időjárás 32°C Pál 2022. június 30.
logo

Jobbik-botrány: Jakab Péterék a védhetetlent védik

Forrás: Origo.hu
2022.05.27. 11:01 2022.05.27. 11:15
Jobbik-botrány: Jakab Péterék a védhetetlent védik

Nehéz az ügyet csupán politikai szempontból nézni, hiszen itt már olyan alapvető emberi, erkölcsi hiátusról tett tanúbizonyságot a Jobbik, ami független attól, hogy ennek mik a politikai következményei, a sértett lényegében egyértelműen beszámolt arról, hogy mi történt vele – mondta el az Origónak adott interjúban a Századvég Alapítvány vezető elemzője a Jobbik szexbotrányáról.

Palóc André úgy látja, hogy nemcsak a Jobbikban, de a baloldalon sincs semminek következménye, a Jobbik jövőjének iránya ettől az ügytől függetlenül pedig már egy ideje eldőlt. Hozzátette: Jakabék egyértelműen betagozódtak a Demokratikus Koalíció alá. Palóc André a Jobbik 2024-es európai parlamenti választáson való esélyeiről és a Mi Hazánk Mozgalom jelentőségéről is beszélt – derül ki az origo.hu cikkéből.

Arra a kérdésre, hogy meddig akarja még védeni a Jobbik Földi Istvánt, és miért nincs következménye a párton belül annak, ami történt, az elemző így nyilatkozott:

Nagyon érdekes az, hogy miért nem hátráltak ki már régen Földi mögül,

hiszen az ügy nyomozati szakasza még nem zárult le, de már abból, amit most tudni és hallani lehet, minden jóérzésű ember számára egyértelmű, hogy védhetetlen vagy talán már túl is ment ez az eset.

Mivel teljesen védhetetlen az egész ügy, nem érthető az sem, miért nem határolódik el a Jobbik Földitől.

Ami a következményeket illeti: nehéz az ügyet csupán politikai szempontból nézni, hiszen itt már olyan alapvető emberi, erkölcsi hiátusról tett tanúbizonyságot a Jobbik, ami függetlenül attól, hogy ennek mik a politikai következményei, a sértett lényegében egyértelműen beszámolt arról, hogy mi történt vele. Ezzel kapcsolatban már emberileg vált védhetetlenné Földi István személye, és politikailag a Jobbik is.

A beszélgetésből kiderül, a Századvég elemzője szerint Jakab Péter politikailag már régóta feladta a saját szuverenitását, önállóságát. Emberi minőségében lehet és kell is értékelni azt, hogy mit lép, illetve nem lép ezzel kapcsolatban a Jobbik elnöke. Úgy vélem, hogy ebből a szempontból Jakab Péter nagy hibát követ el. Egy részével el fog számolni a párton belül, de egy másik részével, vagyis az emberi részével talán nehezebb lesz, főleg úgy, hogy egyre inkább úgy tűnik, 

ez az ügy nemcsak a párton belül, hanem bármilyen közösségen belül vállalhatatlan lenne.

– tette hozzá.

Földi István követhette el a nemi erőszakot. Fotó: Origo

A kérdező felvetésére, miszerint ha Jakab Péter ott volt a helyszínen, és tudott arról, ami történt, legalább ilyen formában nem kellett-e volna vállalnia a felelősséget, és mennyire jellemző a magyar politikai életben, hogy egy ilyen eset után pozícióban marad egy pártvezető, Palóc André elmondta: 

Konkrétan ilyen ügy még nem fordult elő a magyar politikában, tehát tekinthetjük ezt ebből a szempontból egy egyedülálló, párton belüli botránynak.

Hasonló méretű vagy jellegű ügy esetén láthattuk azt, hogy más típusú a hozzáállás a különböző politikai közösségekben. Ha bármiféle emberi, törvényességi vagy akár morális értelemben is botrány robbant ki például a kormányoldalon, annak megvoltak a maga következményei.

Elszomorító azt látni, hogy miközben a baloldal lépten-nyomon kritizálja a kormányoldalt, náluk gyakorlatilag semminek sincs következménye.Azt gondolom, hogy ezt a hozzáállást a választók időről időre „büntették”, hiszen világosan látszik, hogy mit gondolnak a baloldalról a magyar emberek – fűzte hozzá.

A Századvég Alapítvány vezető elemzőjének értékelése szerint nagyon helyes, erkölcsileg teljesen normális, emberileg pedig az egyetlen helyes lépés, hogy a Fidesz-frakció női képviselői kiálltak az áldozat mellett. Az nagyon elszomorító, hogy ehhez képest mi történik a Jobbikon és a baloldalon belül, ugyanis mint az a cikkből kiderül, a Jobbikban hazugnak tartják őt, és a baloldali pártok női tagozatai sem igazán emelték fel a szavukat a nemi erőszak ellen.

Ahogy arra már utaltam is,

Ez az ügy túlmutat a politikán, és az egész jelenség egy morális válságot is jelent. Az a párt, ahol ilyen ügy napvilágot lát, és következmények nélküli nők elleni erőszak valósul meg, morálisan tarthatatlan.

Teljesen normális a fideszes képviselőnők reakciója, az pedig valóban elszomorító, hogy a Jobbikon és a baloldalon belül nem indult el egy ilyen folyamat – folytatta.

Arra a kérdésre, hogy hogyan hathat majd a párt jövőjére, ha a nyomozás során kiderül, hogy V. Anita igazat mondott, az elemző úgy felelt, hogy ez azért érdekes felvetés, mert

a Jobbik jövőjének iránya ettől az ügytől függetlenül már egy ideje eldőlt.

Egyértelműen betagozódtak a Demokratikus Koalíció alá: Jakab Péter személyesen is beszállt a DK által meghirdetett „Orbán-gyűlölő versenybe”. Ebből a szempontból az irány egyértelmű.

A jobbikos erőszak áldozata szerint Jakab Péter hazug, gusztustalan és gátlástalan ember. A fotón Molnár Enikővel látható, aki a napvilágot látott információk szerint a szeretője a pártelnöknek. Fotó: Facebook

Ha az ügynek további részletei derülnek még ki, inkább csak felgyorsíthatja ezt a folyamatot: adott esetben például az, ha a nyomozás egy olyan szakba ér, amikor vitán felül állhat törvényességi szempontból is, hogy mi történt – összegezte.

Azt, hogy mi történhet a Jobbikkal az önkormányzati és az európai parlamenti választáson ilyen múlttal a háta mögött, így elemezte a szakértő:

A fő kérdés az [...], hogy biztos meg meri-e kockáztatni akármelyik ellenzéki párt, hogy külön indul el. Ha így lesz, az biztos, hogy a Jobbik számára nagyon komoly kihívás lesz, hogy meg tudják-e ugrani azt a típusú támogatottságot, amelyet korábban produkálni tudtak, avagy nem.

Ha az embernek most kellene a kutatásokból és a választás utáni eredményekből kiindulnia, akkor nem. Valószínűleg a Jobbiknak ez majdhogynem a véget jelenthetné. A Jobbikból most már két kivált politikai közösség is létezik, a Huxit Párt és a Mi Hazánk Mozgalom, amely utóbbiban lényegében a rengeteg volt jobbikos politikussal valós alternatívát tudnak képezni radikális ellenzékként.

Ebből a szempontból a Jobbiknak lényegében egy csapdahelyzet lehet az, ami majd a 2024-es EP-választáson történni fog.

– fogalmazott.

A Mi Hazánk új pártként bejutott az Országgyűlésbe. A Jobbik szavazóinak egy része inkább rájuk szavazott. Fotó: Facebook

Palóc André a felvetésre, miszerint számíthatunk-e arra, hogy egy-két éven belül a Mi Hazánk Mozgalom lesz az új Jobbik, elárulta, könnyen elképzelhető, hogy a Mi Hazánk népszerűségi értelemben is hasonló utat jár majd be, vagyis időről időre, választásról választásra, ahogyan a Jobbik tudta régebben növelni a szavazótáborát. Ez mondjuk kéz a kézben járna azzal, hogy a mostani Jobbik egyre inkább elveszítené a választóit;

a valóban ellenzéki érzelmű, de a gyurcsányi politikát elutasító választók számára viszont a Mi Hazánk lehet a járható út.

– zárta gondolatait a Századvég Alapítvány vezető elemzője.

A teljes interjút elolvashatja az eredeti cikkben az Origo oldalán.

Borítókép: Jakab Péter korábban még kampányolt is – egyébként házas – barátjának. (Fotó: Facebook)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.