Századvég: Márki-Zay Péter nem számíthat jobboldali és kormánypárti szavazatokra

A jobboldaliak bizalmatlanok Márki-Zay Péterrel, a baloldal miniszterelnök-jelöltjével szemben – derült ki a Századvég Alapítvány októberi, 1000 ember megkérdezésével készült kutatásának eredményéből.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 21. 13:23
MÁRKI-ZAY Péter
Budapest, 2019. december 9. Mrki-Zay Pter, Hdmezvsrhely polgrmestere a Transparency International Magyarorszg konferencijn egy VI. kerleti tteremben 2019. december 9-n. MTI/Mohai Balzs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márki-Zay Péter előválasztási győzelmét követően a hazai sajtó egy részében markáns vélemények és elemzések láttak napvilágot, amelyek szerint a hódmezővásárhelyi polgármesternek a baloldal miniszterelnök-jelöltjeként esélye mutatkozhat a konzervatív-jobboldali szavazók eredményes megszólítására is, ezért a Századvég megvizsgálta Márki-Zay Péter támogatói bázisának összetételét a politikai önbesorolás, illetve a kétpólusú pártpreferenciák mentén.

Az alapítvány által készített felmérés szerint azon megkérdezettek 44 százaléka, akik Márki-Zay Pétert látnák szívesen a miniszterelnöki pozícióban – a politikai önbesorolásuk tekintetében – baloldalinak, 45 százalékuk középen állónak vallotta magát, míg a baloldal kormányfő-jelöltjének támogatói között a magukat jobboldalinak vallók aránya mindössze 9 százalékra tehető.

Mint írják, az elemzés alapján hasonló a kép, ha a kétpólusú pártpreferenciák mentén vizsgálják Márki-Zay Péter szimpatizánsi táborának összetételét. A felmérés rávilágít arra, hogy a Márki-Zay Péter miniszterelnökségét favorizálók 93 százaléka a baloldali összefogást támogatná egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson, míg 7 százalékuk megtagadta a válaszadást vagy nem döntött a kérdésben. Márki-Zay támogatói körében a Fidesz–KDNP szimpatizánsainak jelenléte nem kimutatható.

A Századvég Alapítvány szerint kijelenthető, hogy Hódmezővásárhely polgármestere nem vagy kevésbé tud új, mérsékelt, konzervatív szavazókat becsatornázni a baloldali összefogásba.

Ezen felül a kutatás arra is rámutat, hogy Márki-Zay Péter szavazói között – Karácsony Gergely bázisához hasonlóan – jelentős súllyal fővárosi, nagyvárosi, illetve magasabb iskolai végzettséggel rendelkező választópolgárokat vannak. Úgy vélik, Márki-Zay a balliberális pártok „hagyományos”, urbánus törzsbázisát tudja sikeresen megszólítani, míg a jobboldali érzelmű, vidéken, kisebb településeken élő választók bizalmatlanabbul viszonyulnak személyéhez.

A közlemény kiemeli, hogy a korábban említett állításokat alátámasztja az a körülmény is, hogy a baloldali kormányfőjelölt szimpatizánsainak döntő többsége üdvözli Márki-Zay Péter baloldali pártokkal kötött szövetségét, amely végigkísérte a jelölt politikai pályafutását. – A Márki-Zay Péter miniszterelnökségét favorizálók 64 százaléka szívesebben támogatná a hódmezővásárhelyi polgármestert annak tudatában, hogy amikor függetlenként indult a polgármesteri székért, Gyurcsány Ferenc, a DK, valamint az MSZP is támogatta őt – írták.

– Ehhez hasonlóan a Márki-Zay Péterrel szimpatizálók 72 százaléka még szívesebben támogatná a baloldali miniszterelnök-jelöltet annak ismeretében, hogy Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely is mögötte áll a 2022-es országgyűlési választások idején

– olvasható az elemzésben.

A Századvég szerint a baloldal pártjaival és emblematikus karaktereivel kötött paktumok a konzervatívabb jobboldali szavazók számára nem elfogadhatóak, így ez a választói közeg szinte teljes egészében hiányzik Márki-Zay Péter támogatói közül.

Borítókép: MTI/Mohai Balázs

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.