Budapest ostromának civil áldozataira emlékeztek a fővárosban

Budapest ostromának civil áldozataira emlékeztek a Nemzeti Örökség Intézete szervezésében vasárnap a Farkasréti temetőben abból az alkalomból, hogy 77 évvel ezelőtt ért véget a főváros ostroma.

Forrás: MTI2022. 02. 13. 20:37
KOZMA Imre; MÓCZÁR Gábor; LOMNICI Zoltán; ZSIGMOND Attila; RÉPÁSSY Róbert
Budapest, 2022. február 13. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára (elsõ sor, j5), Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete fõigazgatója (j4), Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke (j3), Zsigmond Attila, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja (j2) és Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetõje (j) a Szózatot énekli a Budapest 77 évvel ezelõtt véget ért ostromának civil áldozatairól tartott megemlékezésen a Farkasréti temetõben, az áldozatok síremlékeinél 2022. február 13-án. A megemlékezést a Nemzeti Örökség Intézete szervezte. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a megemlékezésen hangsúlyozta:

az ostromban meghalt magyar emberek áldozata arra tanít bennünket, hogy becsüljük meg az emberi életet, országunk fennmaradását, szabadságát, függetlenségét és a békét.

Ugyanakkor tiszteljük más népek szabadságát és kultúráját, törekedjünk együttműködésre a világ minden nemzetével – tette hozzá.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Budapest 77 évvel ezelőtt véget ért ostromának civil áldozatairól tartott megemlékezésen a Farkasréti temetőben, az áldozatok síremlékeinél 2022. február 13-án. A megemlékezést a Nemzeti Örökség Intézete szervezte (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Az államtitkár felidézte, hogy 

a több mint száz napig tartó ostrom a második világháború egyik legpusztítóbb városi csatája volt. Berlin és Sztálingrád után a magyar fővárost érte a legnagyobb veszteség.

Magyarország ekkorra már elveszítette szuverenitását, a magyar katonáknak a német hadsereg vezetői parancsoltak, és különösen szégyenletes szerepet játszottak az ostrom alatt a nyilaskeresztes pártszolgálatosok – mutatott rá a politikus.

Az ostromnak mintegy százezer ember esett áldozatául, köztük 38 ezer civil.

A civilek közül 15 ezren zsidó honfitársaink voltak. Különösen fájdalmas annak a hétezer zsidó polgártársunknak a halála, akiket a nyilasok gyilkoltak meg, többnyire a Dunába lőttek – emlékeztetett Répássy Róbert.

Ugyanakkor a budapesti házak pincéjébe zárt lakosság számára minden nap harc volt a túlélésért, a víz, az élelem hiánya, a kemény hideg és a betegségek tizedelték a lakosságot – tette hozzá.

Arról is szólt, hogy az ostrom után újabb borzalmak következtek, mert a szovjetek hadifogolynak tekintették a magyar lakosságot.

A magyar emberek vagyona és élete, a nők méltósága nem ért semmit a szovjetek szemében, hadizsákmány lett

 – fogalmazott Répássy Róbert.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója emlékeztetett arra, hogy a város lakói több mint három hónapon keresztül éltek ágyútűzben, bombák robbanásai között. Tízezrek várták reménykedve a harcok befejeződését.

Az ostrom felfoghatatlan károkat okozott, hiszen a főváros épületeinek nagy része elpusztult vagy súlyosan megrongálódott, a Várban és környékén alig maradt ép lakás. Kiégett a Pesti Vigadó, a Budai Vár, súlyosan megsérült az Operaház, a Zeneakadémia és a Nemzeti Színház, a visszavonuló németek felrobbantották az összes Duna-hidat

 – sorolta.

A főigazgató hangsúlyozta, a Nemzeti Örökség Intézete fontosnak tartja, hogy azokra is emlékezzünk, akik civilként estek áldozatul a harcoknak.

Ugyanis felelősek vagyunk azért, hogy a névtelen hősök, áldozatok emléke is fennmaradjon, hogy továbbadjuk a következő nemzedékeknek. Mert nemzetünk békés jelenét az ő áldozatuknak is köszönhetjük – hangoztatta Móczár Gábor.

Az ünnepség résztvevői a megemlékezés végén megkoszorúzták azt a két szimbolikus sírt, amely az ostrom alatt felrobbant II. kerületi Regent-ház, illetve a Vitéz utca 2. és a Fő utca 59. szám alatti sarokházakban meghaltaknak állít emléket.

Borítókép: Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Zsigmond Attila, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja és Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője a Szózatot énekli a Budapest 77 évvel ezelőtt véget ért ostromának civil áldozatairól tartott megemlékezésen a Farkasréti temetőben, az áldozatok síremlékeinél 2022. február 13-án. A megemlékezést a Nemzeti Örökség Intézete szervezte (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.