Ismét meghosszabbította a veszélyhelyzetet a parlament

Megszavazta hétfőn az Országgyűlés kormánypárti többsége a veszélyhelyzet meghosszabbítását lehetővé tevő törvényjavaslatot, amelyet a baloldal elutasított. Az ellenzéki képviselők egy része ismételten arra használta a parlamenti felszólalás lehetőségét, hogy a vakcinákba vetett bizalmat rombolja.

Csekő Imre
2021. 02. 22. 17:29
KOVÁCS Árpád
Budapest, 2020. július 3. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke felszólal (a pulpituson) a 2021-es költségvetés elfogadásáról szóló szavazáson, az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. július 3-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három és fél millióval több vakcinát sikerült beszerezni, mint amennyit az Európai Unió biztosít Magyarország számára – fejtette ki hétfőn az Országgyűlésben Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvényjavaslat bizottsági jelentéseinek vitájához mondott zárszavában.

A parlament a kormánypárti képviselők szavazataival elfogadta a a veszélyhelyzet meghosszabbítását lehetővé tevő javaslatot, amelyre nemmel voksoltak a baloldali pártok, amint azt előre be is jelentették.

Az ellenzék hozzáállását jól jellemzi, amit a Demokratikus Koalíció nevében a vitában felszólaló Arató Gergely mondott. Gyurcsány Ferenc párttársa – a vakcinák ellen bizalmatlanságot keltendő – arról beszélt, az ország közös érdeke, hogy mindenki eldönthesse, milyen vakcinával oltatja be magát, az emberekre kell bízni, hogy melyik oltóanyagban bíznak.

Ott tesz keresztbe a baloldal, ahol tud

Emlékezetes, a baloldal a koronavírus magyarországi megjelenése óta nem tesz mást, mint ellentmond a kormány éppen aktuális politikájának, és a védekezést hátráltatja.

Márciusban egyszer már elutasították a veszélyhelyzet meghosszabbítását az Országgyűlésben. Ezután pedig azt az álhírt terjesztették Nyugaton, hogy Magyarországon diktatúra van kialakulóban, mivel nem ülésezik a parlament. Ezt később a momentumos Donáth Anna, és nemrég Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője is elismerte.

Június elején pedig a szocialista Korózs Lajos tett közzé egy kamuvideót az interneten, amelyben egy állítólagos ápolónő azt fejtegette, tízből kilenc kórházból hazaküldött beteg életét vesztette.

A népjóléti bizottság elnöki posztját betöltő MSZP-s képviselő azóta sem mondott le az álhír terjesztése miatt. Erre reagálva mondta Völner Pál tegnap a parlamentben, hogy a baloldal a keblén melengeti Korózs Lajost.

Megszavazták a kormánypárti képviselők a veszélyhelyzet meghosszabbítását. A baloldal nem tudta meggátolni, csak elodázni a folyamatot. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az oltások Gyurcsány Ferencék célkeresztjében

A baloldal a védőoltások kapcsán is dezinformációs és félelemkeltő kampányt folytat. Az oltási tervet annak megjelenése óta kritizálják, a DK pedig – a magyar hatóságok munkáját becsmérelve, a hazai szakemberek kompetenciáját és tisztességességét kétségbe vonva – januárban még petíciót is indított azért, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával lehessen oltani Magyarországon.

Ennek kapcsán Rétvári Bence hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy a baloldalnak csak az a baja a kínai és orosz vakcinákkal, hogy Kínában és Oroszországban gyártották azokat. Pedig idehaza jelenleg 77 Kínában gyártott gyógyszernek van engedélye, az EU-ban pedig több mint ötszáz ilyen készítményt engedélyeztek.

A baloldal mégsem emelt szót korábban egyetlenegy Kínában gyártott gyógyszer ellen sem, csak a koronavírus elleni oltást támadják – hívta fel rá a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, kifejtve, hogy tisztán politikai okokból ágál a baloldal egyes vakcinák ellen.

Gyurcsány Ferenc pártja ráadásul legújabban azt terjeszti, hogy a kormány visszasorolná azokat, akik nem szeretnék, ha orosz vagy kínai vakcinával oltanák őket, pedig múlt pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor megerősítette, hogy szabad vakcinaválasztás van Magyarországon. A miniszterelnök világosan kifejtette, hogy mindenki megválaszthatja a neki megfelelő oltóanyagot. Akinek nincs megfelelő vakcina, az pedig megvárhatja az általa preferált oltóanyagot, ez a saját döntése.

A kormánypártok az oltás mellett vannak

– A legjobb vakcina az, ami már bent van a karban – idézte Merkely Béla professzor szavait napirend előtti felszólalásában Kocsis Máté, és hozzátette: az emberélet nem politikai kérdés.

A politikus úgy vélekedett, hogy érthetetlen a baloldal oltásellenes kampánya. – Mi az oka ennek a nagyon buta és az embereket lenéző kettős beszédnek? – kérdezte az ellenzéki képviselőket a Fidesz frakcióvezetője. Azzal, hogy a baloldal nem szavazza meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását, beismeri, ha rajtuk múlna, nem lenne ágazati béremelés, hitelmoratórium, adócsökkentés, orvosi béremelés és otthonteremtési támogatás – fejtette ki Kocsis Máté. A kormánypárti képviselő szerint megint az fog történni, mint korábban sok más esetben is: az unió más államainak vezetői a magyar példát követik, és vakcinabeszerző körútra indulnak majd.

Helyesen döntött a kormány, amikor minden irányba tárgyalásokat kezdett a vakcinabeszerzésről – fejtette ki napirend előtt felszólalva Hollik István, és kiemelte, ma élen járunk átoltottság terén az unióban. A baloldal ugyanakkor felelőtlenül megpróbálja aláásni az oltóanyagok iránti bizalmat, így lassítva a védekezést – tette hozzá a KDNP képviselője. Hollik István hangsúlyozta, hogy

kizárólag a magyar hatóságok által jóváhagyott, biztonságos vakcinákkal oltanak ma Magyarországon, de a baloldal továbbra is fittyet hány a magyar szakemberek véleményére, és politikai haszonszerzés céljából oltásellenes hangulatot kelt, ami emberek életébe kerülhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.