időjárás 21°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo
Kérdés, hogy mennyi az érvényes belőle

Rendkívüli izzadtsággal, minimális aláírást gyűjtött a baloldal

Magyar Nemzet
2022.01.20. 18:24 2022.01.20. 19:47
Rendkívüli izzadtsággal, minimális aláírást gyűjtött a baloldal

– A szükségesnél több aláírást gyűjtöttünk össze a népszavazás kiírásáért – írta a baloldal miniszterelnök-jelöltje legutóbbi Facebook-videója fölé. Márki-Zay a felvételen szépíteni próbált, és 470 ezer aláírásról beszélt, ám később elmondta, hogy mindez két kérdésre gyűlt össze, 

tehát kérdésenként a minimális, 235 ezer aláírást gyűjtöttek össze 36 nap alatt.

Emlékezetes, a Fidesz-KDNP 2007-ben a szociális referendum kiírására– mindössze 48 óra alatt – 300 ezer szavazatot gyűjtött össze. Ám ez a teljesítmény még saját magukhoz viszonyítva is tragikusnak minősíthető, hiszen a Momentum a Nolimpia kampánya során mindezt kevesebb mint egy hónap alatt teljesítette.

Ám hiába lett meg a szükséges mennyiségű aláírás, úgy tűnik kifutottak az időből.

Miután a baloldali politikusok leadják az aláírásokat, az Országgyűlésnek azt követően harminc napja lesz arra, hogy elrendelje a népszavazást, ezután pedig a köztársasági elnöknek 15 napja van a népszavazás időpontjának kitűzésére, ezen időpont pedig a kitűzéstől számított 70–90 nap között lehet. Ez összesen 115 nap + 70–90 nap, a parlamenti választás azonban 77 nap múlva lesz. Ez azt jelenti, hogy a választással egy időben már nem lehet megtartani, lekéstek róla. Az is kérdéses, hogy a 235 ezer szavazatból mennyi lesz érvénytelen, és meglesz-e egyáltalán a népszavazáshoz szükséges számú aláírás.

Borítókép: Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely (Fotó: Facebook)