időjárás 4°C Virgil 2021. November 27.
logo

Varga Judit: A gyermekek érdekét szolgálja a polgári törvénykönyv módosítása

Munkatársunktól
Forrás: MTI
2021.10.19. 17:16 2021.10.19. 17:31
Varga Judit: A gyermekek érdekét szolgálja a polgári törvénykönyv módosítása

„A gyermekek érdekét szolgálja a polgári törvénykönyv módosítása, mert megszüntethet egy eddig elvarratlan konfliktusforrást” – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán.

Varga Judit azt írta: a polgári törvénykönyv módosításáról szóló javaslatot a civil élet szereplői is üdvözölték, köztük a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és az Apaszív egyesület is, hiszen a módosítás egy régóta megfogalmazott igény volt a civil társadalom részéről. 

A törvénymódosítást – amelyben szerepelnek a 2020-ban felállított családjogi civil munkacsoport javaslatai is – az idén létrehozott családjogi szakértői munkacsoport is támogatja – tette hozzá. A miniszter kiemelte: a közös szülői felügyelet és a váltott gondoskodás biztosítja, hogy ha mindkét szülő alkalmas a gyermek gondozására, a gyermeknek ne kelljen elválnia egyik szülőjétől sem, mindkét szülőjével azonos intenzitású, bensőséges kapcsolatban maradhasson.

Kiemelte továbbá, hogy a bíróságnak kell minden szempontot körültekintően mérlegelve döntenie abban a kérdésben, hogy a közös szülői felügyelet gyakorlásának feltételei fennállnak-e, és az a gyermek érdekét szolgálja-e. A módosítás egy további lehetőséget biztosít a bíróság számára, hogy a jelenleginél jobb, a gyermek érdekeit szem előtt tartó döntést hozhasson – ismertette a tárcavezető.

Varga Judit kitért arra is, miszerint a nemzetközi tapasztalatok és a legfrissebb kutatások egyértelműen alátámasztják, hogy a közös szülői felügyelet és a váltott gondoskodás a gyermekre nézve jobb kimenetellel bír, mintha a gyermek kizárólag egyik szülőjével élne. 

A gyermekek még abban az esetben is profitálhatnak a váltott gondoskodás előnyeiből, ha a szüleik közötti viszony nem kifejezetten együttműködő, mert a váltott gondoskodás ösztönzi a szülők közötti együttműködést, mert mindkét szülő ténylegesen részt vesz a gyermek nevelésében

– mutatott rá. Hozzátette: az Európai Unió országainak döntő többségében a közös szülői felügyelet a fő szabály, és kivételesnek tekinthető, ha azt csak az egyik szülő gyakorolja.