A Lomnici névtől rettegnek Strasbourgban

Tiltólistán szerepel a Lomnici és a bíróság szó az Emberi Jogok Európai Bírósága elnökénél, aki egyetlen olyan e-mail-címről sem fogad levelet, amelyekben ezek a szavak szerepelnek – értesült id. Lomnici Zoltán. A volt főbíró így csak kerülőúton, sokadik próbálkozásra tudta elküldeni Robert Spanónak a bíróságon született botrányos ítéletekkel kapcsolatos levelét.

2020. 09. 08. 6:15
LOMNICI Zoltn
Idősebb Lomnici Zoltán szerint a trianoni békediktátum évszázadokra beárnyékolja a francia-magyar kapcsolatokat Fotó: Mónus Márton Forrás: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Blokkolta a rendszer id. Lomnici Zoltánnak az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elnökének és titkárságának írt elektronikus leveleit, a volt főbíró így csak sokadik próbálkozásra, Robert Spano egy munkatársának tudta elküldeni beadványát – ezt az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke maga mondta el a Magyar Nemzetnek. A volt főbíró még augusztus végén számolt be arról lapunknak, hogy levélben kéri az Európa Tanács (ET) főtitkárától a gyanús körülmények között megszületett korábbi ítéletek kivizsgálását. Id. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke azért fordult Marija Pejčinović Burićhoz, hogy az Európa Tanács tisztázza azokat a döntéseket, amelyeknél felmerült az összeférhetetlenség gyanúja.

Id. Lomnici Zoltán lapunknak kifejtette: a Marija Pejčinović Burićnak írt levelet próbálta meg eljuttatni az EJEB elnökéhez is, de négy ízben is azt kapta válaszként, hogy az üzenetét blokkolták. A volt főbíró úgy értesült belső körökből, hogy a rendszer minden olyan levelet visszadob, amiben a Lomnici és a bíróság szó szerepel. Id. Lomnici Zoltán ezért postai úton, tértivevényes levélben is megkeresi Robert Spanót.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Mint azt megírtuk, a közelmúltban egy megdöbbentő kutatási eredményt tett közzé a Strasbourgban működő Európai Jogi és Igazságügyi Központ. Ez arra világított rá, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága 2009 óta hivatalt betöltött száz bírája közül huszonketten bizonyíthatóan közvetlen kapcsolatban álltak a Soros György amerikai milliárdos alapítványa által támogatott szervezetekkel. A „huszonkettek” között ott van a magyar Sajó András, a Közép-európai Egyetem (CEU) alapító dékánja is. Sajó, aki 2008 és 2017 között volt az EJEB bírája, számos, a magyar államot sújtó strasbourgi ítéletben volt részes.

A kutatás rávilágított arra is: 2009 óta összesen száznyolcvanöt olyan ügy került a bíróság elé, amelyekben valamely Soros-féle NGO képviseltje szerepelt felperesként, és 88 esetben olyan bírák is ítélkeztek, akik valamikor közvetlen kapcsolatban álltak az érintett NGO-val. Kiderült az is, hogy a szlovák állampolgársági törvénnyel kapcsolatos beadványt egy olyan tanács vizsgálta és utasította el 2013-ban, amelynek szlovák tagja később legfőbb bíró lett északi szomszédunknál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.