sándoron. Azóta 412 ilyen műtétet hajtottak végre, 90 százalékukat a városmajori intézményben, míg a többit a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben.

Az elmúlt fél évtized nagy változást hozott a szívtranszplantáció területén. Létrehozták a transzplantációs intenzív osztályt, 2012-ben csatlakozott hazánk az Eurotransplanthoz, és megkezdődött a nemzetközi szintű műszívprogram. Ezek Merkely Béla szerint közrejátszottak abban, hogy az elmúlt öt évben több szívátültetést végeztek a városmajori klinikán, mint az előző húsz évben. Míg 2012 előtt ezeknek a száma húsz alatt volt, 2012-ben már elérte a harmincat. 2014-ben 51, 2015-ben 48 volt. Tavaly ismét 51 ilyen beavatkozást hajtottak végre, s ezzel a városmajori klinika az európai centrumok rangsorában a második helyen szerepel, de világviszonylatban is benne van az első tízben. Az első a kontinensen jelenleg a Németországban található Bad Oeynhausen, ahol körülbelül 70 szívátültetést végeznek évente. Ez a szám Merkely szerint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika esetén is elérhető cél, ehhez azonban több feltételnek is teljesülnie kell. Fel kell gyorsítani a várólistára való felkerülést, illetve javítani kell a műtéten átesettek követését is, ehhez egy új szívtranszplantációs osztályt is létre kell hozni. Lapunknak a professzor kifejtette, szeptemberig tíz ággyal szeretné bővíteni a klinikát. Ehhez a célhoz az állam is hozzájárul. Tavaly az Eurotransplant rendszerén keresztül 16 szív érkezett külföldi donoroktól. A professzor hangsúlyozta: minden donorszervet megpróbálnak hasznosítani. December 28-án például három, míg január 2-án két szívátültetést végeztek el a klinikán.

– Az elmúlt évben 63 beteg került fel a szívátültetési várólistára, összesen 109 beteg fordult meg rajta, és 47 százalékuk kapott új szívet – erről már Szabolcs Zoltán szívsebész, a szívátültetési várólista-bizottság elnöke beszélt az eseményen. A szakember lapunknak arról beszélt, hogy a várólistás betegek halálozási aránya 9 százalék, ami megfelel a nemzetközi átlagnak. A listára kerülés és a műtét közti idő mennyisége eltérő. Van, akinek szinte azonnal ajánljanak szívet, de olyan is akad, aki két éve vár megfelelő donorszervre. A szívsebész egyúttal bejelentette: 2017-ben országjáró, felvilágosító kampányt indítanak annak érdekében, hogy minél több rászoruló kerüljön fel a szívátültetésre várók listájára. A program azokat az orvosokat célozza, akik a leghamarabb találkoznak az érintett betegekkel. Ennek oka, hogy bár sok orvos elméletileg tudja, mi is az a szívelégtelenség, kevesen rendelkeznek azzal a tudással és türelemmel, ami egy ilyen beteg kezeléséhez szükséges. A másik probléma,az, hogy ha fel is ismerik a panaszok gyökerét, a szakemberek közt makacsan tartja magát az a téveszme, hogy a szívátültetés egy olyan beavatkozás, amely a páciens életminőségét szükségszerűen és drasztikusan rontja.

Az oktatásért felelős államtitkárt a távirati iroda is idézte. Palkovics László köszöntőjében azt mondta, a kormány nagymértékben elismeri oktatás, kutatás és gyógyítás egységét, ezért dolgozták ki az orvosképzés fejlesztési stratégiáját, amelyre a kormány 150 milliárd forintot szán. – Az intézmény méltán lehet büszke sikereire – tette hozzá az államtitkár.

Az eseményen több műtétre váró beteg és körülbelül hetven szívátültetett is jelen volt. Köztük olyanok, akik mindössze két hete estek át a beavatkozáson. A sajtótájékoztatón maga Schwartz Sándor, az első szívátültetett magyar is részt vett. A férfi beszédében nyomatékosította, nem bánta meg, hogy akkor vállalkozott a műtétre, azóta tudja, hogy az új szív új lehetőség az életre. Egyúttal kitartást kívánt azoknak, akik új szervre várnak s hozzátette: „nem kell csüggedni, eljön az ő idejük is”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.