„Reformátusnak lenni jó”

Debrecenben istentisztelettel és kiállításokkal kezdődött a reformáció jubileumi emlékéve.

Velkei Tamás
2017. 02. 01. 8:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A reformáció koncentráció, nem elszakadás, hanem ragaszkodás Krisztushoz – mondta igehirdetésében Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a debreceni református Nagytemplomban rendezett ünnepi istentiszteleten. A zsúfolásig megtelt templomban a Dunamelléki Egyházkerület püspöke hozzátette: Krisztus az egyetlen reményünk, az, hogy Ő eljön, majd magához ölel, új életre szül, hogy boldog lehessen az egész anyaszentegyház.

A reformáció 500 éves jubileuma kapcsán feltette a kérdést: vajon ötszáz éve volt, vagy ma lenne könnyebb „reformációt csinálni”? Akkor vagy ma nehezebb kereszténynek lenni? Akkor, amikor vallásos, vagy amikor vallástalan a világ? Amikor becsülték Krisztus tanítványait, vagy amikor megvetik? – Nekünk itt van dolgunk, most van feladatunk, nem a múltban, Krisztus is azt mondja: „Íme, az ajtó előtt állok” – adott feleletet Bogárdi Szabó István.

– A magyar reformáció szinkronban haladt az európaival, beírta magát a református világtörténetbe. Hálát adhatunk az eltelt öt évszázadért – hangsúlyozta ünnepi beszédében Fekete Károly, a Tiszántúli Egyházkerület püspöke. Ugyanakkor a magyar protestantizmus a török elnyomás miatt sajátos jelleget öltött, mert a majdnem ötszáz éve élt magyarok azt kérdezték, „miért engedi Isten a nemzet összeomlását”.

A kommunizmus évtizedei alatt szovjet, ateista, búra alatti, zárt világban vegetáltunk, negyven évig nem járhattunk be olyan szellemi utakat, mint nyugati testvérein – hangoztatta a püspök. A majd fél évszázados szocializmus után felébredtünk ugyan a hibernációból, de úgy tekintettek ránk, mint a múltból érkező időutazóra. A jubileum arra is lehetőséget ad, hogy ne csak formális résztvevői legyünk a protestantizmus 21. századi eseményeinek. A kettős jubileum kapcsán a lelki megújulás találjon ránk – kérte Fekete Károly.

A jubileum arra is lehetőséget ad, hogy ne csak formális résztvevői legyünk a protestantizmus 21. századi eseményeinek, mondta Fekete Károly. A reformáció 500., jubileumi emlékévének kapcsán számos rendezvény kezdődött Debrecenben. A Déri Múzeumban megnyílt a Bethlen Gábor fejedelem, Debrecen patrónusa című kiállítás. Az évforduló alkalmából Németországból útnak indított, úgynevezett reformációs vándorkamionban – amely hétfőn érkezett a városba – interaktív kiállítást rendeztek be. A jármű 19 ország 68 városát köti össze, útjának legkeletibb pontja Nagyszeben, legnyugatibb pedig Dublin. A kamion február 3-án Sárvárra, 4-én Sopronba érkezik.

A rendezvénysátorban egész nap ismerkedhettek az érdeklődők a Magyar Református Egyház iskoláival, programjaival (így például a Cigánymisszió vagy a Öko-gyülekezet munkájával). Ugyanitt több nemzet képviselői tanulságtételt tettek. Dimitrisz Boukis, a görög református egyház képviseletében azt hangsúlyozta: fontos, hogy tudjuk szeretni embertársainkat, szomszédainkat. Felelősségünk, hogy amit Istentől kapunk, tovább tudjuk adni. A dél-európai országon nagy a migrációs nyomás, ezért Boukis kiemelte: a menekülteknek is tanúságot kell tenniük, mit jelent számukra az evangélium. – Keresztényként emberségesnek kell lennünk, minden tőlünk telhetőt meg kell tenni, az evangéliumért – húzta alá a görög egyházfi. Zán Fábián Sándor a Kárpátaljai Református Egyház püspöke kiemelte: reformátusnak lenni jó, élményt jelent, mert e közösségnek megtartó ereje van.

Az ünnepi istentiszteleten kérő és közbennjáró imákat mondott Csomós József, a Tiszáninneni, Steinbach József, a Dunántúli, Csűry István, a Királyhágómelléki és Zán Fábián Sándor a Kárpátaljai egyházkerület püspöke. Köszöntőt mondott Bas Plaisier, a Református Egyházak Világközösségének alelnöke, Soltész Miklós államtitkár és Papp László, Debrecen polgármestere.  

Bethlen Gábor, Debrecen jótevője

Krankovics Ilona, a Déri Múzeumban nyílt tárlat kurátora elmondta: Bethlen nemcsak tekintélyes fejedelem, hanem azt megelőzősen kiváló diplomata is volt a török udvarban, kiváló diplomáciai érzékének (is) köszönhetően uralkodása alatt biztonságban lehetett a város. A fejedelem megerősítette Debrecen Mátyás király idejében szerzett kiváltságait – például a vámmentességet, a harmincad alóli mentességet – a céheknek új kiváltságleveleket adott. Adományaival támogatta a debreceni református kollégiumot, amely ontotta a hitben erős, tanult fiatalokat. Dotálta a magyar fiatalok európai egyetemi tanulmányait, lényegében neki köszönhető, hogy megteremtődött a magyar értelmiség alapja. Bethlen Gyulafehérváron nyomdát alapított, negyven könyv nyomtatását finanszírozta. A református papságot nemesi címre emelte, megerősítette és adómentességben részesítette őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.