Tarlós István: Akár Gyurcsányt is megválaszthatják miniszterelnöknek

A miniszterelnököt a leendő parlamenti többség választja, és ebben az előválasztás eredményének semmiféle jogi kötőereje nincsen – rögzítette Tarlós István, Budapest korábbi főpolgármestere a Hetek magazinnak adott interjúban, amiben az előválasztás és Márki-Zay mellett a saját, 1956-os élményei is szóba kerültek.

Magyar Nemzet
Forrás: Hetek.hu2021. 10. 21. 20:03
null
Látványpolitizálás és gyűlölködés folyik a fővárosban a miniszterelnöki megbízott szerint Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amikor rászakad az emberre az öregedés biztos tudata, és ezzel egyidejűleg elveszít el egy fontos státust, azt nem könnyű feldolgozni

– fogalmazott Tarlós István a Heteknek adott interjúban, amikor arról kérdezték, hogy miként élte meg azt, hogy 30 évnyi főáramú politizálás után a 2019-es önkormányzati vereséget követően visszább kellett lépnie. A korábbi főpolgármester hozzátette: már nem fogja magát a mindennapi életében úgy érezni, mint előtte harminc évig, és „azt az ürességet nem lehet mással betölteni”.

Az előválasztással kapcsolatban Tarlós úgy vélekedett, hogy „akarva-akaratlanul sok embert becsaptak”, hiszen Magyarországon nem választanak miniszterelnököt. 

– A miniszterelnököt a leendő parlamenti többség választja, és ebben az előválasztás eredményének semmiféle jogi kötőereje nincsen. Vagyis egy esetleges ellenzéki győzelem esetén a többség akár Gyurcsány Ferencet is megválaszthatja miniszterelnöknek

– magyarázta.

Tarlós Márki-Zay Péterrel kapcsolatban leszögezte, hogy ő egy percig se merné azt állítani, hogy ne lenne jobboldali, konzervatív vagy keresztény, mert ezzel csak ő lehet tisztában. Azt azonban nem tartja igazán életszerűnek, hogy egy balliberális parlamenti többség egy meggyőződéses jobboldali, konzervatív keresztényt válasszon miniszterelnöknek.

– Ha meg mégis megtörténik, akkor az a miniszterelnök csak báb lehet, mert ha ő valóban jobboldali, konzervatív és keresztény értékeket akar érvényesíteni, arra pont nem lesz képes

– rögzítette Tarlós.

A volt budapesti főpolgármester a baloldali elszámoltatási és bebörtönzési ígéretekről elmondta, hogy „ilyen tényleg a legvadabb ’50-es években fordult elő”. – Nem tudom, hogy mennyire vehetők komolyak azok az emberek, akik ilyeneket mondanak, ha pedig komolyan gondolják, akkor Isten őrizz, hogy a hatalom közelébe kerüljenek – vélekedett.

– A fotelon ugráltam örömömben, mikor Gerő Ernőt leváltatták. A Nagy Imre-kormány szinte naponta változó tagjait egy kis vonalas füzetbe írogattam, és mindig frissítettem a névsort

– tekintett vissza az 1956-os eseményekre Tarlós, aki azt is elmesélte, hogy a szomszédjukban lakott egy „nagyon rendes kommunista”, akiért viszont rendszeresen jött egy szürke Pobeda.

– Gyakran sírva fakadtam, mert azt hittem, hogy az apámért vagy a nagyapámért jöttek valami okból

– emlékezett gyermekkorára Tarlós.

Csúsztat a Népszava

– Népszavásan sunyis és rosszindulatú címadás – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Tarlós István annak kapcsán, hogy a baloldali napilap szerint „Tarlós István szembement a kormány propagandájával”. A Népszava a volt főpolgármester Heteknek adott interjúját szemlézte, azonban ott, ahol Tarlós Márki-Zay Péter önmeghatározása és a hódmezővásárhelyi polgármester tettei között fennálló ellentmondásról beszél, a baloldali szerkesztőség a szövegkörnyezetet figyelmen kívül hagyva, saját lapvéleményt iktatott közbe, amelyből a címet is származtatta. – Az eredeti interjú egyértelmű, mindenki számára pontosan érthető, hogy mit mondtam – tette hozzá Tarlós István.  

Borítókép: Kurucz Árpád

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.