A baloldal nem tud mit kezdeni a romakérdéssel

A baloldali pártok felfogásában továbbra is túlhangsúlyozott a többségi társadalom kirekesztő magatartása, miközben látszik, hogy a fővároson kívül egyáltalán nincs kapcsolatuk a helyi roma közösségekkel – összegzett lapunknak Forgács István romaügyi szakértő, miután a gyurcsányista összefogás politikusai egy háttérbeszélgetésen bemutatták közös romaprogramjukat. A szakértő szerint a baloldal nem tudja megfogni a romakérdést, a cigányság pedig nem tud túllépni a Jobbik rasszista múltján.

Ritó Szabolcs
2021. 07. 11. 7:58
null
20210609 hajduhadhaz A helyi fideszes önkormányzat EU-s pénzből felújítja az önkori 10 lakását, ebbe állt bele a Momentum és Donáth Anna. Egy hónapja ott portyáznak és már az EP-ben is beszédet tartott az esetről a képviselő asszony havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali összefogás politikusai az Egy Magyarországért Mozgalom civil szervezet rendezésében tartottak Eldöntik-e a romák a választásokat címmel háttérbeszélgetést a közös romaprogramról. Az eddig csupán másfél oldal terjedelmű tervezet

a civil résztvevők szerint rövid, túlzottan általános és semmitmondó.

Az eseményre a Jobbikot nem hívták meg – számolt be lapunknak Forgács István romaügyi szakértő az eseményen elhangzottakról.

A baloldal a Budapesten kívüli helyzetekre nem tud mit mondani. Fotó: Havran Zoltán

– A cigány civil oldalon véleményes a Jobbik szereplése a baloldali összefogásban – mondta a szakértő, majd kiemelte: az elhangzottak alapján a cigányság nem tud túllépni a Jobbik rasszista múltján, valamint

nehezményezik, hogy Jakab Péter pártja nem kért nyilvánosan bocsánatot tőlük.

A romaügyi szakértő szerint a baloldali pártok egyáltalán nincsenek tisztában a romák mindennapi problémáival
Fotó: Kurucz Árpád

Forgács István elmondta, hogy bár a baloldali pártok képviselői próbálták mentegetni a Jobbikot, mégis úgy tűnt, hogy az esemény inkább szolgálja az ellenzéki előválasztás pártjai közötti rivalizálást, mintsem a romaügy szakmai megalapozását. Felidézte Kocsis-Cake Oliviónak, a PM pártigazgatójának azt a kijelentését is, amely szerint a Jobbiknak nyilvánosan bocsánatot kellene kérnie a cigányságtól.

– Úgy beszéltek a Jobbikról, hogy nem volt jelen – jegyezte meg, majd rámutatott: a PM-es politikus kijelentéséből arra lehet következtetni, hogy a kisebb pártok, mint az MSZP, a PM és a Momentum arra törekedhetnek, hogy a cigányság körében felerősítsék a Jobbikkal szembeni félelmet, és szavazókat csábítsanak el a baloldali érzelmű romák közül.

Forgács István kiemelte, hogy hiába voltak jelen baloldali pártok ismert politikusai, mint Donáth Anna (Momentum), Bősz Anett (Liberálisok), Arató Gergely (DK), Teleki László (MSZP), Kanász-Nagy Máté (LMP), valamint Kocsis-Cake Olivio (PM), a kétórás esemény tükrében egyértelműen látszik, hogy a baloldal nem tudja megfogni a romakérdést.

– Nem került szóba a nemzetiségek jogairól szóló törvény, és a képviselők

arra sem tudtak biztos választ adni a civileknek, hogy indítanak-e roma képviselőt az előválasztáson

– húzta alá a szakértő. Arra is emlékeztetett, hogy egyéni roma jelöltje egyedül a Momentumnak van, azonban Arató Gergely (DK) például kitérő választ adott ugyanerre a kérdésre, és azt mondta, hogy majd a pártok közötti megállapodás után látják tisztán, lesz-e lehetőségük roma jelöltet indítani.

Forgács István megjegyezte: a baloldali pártok felfogásában továbbra is túlhangsúlyozott a többségi társadalom kirekesztő magatartása, miközben látszik, hogy a fővároson kívül egyáltalán nincs kapcsolatuk a helyi roma közösségekkel.

– Nem ismerik a vidéki romák élethelyzetét, nem látják a valós problémákat. Hiába kardoskodnak a jogállamisági kérdések mellett és az uniós források folyósításának megakasztásáért, a helyi roma közösségek számára nem ezek a dolgok számítanak – fogalmazott.

Lapunknak korábban Balogh Artúr, a Roma Szociáldemokrata Párt elnöke és az MSZP roma tagozatának volt elnöke nyilatkozott a hajdúhadházi szociális bérlakások ügyével kapcsolatban. Mint ismert, a településen Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője etnikai feszültséget robbantott ki, miután baloldali civil szervezetekkel összefogva megakadályozta, hogy a település önkormányzata elkezdje a többségében cigányok lakta szociális bérlakások felújítását az Irinyi József utcai telepen.

Balogh Artúr akkor azt mondta: a Gyurcsány-koalícióból egyedül a Momentum próbálja képviselni a romaügyet, azonban sem felkészültsége, sem tudása nincs hozzá.

Emlékeztetett, hogy miután a DK és a Jobbik a baloldali összefogás többi pártjának kárára kötötte meg egymással az előválasztási alkukat, a Momentum teljesen kiszorult a döntésekből. – A hajdúhadházi ügyből is látszik, hogy Donáth Annáék kapkodva próbálnak olyan témát találni maguknak, ahol eredményeket mutathatnak fel. Ezért állhattak bele a szociális bérlakások fejlesztésének ügyébe és hirdettek saját romaprogramot.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.