„A pornóoldalt zárd be!”

120 országban hívták fel a figyelmet az internet biztonságos használatára. Nehogy rosszat álmodjunk.

Velkei Tamás
2017. 02. 07. 16:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljesen megtelt rendezvényteremben megtartott fórumon egy kisfiú arról érdeklődött, hány éves kortól lehet az internetet használni. Edvi Péter, az NGYSZ elnöke szerint szülői felügyelettel akár már 3 éves kortól, de hangsúlyozta: az internet nem válhat olyan gyermekmegőrzővé, mint pár generációval korábban a televízió, továbbá a szülőnek az eltöltött időt is korlátoznia kell.

Az eseményen megjelent Solymár Károly infokommunikációért felelős helyettes államtitkár hozzátette: az az ideális, ha a gyermek a számára káros tartalmakat neveltetése folytán maga is felismeri, megemlítette, saját gyermeke azt szokta mondani: „kapcsold más csatornára a tévét, mert rosszakat fogok álmodni”.

Egy másik fiatal az álreklámokkal kapcsolatban fogalmazott meg aggályt, amelyek elhitetik a felhasználóval, hogy telefont és egyéb készülékeket nyerhet. Erre Csapó Noémi, a Magyar Telekom munkatársa azt tanácsolta, mindenképpen telepítsen vírusirtót a készülékére, ám a megfelelő védelemre a szülőknek is oda kell figyelni.

A személyes adatokkal való visszaélés, a gazdasági visszaélések mellett a közelmúltban megjelent egy új probléma, az álhírek özöne. Nem meglepő, ha az egyik gimnazista arról érdeklődött: hogyan lehet szűrni az álhíreket? Lengyel Márk jogász rámutatott: a jog e tekintetben keveset tud tenni, lényegében a manapság lesajnált klasszikus műveltség segítségével tudjuk csak eldönteni egy hírről, hogy igaz, hamis vagy gyanús. Nem a jogi megfontolások a leglényegesebbek, tanulni kell, csak ez védi meg az embert attól, hogy ostobaságokat olvasson, illetve higgyen el.

Hány éves kortól lehet használni a Facebookot? – hangzott el az újabb kérdés. A pódiumon ülők közül akadt, aki azt tanácsolta, beszélgessenek inkább a gyerekek, ne írogassanak, más azt mondta, szülői felügyelettel bármikortól. A valódi segítség azonban a közönség soraiból érkezett, amikor egy fiatal lány közölte: a közösségi oldal adatkezelési szabályzatának, jogi és felelősségi nyilatkozat fejezetében, a regisztráció és a fiók biztonsága címszó alatt szerepel, hogy a Facebook-felhasználó vállalja, hogy nem használja a közösségi portált 13 éves korhatár alatt.

Körmendy-Ékes Judit jogász szerint az internet olyan, mint a tűz, lehet jó és rossz dologra alkalmas egyaránt. A legfontosabb feladatok között említette, hogy sok és minőségi időt töltsenek együtt a családok, sokat beszélgessen a szülő a gyermekkel, alakuljon ki olyan légkör, amelyben a gyermek mer kérdezni, illetve látja értelmét a szülőhöz fordulni.

A következő kérdező e témakörben egy fajsúlyosabb problémát feszegetett: mit tehet az, akinek nincs családja, illetve nem tud hozzájuk fordulni? Edvi aláhúzta: az árvákról az államnak kell gondoskodnia, vagyis az állami gondozott fiatalok esetben ez azt jelentené, hogy gondozóikhoz fordulhatnak problémáikkal. Emellett rendelkezésükre áll a Kék vonal 116-111 telefonszáma is, ahol szakemberek várják a hívásukat bármilyen témában.

– Folyton felugrik egy pornóoldal otthon a gépünkön, mit tegyünk? – érdeklődött egy másik kisfiú, amire Edvi Péter csak annyit mondott: „zárd be!” A gyerek fejtegetéséből később az is kiderült, hiába teszik, mindannyiszor előbukkan a portál, így világossá vált: vírusos a számítógépük.

– A szabályozás papíron rendkívül gyermekbarát, ám a valóság ridegebb – hangsúlyozta a kerekasztal-beszélgetés során Lengyel Márk jogász, aki aláhúzta a szülők felelősségét. Mint mondta, oda kell figyelniük arra, mennyi időt tölt el a gyermek az interneten barangolva, és milyen oldalakra megy fel. – Egy rablás vagy betörés ellen megtanulhatunk védekezni, ám ugyanezt kell tennünk az interneten is – fejtette ki Solymár Károly. A gyerekek védelmére már csak azért is fel kell készülni, mondta, mert a digitális oktatás keretében már nemcsak informatikát fognak tanulni a gyerekek, hanem lényegében bármilyen tantárgyat bármely tanteremben.

Edvi Péter kitért rá: a számítógépzseniknek is szükségük van arra, hogy a felnőttek útba igazítsák őket, mi az, ami helyes, és mi nem. Beszélni kell arról, amit nem ért a gyerek, mi az, ami számára gyanús. Kifejtette azt is: nem érdemes egy napi iskolai veszekedést az interneten folytatni, mert azt esetleg már nem csak a két érdekelt fél látja, hanem baráti körük, netán az egész iskola. – Márpedig az internet nem felejt! – hívta fel a megjelentek figyelmét a digitális nyomokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.