Az MSZP és a DK rávetette magát a kerületi kasszákra

Pesterzsébeten az MSZP és a DK első intézkedésként húsz százalékkal megemelte az önkormányzati képviselők bérét, illetve az ellenzéki érdekszövetségből azonnal kihátráló Momentum Mozgalom helyére álló Jobbikot városházi pozíciókhoz juttatta. Zuglóban Horváth Csaba MSZP-s polgármester az önkormányzat mai alakuló ülését kihasználva számos döntési jogkört vonna magához, csökkentve az átláthatóságot és növelve a korrupció lehetőségét.

2019. 10. 28. 5:50
Karácsony Gergely (balra) későbbi zuglói utódjával, Horváth Csabával az ellenzéki előválasztáson Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pesterzsébeten a képviselő-testület baloldali többsége a múlt csütörtöki alakuló ülésen első intézkedésként húszszázalékos fizetésemelést szavazott meg magának, amivel a képviselők bruttó bére 411 ezer forintra nőtt – értesült a Magyar Nemzet. A lapunknak nyilatkozó Fidesz–KDNP-képviselők elhatárolódtak az ellenzékiek által hozott döntéstől, és hangsúlyozták, hogy az eredetileg 5, 10, illetve 15 százalékos emelésekről készített javaslatokat módosította felfelé a baloldal.

Értesüléseink szerint az MSZP és a DK az LMP, a Párbeszéd és a Jobbik képviselőinek a támogatásával tudta felsrófolni a béremelést. Cserébe a Párbeszéd négy, az LMP három, a Jobbik két külsős bizottsági helyet kapott, plusz a Jobbikot még egy tanácsnoki pozícióval is kifizették, ráadásul úgy, hogy ezeknek a pártoknak csak egy-egy önkormányzati képviselőjük van. A XX. kerületi ellenzéki érdekszövetségben a Jobbik a Momentum Mozgalom helyét is átvette, mivel az egység a képviselő-testület alakuló ülésén felbomlott.

„Azt tapasztaltuk, hogy a partneri viszony a választásokat követően megbomlott. Az MSZP és a DK hatalomgyakorlási stílusát a Momentum Mozgalom nem tudja magáévá tenni, így az önkormányzat közös irányításának nem láttuk érdemi lehetőségét, a felkínált bizottsági elnöki tisztségeket nem vállaltuk el” – írta a Momentum helyi szervezetének közösségi oldalán Somodi Klára és Szőnyi Attila önkormányzati képviselő.

Karácsony Gergely (balra) későbbi zuglói utódjával, Horváth Csabával az ellenzéki előválasztáson
Fotó: Kurucz Árpád

A baloldal Zuglóban is azonnal megmutatta valós énjét, azt, hogy mit gondolnak az átláthatóságról és a korrupció elleni harcról. Horváth Csaba, a II. kerületből igazolt, ötvenszázalékos eredménnyel a XIV. kerületet meghódító szocialista politikus első polgármesteri ténykedéseként további jogköröket akar magához vonni.

Az Átlátszó.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy az MSZP-s városvezető előterjesztésével a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatát (szmsz) úgy módosítaná, hogy polgármesterként egy személyben döntést hozhatna szinte bármely ügyben, ha a kérdést halaszthatatlannak minősíti. Horváth Csaba egy salátarendeletet is benyújtott a képviselő-testület elé, hogy a közpénzek felhasználásáról és az ingatlanvagyon értékesítéséről is szélesebb körben dönthessen. Az értékhatár, amelyen belül a polgármester önállóan hozhat döntést, ingó vagyontárgyak esetén az eddigi érték háromszorosára (50 millió­ról 150 millióra), míg az ingatlanok esetében ötszörösére (50 millióról 250 millióra) nőne.

„Egyetlen olyan hatáskörről sem tudok, ami többletként lenne megfogalmazva a korábbi szmsz-hez képest. Nekem ez nem tűnt fel” – reagált Horváth az Indexnek, és hozzátette: a jegyzőnek azt a felkérést adta, hogy egy egységes szerkezetű szabályzatot készítsen. A szocialista polgármester azzal is védekezett: „Nyilván, ha egy polgármesteri döntés rendszeresen a törvénytelenség határát súrolja, de azon még innen van, akkor a képviselő-testület meg fogja változtatni.”

Karácsony Gergely (Párbeszéd) főpolgármester, a korábbi zuglói polgármester az október 13-i választás előtt kiszivárgott hangfelvételen úgy fogalmazott utóda kapcsán, hogy „Csabának legalább annyi esze van, hogy tudja mi az, amiért börtönbe lehet menni. Ez nyilván kifelé nagyon ciki, meg tartalmiakban is sok szempontból ciki.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.