időjárás -5°C Pál 2022. January 25.
logo

A sajtó ma már politizáló szereplővé vált

Hertelendy Gábor
2021.11.11. 11:54 2021.11.11. 15:58
A sajtó ma már politizáló szereplővé vált

Magyarországról sokszor írnak úgy, mintha felszámolta volna a médiapluralizmust, mégis számtalan alkalommal, így ezen a konferencián is megvitatjuk a média szerepét – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai főtanácsadója a Mathias Corvinus Collegium (MCC) médiakonferenciájának megnyitóján. 

Az MCC kuratóriumi elnöke szerint ma már egyre erősödő tünet, hogy a sajtó – hátrahagyva addigi tájékoztató jellegét – inkább politizáló szereplővé válik. – Bármennyire fájó, mégis ez a helyzet – jegyezte meg az elnök. Orbán Balázs arra is felhívta a figyelmet, hogy ne csupán diagnózist állítsunk fel a sajtó politizáló szerepéhez, hanem akár terápiás céllal álljunk ehhez, azaz próbáljunk olyan platformot teremteni, ahol a sajtó szerepe visszatérhet az eredeti céljához. Szerinte a sajtó jelenlegi állapotát érdemes történelmi távlatokban vizsgálni: ugyan változó formában alakult a média monopolizmusa, de minden esetben ez volt az információ kizárólagos birtokosa. – Még a huszadik században is a televízióból és a rádióból értesültek az emberek a friss hírekről, azonban az internet megjelenésével eltűnt az információáramlás linearitása, ezzel együtt a Gutenberg-galaxis kora – fogalmazott a kuratóriumi elnök.

Orbán Balázs szót ejtett a progresszív liberalizmus céljairól és a média átalakításáról is. Szavai szerint a liberalizmus mindig is szoros, intim viszonyt fűzött a technológiai fejlődéshez. – A mostani progresszív liberalizmus az embert javíthatónak, sőt javítandónak gondolja, ezért a technológiát felvilágosításra használja. Ma már a pluralitását elvesztő sajtó szolgálja ezt a feladatot – tette hozzá.

Borítókép: Orbán Balázs (Fotó: Kiss Gábor)