Emberi Erőforrások Minisztériuma: Európában is példaértékű a magyar klinikai kutatás

A tárca szerint meglepő, hogy egyes ellenzéki sajtóorgánumok kibékíthetetlen ellentétet vizionálnak az Emmi és az Innovációs és Technológiai Minisztérium között.

Forrás: MTI-OS2019. 11. 02. 16:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában is példaértékű a magyar klinikai kutatás – írja a távirati irodához eljuttatott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A tárca közlése szerint a klinikai vizsgálatoknak köszönhetően ma Magyarországon évente mintegy 14-15 ezer ember kap kezelést, és ezzel reményt arra, hogy meggyógyuljon egy olyan betegségből, aminek gyógyításában a korábban alkalmazott eljárások eredménytelennek bizonyultak.

A jól szervezett, szigorúan szabályozott magyar rendszer Európában is példaértékű. A hazai centralizált egészségügy és az egyetlen központi etikai bizottsági vélemény jelenléte mind-mind hozzájárul a klinikai vizsgálatok hazai sikeréhez.

Jelenleg Magyarország Európában első helyen áll a klinikai kutatások arányát tekintve a lakosság számához viszonyítva – írják.

Az Emmi és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) is letette a javaslatát, és a betegek, az emberek érdekében keressük a leghatékonyabb megoldást.

Ezért is meglepő, hogy egyes ellenzéki sajtóorgánumok kibékíthetetlen ellentétet vizionálnak az Emmi és az ITM között.

A valóság az, hogy nincs ellentét a két minisztérium között a klinikai kutatások jövőjét illetően. Mindkét tárca letette a javaslatát, és a betegek, az emberek érdekében keressük a leghatékonyabb megoldást.

Szerte a világon ez az egészségügynek egy nagyon precízen szabályozott, szigorú hatósági funkcióval biztosított és világosan szervezett tevékenysége.

Ma Magyarországon a klinikai vizsgálatok az onkológia, az immunológiai gyulladásos betegségek és a degeneratív neurológiai betegségek területén a legjelentősebbek – olvasható a minisztérium közleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.