Elsősorban baloldali kerületek útjaira adják a fővárosi forrásokat

Csak baloldali vezetésű kerületekben hajt végre útfelújítást a fővárosi önkormányzat, derült ki a Budapesti Közlekedési Központ közleményéből. Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP-képviselőcsoport frakcióvezetője lapunknak leszögezte: Budapest útjai pártsemlegesek, bármelyik kerületben található út a közösségünk vagyona, egységesen kell kezelni a felújítási kérdéseket.

2021. 01. 14. 7:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tervezőasztalra került az Üllői út pestszentlőrinci szakaszának felújítása, emellett négy útszakasz is megújulhat az év során. A tervek szerint tavasszal indulhat a rekonstrukció, Újpesten a Rózsa utcában az Árpád út és a Görgey Artúr utca között, a XI. kerületi Péterhegyi úton a Neszmélyi út és az Egér út között, az angyalföldi Göncöl utcában és a rákospalotai Deák utcában. Mindezek a felújítások baloldali vezetésű kerületekben valósulnak meg. Mint korábban lapunk rámutatott: tavaly nyáron a négy kormánypárti fővárosi polgármester felháborodását fejezte ki, miután kiderült, hogy a következő négy évben egyetlen méter utat sem épít a jobboldali vezetésű kerületekben a fővárosi önkormányzat. Sőt Karácsony Gergely főpolgármester a korábban eldöntött beruházásokat is kivette a tervek közül.

– Sajnos Karácsony Gergely nemcsak a választási ígéreteit, de a főpolgármesteri esküjét sem tartja be – mondta el a Magyar Nemzetnek Láng Zsolt. A fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője elmondta: Karácsony jelenlegi tisztsége nem a politikai csatározásokat, a nézeteltérések mélyítését, a kerületek közötti aránytalanságok növelését kellene, hogy szolgálja, hanem valamennyi budapesti ember érdekében kellene végeznie a munkáját, és ehhez a kompromisszumokat kellene keresnie.

– Miközben folyamatosan a sértett, bántott városvezetőt játssza a kormánnyal szemben, aközben egyre nyíltabban különbséget tesz a kerületek között, kettős mércét alkalmaz erkölcsi, gazdasági kérdésekben. Budapest útjai például pártsemlegesek, a közösségünk vagyonát képezik, egységesen kell tehát kezelni a felújítási kérdéseket – szögezte le a kormánypárti frakcióvezető.

Hamarosan korszerűsítik az újpesti Rózsa utcát
Fotó: Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere a közösségi oldalán úgy nyilatkozott: az idei évben is épülnek új utak Csepelen. Az útépítések a kormány anyagi támogatásából és az önkormányzat forrásából valósulnak meg. Borbély Lénárd korábban a Magyar Nemzetnek kijelentette: a főpolgármester nem tehet ilyen különbségeket. – Elképzelhető, hogy nem tetszik neki az a politikai család, amelyben vagyok, vagy éppen a XVI. és a XVII. kerület vezetői, viszont nálunk is ugyanolyan rangú budapesti emberek laknak, mint mondjuk Zuglóban. Ezek szerint Karácsony Gergely számára kétfajta Budapest létezik. Van az a Budapest, ahol kormánypárti többség van, és nekünk szavaztak bizalmat a választók és van az, ahol nem kormánypárti a vezetés. Lehet, hogy Budapest mindenkié, csak most már két Budapestről beszélhetünk – fogalmazott Borbély a főpolgármester döntéshozatali módszereiről.

Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere lapunknak már többször leszögezte: mindent meg fog tenni azért, hogy a lenullázott útépítéseket a kormány finanszírozza. Ám némi buktatót jelent, hogy a kerületek a főváros beleegyezése nélkül nem végezhetnek munkálatokat fővárosi utakon.

– Látszik, hogy nem szakmai alapon hozták meg a döntéseket, furcsa háttéralkuk kapcsán születhetett erről döntés. A fideszes polgármestereket ezekből a tárgyalásokból kihagyják, ezért csak feltételezni tudjuk, hogy hátsó szobákban, félhomályban döntöttek ezekről a kérdésekről – mondta még nyáron lapunknak Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.