Altábornagyi garancia: engedély nélkül nem hallgattak le senkit

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója, Szabó Hedvig nemzetbiztonsági altábornagy garanciát vállalt arra, hogy a szervezet soha senkit nem hallgatott le engedély nélkül. Erről Mesterházy Attila (MSZP), a külügyi bizottság alelnöke beszélt, miután a Pegasus-ügy kapcsán találkozót kért a főigazgatótól.

2021. 09. 20. 16:54
MESTERHÁZY Attila
Budapest, 2020. június 3. Mesterházy Attila, az MSZP vezérszónoka felszólal az illetékekrõl szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításáról szóló vitában az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. június 3-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága baloldali elnökének nem sikerült vagy eszébe sem jutott, hogy találkozót kezdeményezzen a lehallgatások törvényi letéteményesével, az Mesterházy Attilának természetes volt. Így első kézből tudhatta meg, amit neki mint a NATO-ban is vezető pozíciót betöltő politikusnak egyébként is tudnia kellene: 

Magyarországon egyedül és kizárólag a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NSZ) jogosult igazságügyi miniszteri vagy bírói engedély birtokában lehallgatást végezni. 

Az NSZ a többi titkosszolgálat, a rendőrség, az ügyészség, a NAV. az NVSZ, a TEK célhoz kötött megrendeléseit teljesíti. A törvényesen keletkezett információk elemzése és azok kezelése a megrendelő feladata.

Mesterházy Attila így is fontos tényt tudhatott meg.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetője garanciát vállalt arra, hogy a szervezet soha senkit nem hallgatott le engedély nélkül

– jelentette ki a baloldali politikus, az Országgyűlés külügyi bizottságának MSZP-s alelnöke a titkosszolgálat épülete előtt a sajtónak, miután hétfőn megbeszélést folytatott Szabó Hedviggel, az NSZ főigazgatójával. – A főigazgató azt mondta, hogy egy kormányváltás esetén is százszázalékosan vállalja állításának igazságtartalmát – közölte a szocialista országgyűlési képviselő. 

Mesterházy leszögezte: az általa aláírt titokvédelmi nyilatkozat miatt csupán általánosságban nyújthat tájékoztatást a megbeszélésről.

Az igazság nyomában: mit mondanak a köztisztviselők a Pegasus-botrányról? címmel a szakszolgálat épülete előtt megtartott sajtótájékoztatóján a szocialista politikus hangsúlyozta: az NSZ a más szervezetek, például az ügyészség vagy az Alkotmányvédelmi Hivatal által megrendelt operatív akcióknak csak a technikai feltételeit biztosítja, és az így nyert információk elemzése sem a szakszolgálatnál történik meg. A megfigyelések jogszerűségért tehát nem az NSZ, hanem a megrendelő felel. A lehallgatások döntő többségét a bíróságok engedélyezik, kisebb részét pedig az igazságügyi miniszter – magyarázta.

Hozzátette, hogy az igazságügyi minisztertől máig nem kapott időpontot a Pegasus-üggyel kapcsolatos, általa kezdeményezett megbeszélésre. Arra volna kíváncsi, hogy a miniszter mikor, milyen elvek alapján ad ki engedélyt titkos megfigyelésre.
 

A főigazgató azt is elmondta – folytatta Mesterházy –, hogy a szakszolgálat mindig a legfejlettebb technikát alkalmazza az operatív akciókban.

Ezzel kapcsolatban a baloldali politikus leszögezte: szilárd meggyőződése, hogy a kormány rendelkezik a Pegasus nevű szoftverrel, és egészen biztosan jelenleg is használja.

Szerinte ki kellene vizsgálni, hogy ha a sajtó is tudomást szerezhetett a szoftver létezéséről, akkor nem kerülhettek-e illetéktelenek, például hekkercsoportok kezébe olyan adatok, amelyek veszélyeztetik a nemzetbiztonságot.

– A Belügyminisztériumnak és az Alkotmányvédelmi Hivatalnak kellene ezt vizsgálni, valamint szükséges volna egy parlamenti tényfeltáró bizottság felállítása is, miután lezárul az üggyel kapcsolatban indult ügyészségi vizsgálat – jelentette ki Mesterházy Attila.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.