Karácsony elismerte, a főváros letagadta a jutalmazást

Ismét hazugságspirálba került Karácsony Gergely főpolgármester, ezúttal Barts J. Balázs fővárosi vagyonkezelő jutalmazásáról állított mást, mint saját hivatala. Hétfőn, a gyanús fővárosi ingatlaneladásokat vizsgáló bizottsági ülésen a főpolgármester határozottan azt állította, hogy minden fővárosi cégvezető jutalmat kapott, többek közt Barts is. Ám szerda délelőtt lapunk megkeresésére a Főpolgármesteri Hivatal már letagadta a vagyonkezelő jutalmazását, vagyis a főpolgármester szavainak ellenkezőjét mondták.

2022. 01. 20. 5:45
null
Fotó: FICSOR MARTON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Videófelvétel bizonyítja: Karácsony Gergely főpolgármester a Városháza-ügyben felállított fővárosi vizsgálóbizottság legutóbbi ülésén határozottan azt állította, hogy Barts J. Balázst, a fővárosi vagyonkezelő cég vezetőjét év végi jutalomban részesítette a főváros. A főpolgármester kiemelte, hogy minden cégvezető kapott jutalmat.

– Ha egy cégvezető nem alkalmas a jutalomra, akkor ki kell rúgni. Ha pedig bízunk benne, akkor ösztökélni kell arra, hogy jól vagy még jobban végezze a munkáját 

– hangsúlyozta a főpolgármester. Karácsony kijelentése kapcsán lapunk megkereste a Főpolgármesteri Hivatalt, azt szerettük volna megtudni: „Mennyi jutalmat kapott Barts Balázs, a vagyonkezelő vezetője? Így fizetik-e ki a jutalékát, amit az Anonymous által a sajtóhoz eljuttatott hangfelvételeken hallunk? Nem tartják-e ellentmondásosnak, hogy egy olyan ember kapjon jutalmat az év végén, aki fegyelmit kapott?”

A hivatal másnap, szerda reggel röviden annyit közölt: Barts J. Balázs 2021-ben nem kapott jutalmat. 

Az ellentétes fővárosi kommüniké teljes fejetlenségre utal a városháza berkein belül, ugyanis a jutalmak kifizetését a főpolgármester engedélyezi és írja alá, ezért Karácsony Gergelynek tudnia kell azt, hogy a vagyonkezelő vezetője kapott-e év végi bónuszt vagy sem. Az egymásnak ellentmondó hivatalos nyilatkozatokkal újabb hazugságspirálba került Karácsony Gergely és a Főpolgármesteri Hivatal. A hivatal rendre titkolózik a számukra kényelmetlen kérdésekben, lapunk január első napjaiban közérdekű adatigényléssel fordult hozzájuk, hogy megtudjuk, tavaly év végén milyen összegben osztottak ki jutalmat a fővárosban. A Főpolgármesteri Hivatal egyelőre válasz nélkül hagyta közérdekű kérésünket.

Emlékezetes, hogy Barts Balázs alig két hónappal ezelőtt írásbeli fegyelmit kapott a főpolgármestertől. A Városháza akkori közleménye szerint a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) vezérigazgatója súlyosan hibázott abban, „hogy az ingatlanpiaci befektető képviselői számára egyáltalán ismertette a korábbi döntés-előkészítő tanulmányának a Városháza értékesítésének lehetséges hosszú távú, 2030 utáni időre szóló alternatíváit is bemutató részét”. Ezt a hibát az sem menti – írták a közleményben –, ha a vezérigazgató célja ezzel az volt, hogy a hasznosítási lehetőségekről minél több információt szerezzen a befektetői szándékkal érkezőktől.

Karácsony tavaly december közepi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Barts Balázst csőbe húzták, amikor hangfelvételt készítettek róla, de a főváros vagyonkezelőjének vezérigazgatója hibázott, amikor a Városháza eladásáról is beszélt, ezért fegyelmit kapott.

A főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés által a Városháza-ügyben létrehozott vizsgálóbizottság hétfői ülésén sem volt hajlandó egyenesen válaszolni a hangfelvételeken elhangzottakra. Kovács Péter, bizottsági elnök szerint a főpolgármester vádaskodott ahelyett, hogy válaszolt volna a feltett kérdésekre. Az elnöki tisztséget betöltő XVI. kerületi polgármester szerdán a TV2 Mokka című műsorában úgy vélte, az ellenzéki vizsgálóbizottsági tagok nem segítik a plénum munkáját és az igazság kiderítését. A Városháza reakciói alapján pedig nyilvánvalónak mondta, hogy titkolnak valamit.

Karácsony Gergely az ülésen azon kérdésére válaszolva, hogy az ügyben napvilágot látott, egy Anonymous-maszkos személy által közzétett, a rendőrségnek is eljuttatott hangfelvételek valósak-e, úgy válaszolt: 

azt állítom, hogy sz…rok rá, hogy mi van ezeken a hangfelvételeken.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Mandiner/Ficsor Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.