Az égből jött az ukrán csempészett cigaretta

Két hete egy mini robotrepülőgépet foglaltak le a nyomozók, most egy sárkányrepülőt és ejtőernyőket.

2020. 07. 16. 12:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keleti határszakasz egyik legmeghatározóbb csempészbandáját vonták ki a forgalomból július 15-én délután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi nyomozói. A dohánybűnözők a csempészéshez még sárkányrepülőt és ejtőernyőt is bevetettek, a hat főből álló társaság irányítóit őrizetbe vették. A nyomozók már jó ideje figyelték a csempészeket, radarokkal is nézték repülőik mozgását. Az utolsó, levegőből ledobott szállítmányt már a pénzügyőrök szedték össze.

A gyanú szerint a bűnbanda csak az elmúlt évben 26 ezer doboz cigarettát hozott át illegálisan az ukrán–magyar zöldhatáron. A módszerük javarészt az volt, hogy az éjszakai órákban egy egyszemélyes motoros sárkányrepülő Ukrajnából, Magyarország légterét megsértve repült be a határ menti községbe, ahol ejtőernyővel juttatták célba az árut.

A házkutatásokon a NAV nyomozóinak és pénzügyőreinek dohány és drog keresésére kiképzett szolgálati kutyák is segítettek. A csempészbanda ingatlanjaiban nemcsak cigaretta volt, kábítószert is találtak az ellenőrök. Azt nem Ukrajnából csempészték, a bűnözők saját használatra, fogyasztásra, feszültség oldására tartottak otthonaiban drogot. A csempészbanda kelléktárában gázpisztolyok, hőkamerák, éjjellátó távcsövek is voltak, portáikat térfigyelő kamerákkal vették körül, a pénzügyi nyomozók ezeket is lefoglalták bizonyítékként. A két hete lefoglalt robotrepülőgépes banda tagjai is ehhez a légi dohánycsempész bűnszervezethez tartoztak.

Az ügyben hat személyt hallgattak ki gyanúsítottként bűnszövetségben, jelentős vagyoni hátrányt okozva elkövetett költségvetési csalás miatt. A bűnbanda vezetőit – köztük a pilótát – letartóztatta a bíróság. Ha bebizonyosodik bűnösségük, akár nyolc évig terjedő szabadságvesztésre is számíthatnak. A várható jövedéki bírság meghaladja az ötvenmillió forintot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.