időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Mi van a Szász-ügy mögött – Csókay András elmondja

Szemán László János
2021.02.11. 12:18
Mi van a Szász-ügy mögött – Csókay András elmondja

A bangladesi sziámi ikreket 26 órás idegsebészeti műtétsorozattal szétválasztó orvosi team vezetője, Csókay András a Szász János filmrendezőnél tartott házkutatás kapcsán kirobbant ügy hátterébe avatja be a Magyar Nemzet olvasóit.

Azt közölte velem szerdán Messengeren a bangladesi édesanya, hogy 2019-ben a szétválasztó műtétet végző orvosi stáb elutazása után alá írattak vele egy nyilatkozatot arról, visszavonja Szász János dokumentumfilm készítési jogát – mondta el a Magyar Nemzetnek Csókay András, az idegsebészeti műtétet vezető orvos, hozzátéve: erről a visszavonásról Pataki Gergely, a műtétet szervező Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány jelenlegi vezetője sem a filmrendezőnek, sem az orvosi stáb tagjainak nem szólt az elmúlt másfél évben. Abban a szörnyű nehéz helyzetben azt is aláírta volna, hogy a karját levágják, átéltem vele minden szenvedést – fogalmazott.

Maga a tény, hogy gondok lehetnek Szász filmes jogaival, csak múlt péntek óta, a filmrendező házában lezajlott rendőrségi akció után lett ismert az alapítvány közleményéből.

Csókay András, a bangladesi sziámi ikreket szétválasztó idegsebész team vezetője a Szász János munkássága körül kirobbant botrány hátteréről beszélt a Magyar Nemzet olvasóinak
Fotó: Bach Máté

Csókay András leszögezte: a fejüknél összenőtt ikreket szétválasztó műtét idegsebészeti beavatkozás volt, 26 órás műtét, az idegsebész teamet ő maga vezette. A beavatkozás előtt Pataki Gergely plasztikai sebész és csapata úgynevezett bőrtágító beavatkozást végzett hat hónapon át a Semmelweis egyetem segítségével. Csókay András értékelése szerint kiválóan, előkészítve ezzel az idegsebészeti műtétsorozatot, amely az erek, majd a koponya és agy szétválasztásával kezdődött és most októberben fejeződött be a koponyarekonstrukcióval.

– A szétválasztást elvégeztük, ám a két gyerek haldoklott, az alapítvány mégis úgy kommunikálta, hogy sikeresen szétválasztottuk a sziámi ikreket, holott ez akkor és ott nem volt igaz. Tudni kell, hogy világszerte több százezren imával segítették a munkánkat, ám amikor azt olvasták, hogy sikerült a műtét, abbamaradt az imádkozás, a gyerekek állapota azonnal kritikussá vált. Én azonnal kértem az alapítványt, hogy vegyék le a sikeres műtétről szóló híradást, mert az ima elmaradása veszélyezteti a gyerekek életét. Nem tettek a kérésemnek eleget, ezért nem tudtam felvállalni tovább a 2002-ben a hit erejének engedelmeskedve az általam javasolt és megalakult alapítványt, ezért már korábban lemondtam a kuratóriumi elnöki megbízatásomról, majd harminc nappal a műtét után kiléptem. Kétségbeesésemben a műtét után keresztény és a nem hívő közösségekhez fordultam, hogy együtt imádkozva adjunk erőt a gyógyuláshoz. Az egyik gyerek gyorsan túl is jutott a krízisen, majd a másik is. Isteni csoda történt Mindszenty bíboros úr égi közbenjárását kérve. Ám ez az alapítvány szellemiségében már nem az, amit Kalkuttai Szent Teréz sugallatára létrehoztam. Lemondásom óta Pataki Gergely, a társalapító a vezető – sorolta Csókay András, akit orvostársaival együtt erősen felzaklatott a pénteki hír, miszerint Szász Jánost és családját úgymond lerohanta a rendőrség.

Szász János filmrendező Csókay András szerint a jelenlegi kormány által is elismert művész, akit nemtelen támadások értek a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásáról forgatott dokumentumfilmje kapcsán
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

– Nagyon becsaphatta valaki a rendőröket,

félrevezethették őket az „állampolgári feljelentéssel”, amiről csak sejtjük, hogy Bangladesből keltezhették.

Szász János a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kapcsán nem a kormányoldalon áll, lehet, hogy sarkosan fogalmaz, ám nem bűnöző, hanem világszerte ismert és elfogadott filmrendező, aki a Harvardon is oktatott 12 évig, s kitüntetést kapott a jelenlegi kormányunktól is. Az alapítvány és a közte zajló vitáról tudni lehetett, de hogy büntetőeljárást indítsanak vele kapcsolatban, az nagyon felháborít engem és orvostársaimat is.

Szász Jánost Pataki doktor, aki Banglades magyarországi tiszteletbeli konzulja is egyben, kérte fel, hogy dokumentálja a bangladesi sziámi ikerszétválasztó műtétsorozatot.

Mi is nagyon megszerettük a kiváló művészt, ahogy más művészt is, aki például rajzban követte az eseményeket, Muhari Pap Balázst. Mindezeket örömmel jóváhagyták a szülők és az orvosi team minden tagja, kivéve Pataki Gergelyt. Arra a mai napig nincs válasz, hogy ő miért nem írta alá a filmrendező jogairól szóló megállapodást. Ennek ellenére a megbízás létrejött, és Szász maga állta saját, illetve operatőre költségeit, ott volt a műtétsorozaton végig, a 26 órás idegsebészeti műtéten is.

Mindent filmre vett, így a stábon belüli feszültségeket, az összeszólalkozásokat, a sírásokat is, valamint azt is, hogy haldokoltak a gyerekek.

Egy dokumentumfilmben természetesen minden emberit ábrázolni kell, így Szász vélhetően a negatív dolgokat is bevágta volna a filmbe, ahogy az örömöt és a spirituális erőket is. Tudni kell, hogy amikor a műtét után hazaindultunk, Szász átadott egy kópiát Patakinak a nyersanyagból azzal, hogy ha vele történne valami, legyen egy anyag Patakinál, aki haza is hozta azt. Ezért sem értem az alapítvány közleményét, hogy nem áll rendelkezésükre a dokumentumfilm nyersanyaga, ott van Pataki doktornál – avatott bele további részletekbe Csókay András.

Szerinte az alapítvány nevében bocsánatot kellene kérni elsősorban a kiszolgáltatott szülőktől, akikkel szemben a nyilatkozat visszavontatása szerinte megalázó, orvoshoz méltatlan cselekedet volt. Szász János gyermekeitől és feleségétől szintén bocsánatot kell kérni, valamint a félrevezetett, munkáját általában kiválóan végző magyar rendőrségtől a történtek miatt. – A bűnbánat és a Krisztusi megbocsájtás kivezethet minket ebből a válságból is, ez a történtek jövőbe mutató tanulsága lehet mindenki számára. A gyerekek közül a gyengébb állapotú is fejlődik, a hazaköltözésük folyamatban van és ez óriási öröm mindannyiunknak – szögezte le végül Csókay András.

Az alapítvány álláspontja a polgári jogvitáról

„Az alapítvány elkötelezett abban, hogy esetlegesen felmerülő jogvitáit nem a sajtó nyilvánossága előtt, hanem békés (tárgyalásos) úton, illetve a jogvita eldöntésére hivatott fórumok előtt folytassa le, tiszteletbe tartva minden érintett szereplő szakmai elismertségét és társadalmi megbecsülését” – szögezik le, hozzátéve: Szász János sajtóban megjelentetett nyilatkozatai okán az objektív és hiteles információk elérhetősége érdekében szükségesnek tartják, hogy reagáljanak Szász mondandójára.

A közlemény szerint az alapítvány Szász Jánossal szemben, illetve a fennálló jogvita tárgyában feljelentést nem tett és nem is tehetett, a felek közötti (polgári jogi természetű) jogviszonyokban kialakult vitában a rendőrség nem jár el, házkutatást, egyéb nyomozati cselekményt nem végez. Ugyanakkor leszögezik: az alapítvány rendelkezik egyedüli, kizárólagos és jogszerű felhatalmazással arra, hogy a bangladesi sziámi ikrekről és orvosi szétválasztó műtétsorozatukról bármilyen fotót vagy filmfelvételt nyilvánosságra hozzon. A bangladesi sziámi ikrek törvényes képviselői (szülei) már az ikrek bangladesi műtétje után – írásbeli nyilatkozattal – megtiltották Szász Jánosnak és az általa képviselt vállalkozásnak, hogy a velük vagy sziámi ikerpár gyermekeikkel kapcsolatos bárminemű személyes adat (képmás, egészségügyi adat stb.) vonatkozásában adatkezelést folytasson/folytassanak, valamint, hogy a filmes nyersanyagot bárminemű film készítéséhez, nyilvánosságra hozatalához felhasználja/felhasználják. (A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány február 7-i közleményéből)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.