Újabb pert veszített a Mal Zrt.

A vörösiszap-tragédia miatt hírhedtté vált cégnek közel hatvanmillió forintos kártérítést kell fizetnie.

Velkei Tamás
2017. 01. 04. 10:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyben hagyta az elsőfokú ítéletet a Győri Ítélőtábla abban a kártérítési perben, amelyet a Mol Nyrt. Indított a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. felelősségének megállapítása érdekében. Az ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Korábban az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék kimondta: a vörösiszap-tragédia során az átszakadt kazettából kiömlő lúgos zagy (szilárd anyagot tartalmazó folyadék – a szerk.) tönkretette a Mol Devecser határában található töltőállomásának épületét, illetve a shopban található árukészlet jelentős részét.

Az elsőfokú ítélet rámutatott: amikor 2010. október 4-én a Mal tulajdonában és üzemeltetésében álló, az ajkai telephelyen található X. számú vörösiszap-tározó gátfala átszakadt, és a benne tárolt lúgos kémhatású vörösiszap kiáradt a környező településekre, az elérte, és mintegy másfél méteres magasságban elöntötte a felperes Mol tulajdonában álló benzinkutat.

A lúgos áradat tönkretette az épület berendezéseit, bútorzatát, az elektromos berendezéseket és a üzlet árukészletének jelentős részét. A kút egy ideig zárva tartott, majd a felújítás ideje alatt konténerből árusított üzemanyagot. A Mol keresetében közel 54,5 millió forint kártérítést, valamint késedelmi kamatának megfizetését kérte a bíróságtól. Az elsőfokú bíróság ítéletével ennek megfelelően kötelezte az alperest 59,8 millió forint megfizetésére. A táblabíróság most ezt hagyta helyben, továbbá a perköltség megtérítésére is kötelezte a Malt.

Az elsőfokú ítélet ellen az alperes fellebbezést jelentett be, így került az ügy a Győri Ítélőtábla elé. A Mal jogi képviselője kifejtette: bár a devecseri kút valóban kárt szenvedett, ami az üzemanyag-értékesítést illeti, ám a helyreállításban részt vevő járművek a környékbeli kutakon többet tankoltak, és a Mol országosan is több üzemanyagot értékesített, ezért az elmaradt kárt túlzónak találta.

A Veszprémi Törvényszék – amint arra a táblabíróság is kitért – erre vonatkozóan megállapította, hogy a Mol az elmaradt hasznát illetően úgy nyújtotta be keresetét, hogy a környékbeli töltőállomásainak megnövekedett forgalmát levonta az elmaradt haszonból. Azt is megállapította, hogy országosan azért nőtt a Mol bevétele, mert akkoriban emelkedett az üzemanyag ára.

A Győri Ítélőtábla Szalai György vezette tanácsa rámutatott: a Mal fellebbezése nem volt alapos, a Veszprémi Törvényszék helyesen állapította meg a tényállást, helyes az abból levont jogi következtetése, továbbá a táblabíróság a törvényszék indoklásával is egyetért.

Az ítélőtábla kiemelte: bár a Mal a benzinkút helyreállításának költségeit eltúlzottnak vélte, konkrétan mégis csak egy tételt vitatott, arra pedig nem tért ki, hogy a további költségek mely körét és milyen okból vitatja. A cég alaptalanul támadta a bizonyítékok mérlegelését is; a káreseményt fotók és iratok sokasága bizonyította.

A táblabíróság szerint a Veszprémi Törvényszék azt is helyesen állapította meg, hogy a Mal a veszélyes anyag tárolásával környezetveszélyeztető tevékenységet végez, a kár pedig azért következett be, mert nagy mennyiségű maró vegyi anyagot tárolt a kazettában. Így a tevékenysége közvetlenül kapcsolódott a bekövetkezett káreseményhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.