Országszerte lakóotthonok épülnek a fogyatékkal élők számára

Azzal, hogy több száz fős szociális ellátóintézmények helyett néhány fős családi házakban élhetnek a fogyatékossággal élő emberek, elkezdődött a korábbi, kommunista időket idéző szociálpolitika örökségének lebontása - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Vésztőn.

Forrás: MTI2021. 11. 03. 18:31
FLP Attila
Debrecen, 2019. december 3. Fülöp Attila, az Emberi Erõforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelõs államtitkára a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. által elindított Montázs projekt keretében nyílt AAK-Módszertani Központ bemutatóján Debrecenben 2019. december 3-án. A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthona és Fejlesztõ Nevelés-Oktatást Végzõ Iskolája ad otthont az augmentatív és alternatív kommunikációs (AAK) szükségletû személyeknek, akiknél az érthetõ beszéd és/vagy az írásos kommunikáció átmeneti, vagy tartós hiánya következtében súlyosan károsodott kommunikációs funkciók pótlása különbözõ AAK-eszközök és módok használatával oldható meg. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fülöp Attila egy 12 fogyatékossággal élő embernek otthont adó családi ház, úgynevezett támogatott lakóotthon átadóján beszélt. A beruházás a Kiköltözünk! elnevezésű program részeként jött létre a Békés megyei településen. Az államtitkár hangsúlyozta, ehhez szükség volt a közösség támogatására, befogadására is. 

Országszerte 206 helyszínen, 25 milliárd forintból épülnek hasonló lakóotthonok; a program a fogyatékos intézményi ellátás kereteinek megújítását jelenti 

emelte ki. Fülöp Attila emlékeztetett, a szociális és gyermekvédelmi szektorban dolgozók mintegy 90 ezer ember bére húsz százalékkal emelkedik január 1-jétől.

Kovács József (Fidesz) országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, "jó út, amelyet a kormány kijelölt az ellátórendszer számára", ugyanis ilyen házakban élni ilyen házakban élni jobb életminőséget jelent a fogyatékkal élőknek a nagy intézmények után.

Vésztőn hat lakóingatlan épül, egybe már beköltözött 12 ember. További háromba még idén beköltöznek az ellátottak, két ingatlan várhatóan jövő év végére készül el. A programra 655 millió forintot fordítanak; az összegből felújították a házak közelében lévő szolgáltatóközpontot is. A lakóotthonokba 72 fogyatékkal élő személy költözik majd be.

A vésztői önkormányzat ingyenesen biztosította a telkeket a lakóotthonoknak. Békés megyében más teleüléseken is van ilyen program. Eleken 72-en, Magyarbánhegyesen, Mezőkovácsházán és Medgyesegyházán összesen 120-an költöznek ki támogatott lakóotthonokba.

Borítókép: Fülöp Attila (Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.