A sajtó ma már politizáló szereplővé vált

A Mathias Corvinus Collegium kétnapos konferenciát szervezett a média pluralizmusáról, valamint a közösségi oldalak szerepéről is.

Hertelendy Gábor
2021. 11. 11. 11:54
ORBÁN Balázs
Marosvsrhely, 2021. oktber 5. Orbn Balzs, a Miniszterelnksg parlamenti s stratgiai llamtitkra, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratriumnak elnke beszdet mond az MCC kolozsvri egyetemi programjnak tanvnyitjn a marosvsrhelyi Kultrpalotban 2021. oktber 5-n. MTI/Kiss Gbor Fotó: Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországról sokszor írnak úgy, mintha felszámolta volna a médiapluralizmust, mégis számtalan alkalommal, így ezen a konferencián is megvitatjuk a média szerepét – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai főtanácsadója a Mathias Corvinus Collegium (MCC) médiakonferenciájának megnyitóján. 

Az MCC kuratóriumi elnöke szerint ma már egyre erősödő tünet, hogy a sajtó – hátrahagyva addigi tájékoztató jellegét – inkább politizáló szereplővé válik. – Bármennyire fájó, mégis ez a helyzet – jegyezte meg az elnök. Orbán Balázs arra is felhívta a figyelmet, hogy ne csupán diagnózist állítsunk fel a sajtó politizáló szerepéhez, hanem akár terápiás céllal álljunk ehhez, azaz próbáljunk olyan platformot teremteni, ahol a sajtó szerepe visszatérhet az eredeti céljához. Szerinte a sajtó jelenlegi állapotát érdemes történelmi távlatokban vizsgálni: ugyan változó formában alakult a média monopolizmusa, de minden esetben ez volt az információ kizárólagos birtokosa. – Még a huszadik században is a televízióból és a rádióból értesültek az emberek a friss hírekről, azonban az internet megjelenésével eltűnt az információáramlás linearitása, ezzel együtt a Gutenberg-galaxis kora – fogalmazott a kuratóriumi elnök.

Orbán Balázs szót ejtett a progresszív liberalizmus céljairól és a média átalakításáról is. Szavai szerint a liberalizmus mindig is szoros, intim viszonyt fűzött a technológiai fejlődéshez. – A mostani progresszív liberalizmus az embert javíthatónak, sőt javítandónak gondolja, ezért a technológiát felvilágosításra használja. Ma már a pluralitását elvesztő sajtó szolgálja ezt a feladatot – tette hozzá.

Borítókép: Orbán Balázs (Fotó: Kiss Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.