Varga Judit: Magyarország élen jár az igazságszolgáltatás digitalizációjában

Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a digitalizáció komoly lehetőségeket, de veszélyeket is jelent.

Csekő Imre
2021. 10. 05. 9:22
PEJCINOVIC BURIC, Marija; VARGA Judit
Igazságügyi miniszteri konferencia Gödöllőn Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa ma Magyarországra figyel, hiszen 38 ország delegációját fogadjuk hazánkban

– mondta Varga Judit kedden Gödöllőn az Európa Tanács igazságügyi minisztereinek konferenciája előtt tartott sajtótájékoztatóján, és kijelentette, hogy egy rendkívül fontos, XXI. századi kihívásról fognak tanácskozni. A konferencia témái a digitalizáció és a mesterséges intelligencia lesznek, amelyekről a miniszter kifejtette, egyszerre hordoznak magukban kiváló lehetőséget, de jelentenek komoly kihívást is.

Varga Judit szerint az állampolgárok joggal várják el, hogy jogi ügyeiket gyorsan és gördülékenyen tudják intézni, ezért bővíteni kell a digitális megoldások tárházát. A tárcavezető egyúttal hangsúlyozta, hogy Magyarország élen jár az igazságszolgáltatás digitalizációjában Európában. 

A konferenciát azért is fontosnak nevezte az igazságügyi miniszter, mert az Európa Tanács országai mind igyekeznek megoldást találni a digitalizáció jelentette kihívásokra, és most lehetőségük lesz megosztani egymással tapasztalataikat. Varga Judit fontos célnak nevezte, hogy olyan közös sztenderdeket tudjanak találni, amelyek révén később összekapcsolhatók lesznek az egyes államok igazságügyi rendszerei.

Lapunk kérdésére válaszolva Varga Judit elmondta, a Facebook hétfő este történt váratlan leállása is bizonyítja, hogy sok veszélyt rejt a digitalizáció, ezért az országoknak kell hogy legyen B tervük arra az esetre, ha a digitális szolgáltatások akár csak rövid időre is elérhetetlenné válnak.

Borítókép: MTI/Mohai Balázs

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.