Vörösiszapper: súlyosítást kér majd az ügyész

A 2010. október 4-én történt, vörösiszap-katasztrófaként elhíresült tragédia tíz ember életét követelte. A megismételt elsőfokú eljárásban idén februárban a Győri Törvényszék – öt vádlott kivételével – megállapította az ügyben felelősök büntetőjogi felelősségét. A másodfokon eljáró bíróság várhatóan holnap hoz ítéletet.

2019. 11. 05. 6:19
A woman walks out from a destroyed house in the flooded village of Kolontar
Kétmillió köbméter zagy zúdult a településekre Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma perbeszédekkel folytatódik másodfokon a vörösiszapperként ismert ügy a Győri Ítélőtáblán. A Magyar Nemzet úgy tudja, Fejes Péter, a Győri Fellebbviteli Főügyészség ügyésze – fenntartva az elsőfokú ítélet ellen azonnal bejelentett fellebbezést – 13 vádlott ítéletének súlyosítását, illetve közülük a felmentett vádlottak esetében bűncselekmény megállapítását és büntetés kiszabását fogja indítványozni. Még az is előfordulhat, hogy a bűncselekmény minősítését is kezdeményezni fogja a vádhatóság.

Mint ismert, a megismételt elsőfokú eljárásban idén februárban a Győri Törvényszék – öt vádlott kivételével – megállapította az elkövetők büntetőjogi felelősségét (az első elsőfokú eljárásban felmentő ítéletek születtek, ám a másodfok visszaadta újratárgyalásra a nagy közfelháborodás övezte ügyet).

A bíróság döntése szerint az elmarasztalt tíz vádlottnak észlelnie kellett volna az altalajban zajló folyamatokat, továbbá azt is, hogy a vörösiszapot tároló kazetta tönkrement, abba az előírtnál jóval nagyobb vízmennyiség került. A gátszakadást megelőzően a vádlottaknak lehetőségük lett volna érdemi óvintézkedések megtételére.

A vörösiszap-katasztrófaként elhíresült tragédia 2010. október 4-én történt, amikor a Magyar Alumí­niumtermelő és -kereskedelmi (Mal) Zrt. X. számú zagytározójából a töltés átszakadása következtében kiömlő kétmillió köbméter erősen lúgos hatású víz és iszap elárasztotta Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. Tíz ember vesztette életét – a vád nyolc ember halálát hozta közvetlen összefüggésbe a történtekkel –, kétszázhuszonheten szenvedtek borzalmas égési sérüléseket, és több milliárd forintos kár keletkezett.

Kétmillió köbméter zagy zúdult a településekre
Fotó: Reuters

A Győri Törvényszéknek a megismételt elsőfokú eljárásban hozott ítélete szerint az elsőrendű vádlott B. Zoltán cégvezető bűnös, ezért fogházban letöltendő két év és hat hónap szabadságvesztést, a másodrendű vádlott D. József műszaki szolgáltatási igazgató bűnös, amiért fogházban letöltendő két év szabadságvesztést kapott. A bíró a harmadrendű vádlott F. Józsefné laboratóriumi és környezetvédelmi vezetőt, a negyedrendű vádlott Sz. Tibor diszpécsert, az ötödrendű vádlott G. József hidrátgyártás-üzemvezetőt, a hatodrendű vádlott P. Ferenc vörösüzemi területfelelőst, a nyolcadrendű vádlott L. László hidrátgyártás-termelési vezetőt és a tizennegyedrendű vádlott P. Sándor szivattyúkezelőt is bűnösnek találta. Valamennyien egy év szabadságvesztést kaptak, a büntetés végrehajtását két évre felfüggesztették. A hetedrendű vádlott pénzbüntetést, a tizenharmadrendű pedig megrovást kapott. Öt vádlottat – köztük négy vezetőt – felmentettek a vádak alól.

– Világos volt, hogy egy állatkínzásért többet lehet kapni, mint tíz ember haláláért! Veszprémben a bíróság előtt demonstráltunk akkor, mert úgy tűnt, hogy a sebeinket nem hintőporral, hanem tüzes vassal ápolgatják. A héten ismertették az újraindított tárgyalás eredményét. Ez már biztatóbb, de most is ugyanazt gondoljuk. Félő, hogy újabb nyolc évig tart majd a tárgyalás a végső ítéletig. Nem tisztem eldönteni, de sokan mondják: nem is a megfelelő embereket vádolták meg – mondta februárban a Magyar Nemzetnek Kolontár akkori polgármestere, Tili Károly.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.