Navracsics Tibor maximálisan elégedett

A választókerületi és az országos eredménnyel is maximálisan elégedett, sőt mindkettő még jobb is lett, mint ahogy várta – mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frissen megválasztott parlamenti képviselője, aki vasárnap megnyerte a választást a billegő körzetként számontartott Veszprém megyei 3-as számú választókerületben.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner.hu2022. 04. 04. 14:09
Navracsics Tibor
20220204 Veszprém Interjú Navracsics Tibor felelős kormánybiztos - Veszprém-Balaton 2023. Európa Kulturális Fővárosa program - a Veszprém Kunszt!-ban Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló Fotó: Pesthy Márton/Veszprém Megyei Napló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Navracsics Tibor korábban úgy érvelt, a győzelemhez nem fideszes szavazók is kellenek. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ötvenegy százalék feletti eredménnyel végzett, korábban senki nem kapott ekkora támogatást ebben a választókerületben. Ez alapján sikerült megszólítani azokat is, akik nem számítanak a Fidesz törzsszavazóinak, illetve a nem fideszes szavazókat is – emelte ki. 

Hangsúlyozta, hogy ez két dolognak köszönhető. Az egyik, hogy kizárólag a saját programjára koncentrált, és nem ment bele semmilyen személyeskedésbe, negatív kampányba, miközben a versenytársai „időnként övön aluli módszerekkel támadtak”. A másik tényező, hogy nagyon gyakorlatias kampányt vitt, ügyekre koncentrált, és nem ideológiai háborút vívott – tette hozzá. 

Próbáltam azokkal a kérdésekkel foglalkozni, amelyek a térségben élők hétköznapi életét jobbá tehetik. Révfülöpi mentőállomás létesítése, az ajkai kórház korszerűsítése, környezetvédelmi beruházások, útfelújítások – fejtette ki.

A kampányról szólva elmondta, helyben bár nem mindig volt az ízlésének megfelelő a hangnem az ellenfelei részéről, összességében mérsékelt kampány volt. Beszélt ugyanakkor arról, hogy a finis durva személyeskedésbe fordult; Sümegen egy őt lejárató álfideszes szórólapot terjesztettek, aminek kapcsán a választási bizottság meg is állapította a jogszabálysértést. Hozzátette viszont, hogy ellenfele, Rig Lajos tegnap este felhívta, korrekt módon gratulált neki, és felajánlotta az együttműködését. 

Navracsics Tibor kifejtette, hogy országosan a háború kitörése perdöntőnek bizonyult a kampányidőszakban, ugyanakkor volt egy másik, nagyon fontos tényező: míg a 2006-os kampányban a baloldal árulta el a bázisát, addig 2022-ben a Jobbik tette ugyanezt. A Jobbik összecsuklása és a Mi Hazánk bekerülése a parlamentbe pontosan mutatja azt az identitásválságot, ami a radikális jobboldalon van, ezzel párhuzamosan pedig folytatódott a baloldal több mint tizenöt éve tartó identitásválsága is – hangsúlyozta. Kijelentette, hogy szerinte mindez jelentősen gyengítette az ellenzék mozgósító erejét és politikája vonzerejét. 

A kétharmadról azt mondta, „csapnivaló jós”, ezért eddig még egyszer sem számított kétharmadra, még 2010-ben sem. Ám az, hogy ismét kétharmada lett a Fidesz–KDNP-nek, sőt még a 2018-asnál is erősebb eredmény született, szerinte mindenki számára vaskos meglepetés – tette hozzá.

A külföldi kritikákkal kapcsolatban Navracsics kifejtette, hogy pártpolitikai támadások most is lesznek a választások kapcsán, de a nyugat-európai politikus ismerőseitől kapott sms-ekből az is kiderült számára, hogy erre az eredményre már mindenki odafigyel, pozitív értelemben is. Ha valaki egy kicsit is tárgyilagosan érdeklődik a politika, a politikai teljesítmény iránt, belátja, hogy Orbán Viktor valamit nagyon tud – jelentette ki. Elképzelhetőnek tartja, hogy Nyugat-Európában ezt azért nehéz megérteni, mert nem ismerik mélységeiben a magyar viszonyokat, hagyományokat, a történelmünket. Navracsics szerint azonban ez az eredmény hozzájárul ahhoz, hogy felfigyeljenek arra: itt többről van szó, mint csupán nem demokratikus, totalitárius, tekintélyelvű rendszerről.

Borítókép: Navracsics Tibor (Fotó: Pesthy Márton/Veszprém Megyei Napló)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.