Hollandiában fogták el a pénzhamisító drogkereskedőt

Hollandiában fogták el azt a magyar bűnözőt, aki ellen hat érvényes nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben. A siófoki férfit július 1-én jogerősen is kiadatási őrizetbe vette a holland hatóság, Magyarországnak történő átadásáról tíz napon belül hoz döntést Amszterdamban a bíróság.

Forrás: police.hu2020. 07. 02. 11:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nemzetközi bűnözés elleni főosztálya pécsi munkatársai nyomoztak a magyar állampolgárságú S. Csaba ellen több súlyos jogsértés ügyében még 2017-ben. A nyomozás befejezése után a bírósági szakban lévő eljárás során a férfi bűnügyi felügyelet alatt állt. 2019. február 17-én a házi őrizetben a bokáján elhelyezett nyomkövető műszer csatját levágta. A rendőrök, észlelve az eszköz rongálást jelző riasztását, tíz percen belül a lakásán voltak, de addigra ismeretlen helyre menekült. Szökése alatt a bíróság tizenkét és fél év fegyházbüntetésre ítélte, hat elfogatóparancs volt ellene érvényben.

A körözési eljárás során a nyomozók megállapították, hogy S. Csaba feltehetőleg Hollandiában bujkál. A holland rendőrség célkörözési egysége azonosította a tartózkodási helyét, majd június utolsó napjaiban elfogta. A körözés alatt álló szökevény hamis osztrák iratokkal próbálta meg igazolni magát, de ujjlenyomatai, DNS-mintái nem hazudtak, Magyarország egyik legkeresettebb szökevénye került rácsok mögé.

A rendőrség kábítószer-kereskedelem és pénzhamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást a 47 éves siófoki férfi ellen. Bűntársaival Nyugat-Európából kábítószert és hamis ötszázeurós bankjegyeket csempészett Magyarországra. Társa, a 44 éves T. István lakást biztosított Érden a drog és a hamis pénz raktározásához. Amikor a bűnügyi felderítők információi szerint a nyomozók összehangolt akció keretében elfogták a két gyanúsítottat, és átkutatták a hozzájuk köthető lakásokat, hatalmas mennyiségű drogot találtak. Majdnem hét kilogrammot nyomott a mérlegen a náluk talált kábítószer, kokain, amfetamin és a Molly néven ismert extasy tabletta. A két drogárus hígította is a vegyszereket, azok csomagolásához, adagolásához szükséges kellékeket is találtak ingatlanjaikon. S. Csaba lakásának egyik rejtekhelyéről, a légkondicionáló berendezésből előkerült 228 darab hamis ötszázeurós bankjegy is.

A páros elfogással párhuzamosan a rendőrség felkérésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési főigazgatóságának járőrei az M1-es autópályán Mosonmagyaróvár térségében ellenőrzés alá vontak egy Ausztriából belépő magyar kamiont és annak sofőrét. A 42 éves győri S. Ákos volt a bűnbanda harmadik tagja, a szállító. Járműve átvizsgálásakor 11 kilogramm amfetamint és 10 000 ecstasy tablettát találtak a rakomány közé rejtve, a nyomozás adatai szerint a kamionban talált drog S. Csaba megbízásából érkezett Magyarországra. Az igazságügyi vegyész szakértő véleménye szerint a nyomozás során lefoglalt kábítószerek hatóanyagtartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határának a 44,86-szorosa, feketepiaci értéke 150 millió forint.

A nyomozás során kiderült, S. Csaba a drogot maga értékesítette, a hamis pénz terítésére viszont külön értékesítési vonalat alakított ki. Öt olyan férfi került képbe, akik a siófoki férfitől származó hamis bankjegyeket Budapesten és a Balaton környékén forgalomba hozták. A tatabányai bűntársaknál 93 hamis ötszázeuróst foglaltak le a nyomozók, a gyanúsítottak ezentúl a rendőrség bizonyítékai szerint nyolc és fél millió forint névértékű hamis pénzt már eladtak, illetve a hamisítványokkal fizették kiadásaikat. A nyomozás adatai szerint S. Csaba összesen 56 millió forint értékű hamis, nagy valószínűséggel Ázsiában készített, hajón Európába csempészett ötszázeurós bankjegyet próbált meg bűntársaival együtt értékesíteni, illetve forgalomba hozni. A nyomozást már 2017-ben befejezték, a bíróság 2019 nyarán a szökésben levő férfi távollétében hozta meg jogerős ítéletét, aminek letöltését S. Csaba már meg is kezdte a holland börtönben. A szökés miatt jó magaviselete miatt sem számíthat kedvezményre, a büntetés minden napját le kell töltenie, ráadásul Magyarország legjobban őrzött, sátoraljaújhelyi fegyházában kap névre szóló priccset 2032 decemberéig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.