Gyilkosság a Hajógyárin: nem mondott semmit a titokzatos tanú

Megkezdődtek a perbeszédek a Fővárosi Ítélőtáblán.

MTI
2017. 03. 30. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A perben első fokon bizonyítottság hiányában felmentették a két vádlottat, a Fővárosi Törvényszék tavaly áprilisi döntése szerint nem lehet kétséget kizáróan megállapítani, hogy a bűncselekményt ők követték volna el. A másodfokú eljárásban a vádhatóság a bűnösségük kimondását kéri, a védelem pedig azt, hogy bűncselekmény hiányában mentsék fel őket.

A csütörtöki tárgyaláson elővezettek egy fogvatartottat, aki korábban egy, a bíróságnak címzett levelében azt állította: konkrét információi vannak a gyilkosságról. Tanúkénti meghallgatásán ugyanakkor már azt mondta a büntetés-végrehajtás baracskai intézetéből írt levélről, hogy félreértés volt, hallomásból értesült információkról van szó, és butaság volt, nem kíván foglalkozni ezzel az üggyel. A sértetti jogi képviselő kérdésére közölte: a két vádlottat soha nem látta, és a bűncselekmény idején nem is volt szabadlábon.

Az ügyészség vádja szerint a két, biztonsági őrként dolgozó vádlott 2011 decemberében egy hajógyári-szigeti szórakozóhelyről kikísérte az ott italozó fiatalembert. A vádhatóság szerint szidalmazták, erőszakkal lerángatták a ruháit, majd a mindössze rövid ujjú pólót viselő fiatalt kivitték a szórakozóhelyről a szabadba, ahol fagypont körüli hőmérséklet volt, és a parkolóban megverték.

A vádirat rögzíti: a vádlottak megragadták az eszméletlen és lemeztelenített altestű fiatalt, és a 7 méter magas támfalról a Dunába dobták. A sértett a vízbe zuhant, elmerült és rövid időn belül életét vesztette.

A vád és a védelem álláspontja szerint is két részre bontható az eseménysor: a sértett szórakozóhelyről történő kikísérésére, illetve arra, hogy a lemeztelenített fiatalt a Dunába lökték.

Az ügyész perbeszédében egy korábbi tanúvallomásra hivatkozva azt hangsúlyozta: a tanú a teljes cselekménysorról beszámolt, nemcsak arról, hogyan kísérték ki a vádlottak a sértettet a szórakozóhelyről, hanem arról is, ahogy a Dunába dobták. A vádhatóság képviselője szerint bár a sértett ittas volt, de megalázása, lemeztelenítése erőszakos cselekménynek minősül, ami másokban megbotránkozást keltett.

Az elsőfokú bíróság korábban azt állapította meg, hogy ez a tanú fiatal kora ellenére többszörösen büntetett, és önös érdekből, a saját ügyében hivatkozott arra, hogy enyhébb büntetést kér, amiért a hajógyári-szigeti súlyos bűncselekmény feltárásában segített. A tanút később tizenkét és fél év szabadságvesztésre ítélték, jogerős büntetésének kiszabása során – tekintettel arra, hogy a hajógyári-szigeti ügy még nem zárult le – ezt nem vették figyelembe.

Az elsőrendű vádlott védője csütörtöki perbeszédében azzal érvelt: az ügyben számos tényt nem rögzítettek, így például azt sem, hogy csaknem ezren szórakoztak a helyszínen, nagy volt a mozgás a közeli parkolóban, az elsőfokú bíróság pedig mindössze tanúvallomásokra hagyatkozhatott, azok között pedig jelentős eltérések voltak. Példaként említette, hogy voltak olyan tanúk, akik egyáltalán nem igazolták azt, hogy a fiatalembert a szórakozóhelyen levetkőztette volna a két vádlott. Hangsúlyozta azt is, hogy az ügyészség hivatkozásában szereplő tanú szavahihetőségét az elsőfokú bíróság 9 oldalon bírálta az ítéletében.

A védő úgy vélte: már az sem bizonyítható, hogy a sértett gyilkosság áldozata lett, nemhogy az, hogy a vádlottak követték volna el a bűncselekményt.

A másodrendű vádlott védője szintén azzal érvelt, hogy először közigazgatási eljárás indult a fiatalember halála miatt, vagyis a rendőrök is azt állapították meg először, hogy nem történt bűncselekmény. Azt mondta, amikor a szórakozóhely tulajdonosa, V. László ellen korrupciós bűncselekmény miatt eljárás indult, a hatóságok „elővették” a Hajógyári-szigettel összefüggő ügyeket, így került ez újra reflektorfénybe. A rendőrség tanúkutatásba kezdett, így jutottak el ahhoz a tanúhoz, akinek a szavahihetőségét ő is vitatta. Azt kérte, ha nem bűncselekmény hiányában menti fel védencét a bíróság, akkor helyezze hatályon kívül az elsőfokú ítéletet és írjon elő új eljárást az ügyben.

A meghalt fiatalember tárgyaláson jelen levő hozzátartozóinak jogi képviselője viszont csatlakozott az ügyészi perbeszédhez, szerinte a védelem által vitatott tanú és más tanúk vallomásai is zárt logikai láncot alkotnak, amelyek alkalmasak a bűnösség megállapítására. Hozzátette: az, hogy a fiatalembert félig levetkőztették, már a közigazgatási eljárásban is a vizsgálat része volt, a tanúk már akkor nyilatkoztak erről.

A 2011 decemberében történt haláleset után a rendőrség közigazgatási eljárást indított, majd 2012-ben újra elővették az ügyet és emberölés miatt kezdtek el nyomozni. A szórakozóhely két kidobóemberét 2012 júliusában őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték az ügyben.

A Fővárosi Főügyészség 2014 nyarán döntött a nyomozás megszüntetéséről arra hivatkozva, a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg, hogy a bűncselekményt a vádlottak követték el. Ezt a határozatot 2014 októberében hatályon kívül helyezte a Legfőbb Ügyészség, mert álláspontja szerint a rendelkezésre álló adatok alapján az ügy vádemelésre alkalmas. Így került az eljárás bírósági szakba. A vádlottak szabadlábon védekeznek.

A per április 20-án folytatódik, akkor a vádlottak az utolsó szó jogán szólalhatnak fel, azt követően hirdeti ki határozatát a táblabíróság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.