időjárás 3°C Balázs 2023. február 3.
logo

A Magyar Honvédség altisztjeinek esküje egy életre szól

Forrás: MTI
2020.07.18. 12:52
A Magyar Honvédség altisztjeinek esküje egy életre szól

Az altiszti eskü egy életre szól, amelyben elkötelezték magukat hazájuk, nemzetük, a magyar emberek ügye mellett – mondta a honvédelmi miniszter az altiszteknek szombaton Budapesten, az altisztavatáson.

Benkő Tibor rámutatott: olyan esküt tettek, amelyben azt vállalták, hogy ha a helyzet úgy kívánja,

a legfontosabb dolgot, az életüket is hajlandók feláldozni a hazáért, a nemzetért, a bajtársaikért.

A miniszter szerint az eskü, amit elmondtak, a hazáról, a nemzetről, a magyar emberekről, az ő békéjükről, biztonságáról és annak védelméről szól, amelynek most az élére álltak.

Kiemelte: legyenek büszkék arra a szolgálatra, ami előttük áll. Munkájukat végezzék büszkén, méltóságteljesen és szerényen. Legyenek szigorúak, követelménytámasztók, mindenben legyenek következetesek. Legyenek továbbá példamutatók és emberségesek. Mutassanak példát katonáiknak, bajtársaiknak, a nemzetnek hazaszeretetből, a haza iránti elkötelezettségből és hűségből. Neveljék katonáikat, a fiatal nemzedéket a haza szeretetére és szolgálatára – fejtette ki Benkő Tibor.

A miniszter elmondta: a most esküt tett altisztek olyan időszakban léptek be a Magyar Honvédség kötelékébe, amikor a honvédség megújul, és a 21. század kihívásait kezelni képes technikai eszközökkel látták el őket. Ezek

a technikai eszközök azonban önmagukban semmit sem érnek, ha nincs mellettük jól kiképzett, felkészült, a hazájuk iránt elkötelezett, lojális katonaállomány

– hívta fel a figyelmet a honvédelmi miniszter..

Benkő Tibor köszönetet mondott a most esküt tett altisztek hozzátartozóinak a kormány és minden magyar ember nevében, akik fontosnak tartják a haza ügyét, védelmét és szeretetét, a haza szolgálatát.

Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka megnyitóbeszédében elmondta: csaknem százéves az önálló altisztképzés. Ezalatt több átalakítás, megújulás történt a képzésben, de az oktatók, kiképzők mindig mindent megtettek, hogy az altiszti iskolából minél jobban felkészített katonák kerüljenek a Magyar Honvédség csapataihoz.

Kiemelte: az első altisztek megjelenése óta sok minden változott, de egy dolog állandó, a hivatástudat. Altisztnek lenni nem munka, hanem hivatás – szögezte le.

A vezérezredes elmondta, hogy a most esküt tevő altisztek az új, úgynevezett Acélkocka képzési rendszer első végzett évfolyama. Ők bizonyíthatják, hogy a megújult altisztképzés beváltotta a hozzá fűzött reményeket – jegyezte meg. Kitért arra is, hogy nagy felelősség hárul a jövő altisztjeire, mert képesnek kell lenniük az újonnan beszerzett technikai eszközök kezelésére, javítására, harci alkalmazására. Hozzátette:

az altisztek a legmodernebb „digitális katona” felszerelésekkel kezdik meg szolgálatukat.

Az altiszti állomány adja a honvédség stabil gerincét, akikre bizton számíthat a Magyar Honvédség vezetése és Magyarország lakossága – hangsúlyozta Korom Ferenc.

A budapesti Hősök terén szombaton 383, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján végzett katona tette le ünnepélyes altiszti esküjét.

Az esküt tett altisztek az ünnepségen elmondták az úgynevezett altiszti hitvallást. Ezt követően helikopterekből álló kötelék húzott át a Hősök tere felett.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.